Oι συνθέσεις...ανάγκης με 8 παίκτες αφαιρούν τις προϋποθέσεις ικανής ανταγωνιστικότητας για την διεκδίκηση της νίκης, ενώ παράλληλα, η συσσώρευση αναβολών, θα προκαλέσει ακόμα και «έκτακτες» εβδομάδες διπλών υποχρεώσεων.

H Ευρωλίγκα, οι παίκτες που είναι πρωταγωνιστές, οι προπονητές και όλα τα μέλη των 18 ομάδων, ήταν ανθρωπίνως αδύνατο και παγκοσμίως ανέφικτο, να απέφευγαν τα θετικά κρούσματα από την υπερμετάδοση της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού και είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσει και η…μεταδοτικότητα των αναβολών στα παιχνίδια της πρώτης αγωνιστικής του δεύτερου γύρου και τελευταίας-χρονικά-αγωνιστικής δράσης για το 2021.

Στο πρόγραμμα της 18ης αγωνιστικής, πέντε παιχνίδια αναβλήθηκαν από την Ευρωλίγκα, λόγω της κάλυψης του ορίου των 8 θετικών κρουσμάτων, σύμφωνα με την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου και οριακά θα διεξαχθεί η πλειοψηφία των αναμετρήσεων (5), ενώ είναι άκρως χαρακτηριστικό, ότι η χθεσινή (30/12) αναμέτρηση Παναθηναϊκού-Ζαλγκίρις αναβλήθηκε, δυο ώρες πριν από το τζάμπολ και ενώ η αποστολή των Λιθουανών, ήταν καθ’ οδόν από το ξενοδοχείο που είχε καταλύσει προς το ΟΑΚΑ…

Έως τώρα το «postponement»- αναβολή έχει γραφτεί από την Ευρωλίγκα, σ’ ένα παιχνίδι της 17ης αγωνιστικής και πέντε στην 18η, ενώ ήδη η διοργανώτρια αρχή όρισε ημερομηνίες σε 3 αναμετρήσεις: Αρμάνι Μιλάνο – Άλμπα (18/1, 21:30), Ζάλγκιρις – Αρμάνι Μιλάνο (8/2, 21:00) και Φενέρμπαχτσε – Ρεάλ Μαδρίτης (8/2, 21:45).

Οι ομάδες υποβάλλουν σε μοριακά τέστ, καθημερινά, τους παίκτες και όλους όσους εργάζονται σε αυτές, τηρώντας πιστά το υγιειονομικό πρωτόκολλο που ψήφισαν στην γενική συνέλευση τους, πριν από την έναρξη της φετινής σεζόν, το προηγούμενο καλοκαίρι. Είναι ομόφωνα αποφασισμένο από τις 18 ομάδες ότι η διοργάνωση δεν πρόκειται να διακοπεί από την εξέλιξη της πανδημίας που συμπλήρωσε, ήδη, δυο χρόνια από την «γέννηση» της στην Γιουχάν και «τύλιξε» όλο τον πλανήτη, με την οδύνη για τα εκατομμύρια ανθρώπινων απωλειών και την δίνη της αβεβαιότητας στην εξέλιξη της, λόγω των δυο μεταλλάξεων, «Δέλτα» και «Όμικρον». Μέχρι τώρα. 

Το όριο των οκτώ διαθέσιμων παικτών για κάθε ομάδα, ώστε να μπορεί να διεξαχθεί κάθε παιχνίδι, όπως επίσης, έχουν ψηφίσει οι ομάδες, αλλοιώνει αναμφισβήτητα την αγωνιστική απόδοση αυτής που έχει πληγεί από τα θετικά κρούσματα κορονοϊού. Εύλογα, της αφαιρεί την δυνατότητα να παίξει με την μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα, υπό φυσιολογικές συνθήκες. Η σύνθεση…ανάγκης με 8 παίκτες, αντί 12άδας, παρατάσσεται στους αγωνιστικούς χώρους για να διεξαχθεί το παιχνίδι και να μην αναβληθεί. Είναι άκρως αναμενόμενο, όμως, ότι οι αντοχές και η ποιότητα της αποδεκατισμένης ομάδας, αναλόγως και με τους παίκτες που απουσιάζουν και βρίσκονται σε 10ήμερη «καραντίνα», θα είναι αλλοιωμένες.

