Σπανούλης: Το «μπορώ» του αρχηγού, ο ρεαλισμός του προπονητή και η… παράταση της αποθέωσης

Το «deja vu» του Γιώργου Μπαρτζώκα με τον Ναβάρο και τον Σπανούλη σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Ο Βασίλης Σπανούλης και ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο είναι δυο απολύτως συγκρίσιμα μεγέθη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο V-Span βρίσκεται στο ίδιο σημείο του επιλόγου της καριέρας του και στο οποίο είχε βρεθεί ο «La Bombita» στον τελευταίο χρόνο της παρουσίας του στην αγαπημένη του, Μπαρτσελόνα. Είναι άγνωστη η απόφαση που θα πάρει ο Σπανούλης για την παράταση ή όχι στην καριέρα του και την επόμενη αγωνιστική περίοδο, βαδίζοντας από το 38ο στο 39ο έτος της ηλικίας του και στον 28ο χρόνο της ένδοξης καριέρας του στο ελληνικό μπάσκετ. Ασχολήθηκε με το μπάσκετ και έσφιξε στα χέρια του την μπάλα, όταν ήταν 10 ετών στην Λάρισα. Σημασία στην απόφαση κάθε αθλητή να πει το «αντίο», παίζει πρωτίστως, η σωματική και η φυσική κατάσταση του, η βοήθεια του στην ομάδα, το πως νιώθει ο ίδιος και δευτερευόντως ο χρόνος από την ληξιαρχική πράξη γέννησης του. Θέλετε παρόμοια παραδείγματα; Πολλά. Η λίαν πρόσφατη επιστροφή του Πάου Γκαζόλ στην Μπαρτσελόνα σε ηλικία 40 ετών και η συμμετοχή του με την Εθνική Ισπανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ο Αργεντίνος Λουίς Σκόλα που έχει «πατήσει» τα 41 χρόνια και σκέφτεται να παίξει έναν χρόνο ακόμα. Ο Μανού Τζινόμπίλι, ο Κάρλος Ναβάρο και άλλοι που αρνήθηκαν να καταθέσουν τα…χαρτιά συνταξιοδότησης τους, γιατί «ζούσαν» μέσα από το μπάσκετ και «ζούσαν» για το μπάσκετ, γιατί ένιωθαν ότι είχαν να δώσουν, έστω και περιορισμένα λεπτά ποιότητας και εμπειρίας, εφόσον είχαν και την… «άδεια» από το σώμα τους. Ο Διαμαντίδης το είχε πει ξεκάθαρα και με πάσα ειλικρίνεια ότι δεν τον βοηθούσε, πλέον, το σώμα του και εφόσον στο μπάσκετ, τα σωματικά προσόντα παίζουν ρόλο άνω του 50 τοις εκατό στην απόδοση των παικτών, έναντι του έμφυτου ταλέντου, ο «3D»…χαιρέτισε.

Δυο είναι τα δεδομένα για τον παίκτη που άλλαξε τον ρου της ιστορίας στην ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού. Το πρώτο ότι ο Σπανούλης θέλει να τελειώσει την καριέρα του σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ που θα τον αποθεώνει σε όλη την διάρκεια της επόμενης σεζόν, έστω και αν παίζει για λίγα λεπτά. Στην προσφορά του Σπανούλη στον Ολυμπιακό ταιριάζει μόνο το «standing ovation» που είπε χαρακτηριστικά και ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας. Όπως, ακριβώς, γινόταν και με τον Δημήτρη Διαμαντίδη σε κάθε αγώνα του Παναθηναϊκού, πριν από τέσσερα χρόνια, όταν είχε προαναγγείλει την αποχώρηση του, δεν άλλαξε ποτέ απόφαση και το ΟΑΚΑ ήταν… «όρθιο» σε κάθε εμφάνιση του. Αυτό είναι και η ρομαντική πλευρά για την οποία μίλησε ο Μπαρτζώκας, αλλά ταυτόχρονα είναι και άκρως ρεαλιστική κατάληξη για τα «έργα και ημέρες» του εξάκις πατέρα.

Το δεύτερο είναι η επιθυμία του Σπανούλη να «κρεμάσει τα παπούτσια» του, βλέποντας τον Ολυμπιακό να είναι ψηλά και όχι αποκλεισμένο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, από την πρώτη φάση της Ευρωλίγκας και χωρίς άλλες αγωνιστικές υποχρεώσεις (ελληνικό πρωτάθλημα και κύπελλο), να νιώθει ατελείωτη…αμηχανία, τουλάχιστον, για την καθημερινότητα του, χωρίς την διαδρομή Βουλιαγμένη-Νέο Φάληρο, την προπόνηση, τον στόχο της…επόμενης ημέρας. Ο Σπανούλης θα μπορούσε να τελειώσει την καριέρα του στο μπάσκετ και νωρίτερα, τα τρία τελευταία χρόνια.

