Ευρωλίγκα: Ανακοινώθηκε η συμφωνία με την ένωση παικτών

Η είδηση για τη θέσπιση συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ των ομάδων της Ευρωλίγκα και της ένωσης παικτών ήταν γνωστή εδώ και μερικές εβδομάδες.

Σήμερα όμως ανακοινώθηκε και επίσημα με την Ευρωλίγκα να δίνει πρόσθεστες πληροφορίες για τη σύμβαση που είναι η πρώτη στα χρονικά της λίγκας. Η ανακοίνωση της Ευρωλίγκα αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:


“Η Ευρωλίγκα και η ELPA (Ένωση Παικτών της Ευρωλίγκα) ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της συλλογικής συμφωνίας-ορόσημου η οποία ενισχύει τη δέσμευση μεταξύ της λίγκας, των ομάδων και των παικτών σε ένα σαφές, ενοποιημένο και ασφαλές πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ όλων των πλευρών.

Η Συμφωνία (EFA), που είναι πρωτοποριακή για το ευρωπαϊκό μπάσκετ και γενικά για τα ομαδικά αθλήματα, θα διαρκέσει έως και το τέλος της σεζόν 2023-24. Και οι δύο πλευρές περιμένουν αυτό το ιστορικό βήμα να προωθήσει την ανάπτυξη της Ευρωλίγκα και να ενισχύσει το ρόλο των παικτών ως κύριων πρωταγωνιστών και επιχειρηματικών εταίρων στη διοργάνωση.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ξεκίνησαν λίγο μετά τη δημιουργία της ELPA το 2018 και είχαν σκοπό να παρέχουν και στις δύο πλευρές μια προβλέψιμη και σταθερή σχέση που θα διαρκέσει και στο μέλλον.

Μεταξύ των πολλών αναβαθμίσεων στις συνθήκες εργασίας, οι παίκτες θα είναι σίγουροι για τις εγγυήσεις όσον αφορά στην πληρωμή μισθών και στη συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως το καλεντάρι, τα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας, το ντόπινγκ κοντρόλ και τους κανονισμούς.

Μετά την παγκόσμια πανδημία που είχε αποτέλεσμα να μείνουν μακριά από τα γήπεδα οι φίλαθλοι και κάποια ματς να αναβληθούν, υπάρχει τώρα ένα σαφές σύστημα που θα παρέχει προστασία και για τις δύο πλευρές σε περίπτωση που επηρεαστούν οι ομάδες οικονομικά από καταστάσεις ανωτέρας βίας.

Οι μηχανισμοί επίλυσης διαφορών, τα εμπορικά δικαιώματα, τα όρια στη διάρκεια των περιόδων καλοκαιρινής προετοιμασίας και των προπονήσεων, οι ημέρες αδείας ανά μήνα και οι βελτιώσεις ιατρικών υπηρεσιών είναι μεταξύ των χαρακτηριστικών της συμφωνίας. Επιπλέον, η Ευρωλίγκα θα διοργανώνει ομαδικές συναντήσεις μεταξύ των παικτών για να παρουσιάσει κανονισμούς και οδηγίες πριν από κάθε νέα σεζόν και να συζητήσει τυχόν ανοιχτά θέματα.

Τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν συμφωνήσει σε μια σύμβαση η οποία θα χρησιμεύσει για τη ρύθμιση της σχέσης ομάδας-παικτών σε ολόκληρη τη διοργάνωση. Η EFA, η οποία είναι υποχρεωτική για όλους τους συμμετέχοντες συλλόγους και παίκτες της Ευρωλίγκα, θα λειτουργεί στο βαθμό που δεν έρχεται σε αντίθεση με τους υποχρεωτικούς νόμους και τους κανονισμούς στις χώρες των ομάδων”.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

Δείτε Επίσης