Ακόμα και αν η ομάδα συνηθίζει να αγωνίζεται με «σφιχτό» ροτέισον, η ενέργεια και η αυτοσυγκέντρωση οκτώ παικτών, δεν μπορεί να είναι η ίδια στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του αγώνα. Ενδεχομένως, οι λιγότεροι δυνατοί παίκτες που θα είναι διαθέσιμοι να κινδυνέψουν από τραυματισμούς υπερκόπωσης, ενώ η υπερβατική σωματικά και πνευματικά προσπάθεια των μάχιμων παικτών για την διεκδίκηση της νίκης, μπορεί να αποδειχτεί ανέφικτη για το αποτέλεσμα της έκπληξης.

Όπως συμβαίνει και στο ΝΒΑ, με την σύναψη 10ήμερων συμβολαίων με παίκτες που αναπληρώνουν όσους τίθενται σε καραντίνα, η Ευρωλίγκα θα μπορούσε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο προσωρινής αντικατάστασης, αν και υπάρχουν δυο σημαντικά εμπόδια. Το πρώτο είναι ότι όποιος παίκτης γίνει μέλος της ομάδας, θα έχει σχεδόν μηδαμινά χρονικά περιθώρια για να προσαρμοστεί και να μάθει καν τα…ονόματα των συμπαικτών του, καθώς θα κληθεί να παίξει άμεσα και όταν επανέλθει ο παίκτης που ήταν στέλεχος της ομάδας, θα αποχωρήσει. Το δεύτερο είναι το κόστος που μπορεί να μην είναι μεγάλο, λόγω της βραχείας συμφωνίας, αλλά δεν παύει να είναι…κόστος. Υφίσταται, επίσης, η ιδιαιτερότητα ότι οι ομάδες του ΝΒΑ αναπληρώνουν τους παίκτες που είναι θετικοί στον κορωνοϊό, κάνουν αναπληρώσεις από παίκτες που διαθέτουν στις θυγατρικές ομάδες του και αγωνίζονται στην G-League. Συνεπώς, ανήκουν στον οργανισμό της ομάδας και δεν είναι…άγνωστοι στους συμπαίκτες και στους προπονητές τους.  

Οι αναβολές των αγώνων της Ευρωλίγκα, αποτελούν «μονόδρομο» δίκαιης αντιμετώπισης προς όλες τις ομάδες. Όμως, η ανεξέλεγκτη και απρόβλεπτη πορεία της μετάλλαξης «Όμικρον» και εκτός των πιθανών, νέων αναβολών στις αρχές του 2022 και στον πρώτο μήνα του έτους που θα υποδεχτούμε σε λίγες ώρες, προκαλεί μεγάλη αγωνιστική αρυθμία και αποσυντονισμό στις ομάδες που θα «βγουν» από την καραντίνα τους, καθώς θα συμβούν, αναμφισβήτητα, δυο τινά Είτε έχουν σταματήσει και οι προπονήσεις, βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, οπότε όλη η ομάδα είναι σε αδράνεια, είτε οι παίκτες που επιστρέφουν από την «καραντίνα» τους, δεν θα προλάβουν να προετοιμασθούν περισσότερο από 2-3 ημέρες για να είναι παρόντες στον επόμενο αγώνα της ομάδας τους στην Ευρωλίγκα.

Οι αγώνες Ολυμπιακού-ΤΣΣΚΑ και Παναθηναϊκού-Ζαλγκίρις αναβλήθηκαν στην 18η αγωνιστική της διοργάνωσης. Όσοι παίκτες και προπονητές είναι θετικοί στον Covid-19, μένουν… «απομονωμένοι» για 10 ημέρες, τηρώντας το πρωτόκολλο. Η «καραντίνα» των «ερυθρόλευκων» άρχισε στις 25 του μηνός, ανήμερα των Χριστουγέννων, για τα πρώτα θετικά κρούσματα. Η «καραντίνα» των «πρασίνων», άρχισε στις 28 του μηνός.

Στις 6 Ιανουαρίου, το πρόγραμμα αναφέρει το παιχνίδι Παναθηναϊκός-Αλμπα και μια ημέρα μετά, τον αγώνα Ζαλγκίρις-Ολυμπιακός. Στην ιδανική περίπτωση να είναι αρνητικά τα τεστ των παικτών που βρίσκονται σε «καραντίνα» και τεθούν στην διάθεση των προπονητών του, η πληρότητα των προπονήσεων των «αιωνίων» θα διαρκέσει 2-3 ημέρες ή ίσως δεν υπάρξει καν πληρότητα για καμία προπόνηση. Εκτός της μεγάλης πιθανότητας, να βρεθούν άλλοι παίκτες στο πρωτόκολλο και να αντικαταστήσουν τους επιστρέφοντες στο απουσιολόγιο…