Στο μέτρο του οικονομικού δυνατού και της τακτικής των λελογισμένων μεταγραφών όπως κινούνται τα πέντε, τελευταία χρόνια, μακριά από τις…υπερβάσεις του πολύ μακρινού παρελθόντος και με στοχευμένες επιλογές με κριτήριο την ποιοτική αναβάθμιση τους, οι «αιώνιοι» του ελληνικού μπάσκετ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, θα πάρουν θέση στην αφετηρία της επόμενης σεζόν 2021-22.
Στην Ευρωλίγκα και στο ελληνικό πρωτάθλημα, ύστερα από την επάνοδο του Ολυμπιακού που απουσίασε οικειοθελώς τα δυο προηγούμενα έτη.
Ήταν αναμενόμενο και δεδομένο από την «ρότα» που έχουν χαράξει οι «πράσινοι» και οι «ερυθρόλευκοι», ότι ο σχεδιασμός τους θα γινόταν με γνώμονα την πολύτιμη τεχνογνωσία τους και χωρίς να ξεφεύγουν από τα οικονομικά όρια που έχουν θέσει οι διοικήσεις τους. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του Παναθηναϊκού που θα διανύσει την δεύτερη διαχειριστική περίοδο, με κριτήριο να διαμορφώνουν ισόποσα τα έξοδα της ομάδας του με τα έσοδα που θα έχει. Σε αυτά τα έσοδα, όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες, τις οποίες ακολουθούν δεκάδες χιλιάδες φιλάθλων και οπαδών, θα προστεθεί το έσοδο των εισιτηρίων που έλειψαν σημαντικά στο ΣΕΦ και στο ΟΑΚΑ, στην περσινή «βουβή» χρονιά των εξεδρών τους.
Ολυμπιακός: Πάουερ φόργουορντ για να «κλείσει» η εξάδα των ξένων
Ο Ολυμπιακός διανύει, ήδη, την μετά Βασίλη Σπανούλη εποχή. Μια πολύ διαφορετική εποχή, ύστερα από τα 11 χρόνια παρουσίας του παίκτη-πρωτάθλημα, του αρχηγού που «γύρισε» τον…διακόπτη της ιστορίας των Πειραιωτών σε Ευρώπη και Ελλάδα. Θα πρόκειται για…ανοησία να υπάρξει καν σκέψη ότι ο Σπανούλης θα μπορούσε να αντικατασταθεί ισάξια, ως μονάδα και ειδικά όταν ήταν στα «ντουζένια» του, από τον Ολυμπιακό, όσο κι αν «λύθηκαν» τα χέρια του τεχνικού επιτελείου στον νέο σχεδιασμό που έκανε. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επίλεξε δυο ξένους παίκτες στην ίδια θέση του σούτινγκ γκάρντ, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ενίσχυσε σε υπερθετικό βαθμό την περιφερειακή γραμμή του, ποσοτικά και ποιοτικά. Ο Τόμας Ουόκαπ που προέρχεται από εξαιρετική σεζόν στη Ζαλγκίρις και αύξησε το κασέ του, αποτελεί έναν αμυντικό «εξολοθρευτή» για δύσκολες αποστολές, είναι πολύ καλός χειριστής της μπάλας και λαμβάνει μετρημένες επιθετικές πρωτοβουλίες. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ που έπαιξε δυο χρόνια στην Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου, έχει μεγαλύτερο επιθετικό ταλέντο και ικανότητες στο σουτ 3πόντων και στο «drive» στις αντίπαλες ρακέτες, καθώς και ευχέρεια να τελειώσει «καυτές» φάσεις που κρίνουν αποτελέσματα. Εν δυνάμει…προδιαγραφών V-Span.
