Euroleague: Η «διαβολοεβδομάδα» τεστάρει τις ελληνικές…αντοχές

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στις έδρες της Μπασκόνια και της Ρεάλ, ο Ολυμπιακός θα φιλοξενηθεί από την Μπαρτσελόνα και αμφότεροι οι «αιώνιοι» δεν χάνουν...τίποτα σε περίπτωση ήττας και κερδίζουν πολλά, αν νικήσουν.

H πρώτη «διαβολοεβδομάδα» της Ευρωλίγκα, με τις δυο συνεχόμενες αγωνιστικές, βρίσκει τις δυο ελληνικές ομάδες, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, να δοκιμάζουν τις αντοχές τους σε εκτός έδρας αναμετρήσεις στην Ισπανία. Ιδιαίτερα, οι «πράσινοι» που βρίσκονται, ήδη, στην Βιτόρια για την αναμέτρηση τους με την Μπασκόνια (12/10, 21.30, ΝοvaPrime) και εν συνεχεία, θα ταξιδέψουν στην Μαδρίτη, όπου θα τους υποδεχτεί την Ρεάλ (15/10, 22.00, Novaprime), έχουν δυσκολότερη αποστολή, καθώς θα παίξουν σε δυο δύσκολες έδρες, με αντιπάλους διαφορετικής δυναμικότητας. Γιατί, η Ρεάλ είναι πάντα η…Ρεάλ, ενώ η Μπασκόνια που δεν έχει την ίδια δυναμική και ποιότητα με τους Μαδριλένους, δεν παύει σε κάθε χρονιά της Ευρωλίγκα, να «δαγκώνει» στην έδρα της.

Δύσκολη κατά το…ήμισυ, θα είναι και η αποστολή του αήττητου Ολυμπιακού, στην Βαρκελώνη, με αντίπαλο την επίσης αήττητη και ισόβαθμη του, ύστερα από δυο αγωνιστικές, Μπαρτσελόνα (13/10, 22.00, NovaPrime). Απλά και σε σύγκριση με το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού, στην τρέχουσα «διαβολοεβδομάδα», η αποστολή του Ολυμπιακού, θα επιστρέψει στο Νέο Φάληρο για να παίξει με την Ζαλγκίρις (15/10, 21.00) και χωρίς δεύτερη σκέψη, οι Πειραιώτες θα είναι το φαβορί.

Ο Ολυμπιακός πάει στην Βαρκελώνη για το πρώτο, εκτός έδρας «crach test» και ύστερα από δυο πειστικές, νικηφόρες εμφανίσεις στο ΣΕΦ, έχει εξασφαλίσει τα πρώτα δείγματα αξιοπιστίας του σε άμυνα και επίθεση. Η συνολική εικόνα του Ολυμπιακού προμηνύει ακόμα καλύτερη συνέχεια, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος κόντρα στους «μπλάου γκράνα». Κι αυτό οφείλεται στην τρομερή διάθεση και κίνητρο της επιστροφής του Ολυμπιακού, σε θέση διεκδικητή διακρίσεων στην Ευρωλίγκα και συμμετοχής στο ελληνικό πρωτάθλημα, ύστερα από δυο χρόνια αποτυχιών, στις οποίες οι Πειραιώτες έχουν αποδείξει στα 4 προηγούμενα παιχνίδια τους σε Ευρώπη και Ελλάδα, ότι έχουν βάλει…τελεία.

Σίγουρα, η Μπαρτσελόνα στην έδρα της, έχει προβάδισμα νίκης, ενώ και αγωνιστικά η φιναλίστ του περσινού τελικού και δεύτερη στην Ευρωλίγκα, έχει διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο. Είναι και η δεύτερη χρονιά του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που έχει μάθει πολύ καλύτερα την ομάδα του και έκανε μεταγραφές σε επιλεκτικές θέσεις της πεντάδας και του πάγκου του. Ο Ολυμπιακός μπορεί να κοιτάξει κατάματα την Μπαρτσελόνα, γιατί έχει αλλάξει νοοτροπία.