Στους υπάρχοντες από πέρυσι, Κώστα Σλούκα, Σακίλ Μακ Κίσικ και Γιαννούλη Λαρεντζάκη, ο Ολυμπιακός- εκτός των Ουόκαπ και Ντόρσεϊ– πρόσθεσε τον Μιχάλη Λούντζη. Έξι παίκτες στην περιφέρεια που μπορούν να παίξουν σε πολλά σχήματα διδύμων στο «1» και στο «2», με τη λογική του combo γκαρντ, αν και «καθαρός» πλει μέικερ είναι Σλούκας και ο Λούντζης, ενώ ακολουθεί ο Ουόκαπ. Σε αυτή την εξάδα των περιφερειακών, προστίθεται και ο Κολοβέρος (19 χρ.).
Η τρίτη απαραίτητη μεταγραφή του Ολυμπιακού, ήταν στην θέση του σέντερ, με την απόκτηση «δεινοσαύρου», με τις έννοιες του ύψους και του όγκου. Στην Ευρωλίγκα, εξάλλου, έχει επιστρέψει προ πολλού η εποχή των θηριωδών παικτών στην συγκεκριμένη θέση και ο Γάλλος Μουσταφά Φαλ ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Ο Μπαρτζώκας είχε στην διάθεση του, κοντύτερους σέντερ-πάουερ φόργουορντ με αθλητικά προσόντα (Μάρτιν- Ζαν Σάρλ), αλλά μετά την αποχώρηση του Μιλούντινοφ, δεν υπήρξε…ισομετρική αντικατάσταση του. Στην θέση του σέντερ αγωνίζεται και ο Χρηστίδης (23χρ.), ως τρίτη επιλογή, πίσω από τον Φαλ και τον Μάρτιν.
Στην θέση του φόργουορντ, δεν έγινε μεταγραφή, καθώς υπολογίζεται ο Κώστας Παπανικολάου που ήταν η σοβαρότερη απώλεια της περσινής, μισής περιόδου και ίσως η αρχή της αγωνιστικής «κατρακύλας» στην Euroleague, έχει επιστρέψει, μετά τον τραυματισμό του. Στην ίδια θέση για…μοίρασμα χρόνου και διαφορετικών σχημάτων, προορίζεται ο Σάσα Βεζένκοφ που είχε την καλύτερη και σταθερότερη χρονιά του, πέρυσι, στην «ερυθρόλευκη» θητεία του., καθώς και ο Μακ Κίσικ για το σχήμα των τριών γκαρντ.
Aυτές είναι τέσσερις μεταγραφές του Ολυμπιακού, μέχρι τώρα και ενώ υπάρχει μια κενή θέση στους έξι ξένους, αφού ο Ντόρσεϊ έχει ελληνικό διαβατήριο και κυπριακό ο Βεζένκοφ. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται και αναζητεί, ήδη, έναν ακόμα πάουερ φόργουορντ για να πλαισιώσει τον νέο αρχηγό, Γιώργο Πρίντεζη και τον Ζαν Σάρλ. Στα κριτήρια για την τακτοποίηση της τελευταίας εκκρεμότητας, προτεραιότητα έχουν τα αθλητικά προσόντα και τα αμυντικά χαρακτηριστικά. Έπεται η ευχέρεια στο μακρινό σουτ, γιατί στην αγορά και σε συνδυασμό με τα χρήματα που υπολογίζονται να προσφερθούν, δεν υπάρχουν παίκτες της συγκεκριμένης θέσης με ισάξιες ικανότητες και στις δυο πλευρές του γηπέδου.
Παναθηναϊκός: Σε αναζήτηση έκτου γκαρντ
Έξι μεταγραφές, εκ των οποίων οι πέντε αφορούν τις θέσεις των ξένων παικτών (παρέμεινε μόνο ο Νέντοβιτς), έκανε ο Παναθηναϊκός. Στην περιφέρεια και ειδικά στην θέση του πλει μέικερ που δοκιμάστηκαν τρείς διαφορετικοί παίκτες, αλλά δεν υπήρξε αξιόπιστη ανταπόκριση σε καμία επιλογή, οι «πράσινοι» απέκτησαν τους Αμερικάνους, Ντάριλ Μέικον με πολύ καλό δείγμα γραφής από την ΑΕΚ στο μισό διάστημα της περσινής σεζόν και τον Κέντρικ Πέρι. Αμφότεροι είναι combo guard και το κύριο ζητούμενο είναι να ανταποκριθούν επαρκώς, στον ρόλο, τα καθήκοντα του οργανωτή παιχνιδιού. Μπορούν κάλλιστα να παίξουν και ως δίδυμο, με τον Μέικον σε θέση σούτινγκ γκάρντ και στην οποία ο βασικός θα είναι ο Σέρβος Νέντοβιτς. Ο Λευτέρης Μποχωρίδης που ανανέωσε το συμβόλαιο του, είναι το ελληνικό back up στην θέση «1», ενώ θα πρέπει να…αποτραπεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η…αναγκαστική «βάφτιση» του φόργουορντ Χάουαρντ Σαντ-Ρος, στην θέση του πλέι μέικερ.
Ο Δημήτρης Πρίφτης διαθέτει τέσσερις γκαρντ και ενώ στις θέσεις των ξένων παικτών, υπάρχουν έξι παίκτες (Μέικον, Νέντοβιτς, Φλόιντ, Ουάιτ, Έβανς, Πέρι). Ο Κουβανός Σαντ-Ρος έχει ελληνικό διαβατήριο στην κατοχή του, λόγω της ημεδαπής συζύγου του. Οι νταμπλούχοι αναζητούν τον πέμπτο παίκτη στις θέσεις της περιφέρειας, με δικαίωμα συμμετοχής μόνο στην Εuroleague, ενώ μπορούν να κάνουν αντικατάσταση στους δυο γύρους της Basket League. Συνολικά, ο Παναθηναϊκός θα αρχίσει την νέα σεζόν με εφτά ξένους, εφόσον βρεθεί ικανοποιητική επιλογή και όχι να γίνει μια ακόμα μεταγραφή για την…μεταγραφή.
Στις θέσεις του φόργουορντ και των δυο ψηλών (πάουερ φόργουορντ και σέντερ), ο Παναθηναϊκός είναι αναμφισβήτητα πιο «γεμάτος», παρά την αποχώρηση του Μήτογλου για την Αρμάνι. Στο «3», η οριστική παραμονή του Παπαπέτρου «έδεσε» τον σχεδιασμό που είχε γίνει και στην ίδια θέση είναι ο Σαντ Ρος και ο Κασελάκης, ο οποίος συνεχίζει για δεύτερη περίοδο στο ΟΑΚΑ. Στο «4», ο Όκαρο Ουάιτ και ο Τζέρεμι Έβανς προσθέτουν αμυντική αποτελεσματικότητα και συγκομιδή ριμπάουντ. Για την επιθετική συνεισφορά τους, θα χρειαστεί δημιουργία και «τροφοδότηση» τους από τους περιφερειακούς, καθώς δεν δημιουργούν φάσεις και θα πρέπει να δουλέψουν στο μακρινό σουτ, γιατί δεν είναι το «φόρτε» τους. Στο «5» δεσπόζει ο Παπαγιάννης που είχε αισθητή βελτίωση στους πρώτους έξι μήνες της περσινής περιόδου, αλλά δεν πήρε τη ανάλογη εμπιστοσύνη μετά την αλλαγή προπονητή. Ο Τζεχάιβ Φλόιντ είναι σέντερ με μικρό ύψος, αλλά έχει καλύτερες προδιαγραφές από τον ωσεί παρών Όγκαστ, ενώ ο Καββαδάς που έχει αναβαθμίσει την τεχνική του και αντικατέστησε τον Βουγιούκα, «κλείνει» την τριάδα των σέντερ.