Είναι κυνικός στην άμυνα του και αν καταφέρει σε τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι, να μην δεχτεί άνω των 70 πόντων, θα δημιουργήσει προδιαγραφές νίκης. Στη επίθεση, η πληθώρα επιλογών είναι εμφανέστατη. Είναι γεμάτη ομάδα με ξεκάθαρους ρόλους σε κάθε παίκτη. Στην Βαρκελώνη, βάζει τον πήχη των αγωνιστικών φιλοδοξιών του, ψηλότερα…

Για τον Παναθηναϊκό, η επιστροφή του στην Αθήνα, θα είναι με σημαντικό βαθμολογικό όφελος, αν νικήσει ένα από τα δυο παιχνίδια του στην Ισπανία. Δύσκολο, αλλά σε καμία περίπτωση ανέφικτο και με μεγαλύτερη εστίαση προσοχής και στόχου, στον αγώνα με τους Βάσκους. Είναι βέβαιο, ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι ακόμα έτοιμος να «χτυπήσει» παιχνίδια, στα οποία ο αντίπαλος του, χωρίς να είναι καλύτερος ή πιο έτοιμος, παίζει στην έδρα του. Δηλαδή, αν έπαιζαν στο ΟΑΚΑ, Παναθηναϊκός και Μπασκόνια, θα υπήρχε η ίδια συνθήκη, υπέρ των γηπεδούχων.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο Παναθηναϊκός παίξει με ενέργεια, αυτοσυγκέντρωση και φυσικά δεν παρατήσει το παιχνίδι, ακόμα και αν η Μπασκόνια έχει προβάδισμα στο σκορ, όπως έκανε στο Μονακό, έχει πιθανότητες άνω του 50% να φτάσει στην πρώτη, εκτός έδρας νίκη του. Και φυσικά, όλη η προσπάθεια του πρέπει να αρχίσει από την άμυνα του και να στηριχτεί σ’ αυτή, αν στην επίθεση υπάρχει αστοχία. Η άμυνα του Παναθηναϊκού, στα δυο πρώτα παιχνίδια, είναι ένα…θέμα, όταν πρόκειται για ομάδα που έχει προπονητή τον Δημήτρη Πρίφτη, ο οποίος έχει αποδείξει τα προηγούμενα χρόνια και στις ομάδες που εργάσθηκε, ότι έχει προπονητική, αμυντική φιλοσοφία. Να αποδείξει, δηλαδή, ο Παναθηναϊκός δεν είναι soft ομάδα και απέναντι στην Μπασκόνια που παίζει άμυνα στα όρια του φάουλ, όπως είπε χαρακτηριστικά και ο Πρίφτης, έχει την ευκαιρία- αν μη τι άλλο- να δείξει το ίδιο αμυντικό πρόσωπο.

Αν, ο Παναθηναϊκός ήθελε να «κυκλώσει» ένα εκτός έδρας παιχνίδι για νίκη στο πρόγραμμα των έξι πρώτων αγωνιστικών, αυτό μπορεί να είναι κόντρα στην Μπασκόνια του Ντούσκο Ιβάνονβιτς.  Ακόμα και αν βρίσκεται σε «under construction» (υπό κατασκευή) κατάσταση και ακόμα και αν περιμένει τον Γκιόργκι Φέρελ να τον οργανώσει από την θέση του πλει μέικερ, καλύτερα από τους Μέικον, Πέρι και Σαντ Ρος για να βελτιώσει αισθητά την εικόνα της δημιουργίας του παιχνιδιού του.

Εξάλλου, υπάρχει και το χρονικό όφελος ότι θα παίξει σε δυο δύσκολες έδρες με ισπανικές ομάδες και αν ακόμα ηττηθεί, στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης και με άλλο βαθμό ετοιμότητας και ωρίμανσης του παιχνιδιού του, θα τις υποδεχτεί στο ΟΑΚΑ.

Στην Μαδρίτη, οι «πράσινοι» θα έχουν ευκολότερη αποστολή, με την έννοια ότι δεν θα υπάρχει πίεση του αποτελέσματος και χωρίς αυτό να μεταφραστεί σε…χαλαρότητα που μπορεί να οδηγήσει σε συντριβή. Αντίθετα, για όσα περισσότερα λεπτά, ο «εξάστερος» καταφέρει να κοντράρει την «βασίλισσα», θα αυξήσει τα κέρδη του, ειδικά αν έχει νικήσει και στην Βιτόρια.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.