Αν, δηλαδή, από την τελευταία συμμετοχή των «ερυθρόλευκων» στο φάιναλ φορ του 2017 και τον τελικό, υπήρχε μια ακόμα παρόμοια πορεία, ο Σπανούλης, ενδεχομένως, να είχε πει «αντίο». Γιατί, θα ένιωθε σίγουρος ότι δεν υπήρχε κάτι περισσότερο να δώσει στον Ολυμπιακό και να αφήσει στην «κληρονομιά» του σ’ αυτόν. Σημειωτέον, ότι ο Σπανούλης τα τρία τελευταία χρόνια, έπαθε δυο σοβαρότατους τραυματισμούς (ουσιαστικά ήταν δις φορές στο ίδιο σημείο του ποδιού του), με εξάμηνη διάρκεια αποθεραπείας που δεν τον…νίκησαν ψυχολογικά, ώστε να μην «σκοτωνόταν» στις φυσιοθεραπείες και να πατούσε ξανά στο παρκέ του ΣΕΦ. Γιατί, η θέληση και η σκέψη του είναι πιο δυνατές από τις εγχειρήσεις και τους πόνους στον αστράγαλο του και έχει αποδείξει πως «ό,τι δεν τον σκοτώνει, τον κάνει πιο δυνατό».

Η κατάκτηση της κορυφής για τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του ανυπέρβλητου Νίκου Γκάλη, χρειάζεται ακόμα 41 πόντους από τα χέρια του. Θα μείνει ανολοκλήρωτος στόχος και ενώ έχει φτάσει σε απόσταση…αναπνοής και θα δοθεί ένα άδοξο τέλος, γιατί στην φετινή χρονιά του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα, δεν πρόλαβε να το πετύχει;

Στον αντίποδα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για τον συναισθηματισμό των δημοσιογράφων και το «κρίμα να τελειώσει τη καριέρα του ο Σπανούλης σε άδειες εξέδρες», συμφώνησε ότι δεν πρέπει να γραφτεί σε βουβή ατμόσφαιρα ο επίλογος του αρχηγού του Ολυμπιακού, αλλά έστειλε μήνυμα αγωνιστικού ρεαλισμού για τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς. Το παράδειγμα που ανέφερε, όμως, αναρωτώμενος ότι «αν υπάρχει πανδημία για τα πέντε επόμενα χρόνια, ο Σπανούλης θα σταματήσει στα 45 χρόνια του», είναι απόλυτα ατυχές, έστω και αν έγινε ερήμην του λόγου. Γιατί, ο Σπανούλης θέλει να παίξει έναν ακόμη χρόνο και όχι πέντε. Και δεν του έγινε «χατήρι» για να παίξει εφέτος, ούτε αυτός φταίει για τον δεύτερο, συνεχόμενο, άδοξο αποκλεισμό του Ολυμπιακού, στις αρχές Απριλίου…

«Εγώ έχω την μεγαλύτερη ευθύνη για την φετινή πορεία» έχει παραδεχτεί ο Μπαρτζώκας και έτσι είναι. Ρεαλιστικά.

Προφανώς και ο κόουτς Μπαρτζώκας έχει λάβει τις αποφάσεις του και θα κάνει τις ανάλογες εισηγήσεις του στους προέδρους του Ολυμπιακού, Γιώργο και Παναγιώτη Αγγελόπουλο. Η άποψη των ιδιοκτητών, είναι βαρύνουσας σημασίας. Θα συνεχίσουν με τον Μπαρτζώκα στον πάγκο, αλλά το θέμα Σπανούλη είναι γι’ αυτούς, θέμα ιστορικής σημασίας για την δεκαετή συνεργασία μαζί του και την τετράκις ανανέωση της συνεργασία τους.

Το ζητούμενο δεν είναι για τον προπονητή, να βάλει «νερό στο κρασί του» ή να συμβιβαστεί με την παραμονή του Σπανούλη στην ομάδα, ενώ έχει λάβει διαφορετική απόφαση και κάνει ανάλογη εισήγηση στους προέδρους της ΚΑΕ. Γιατί, τέτοιο άσχημο «μακιγιάζ» δεν τον θέλει ούτε ο Σπανούλης. Όπως και παραδείγματος χάριν, δεν θέλει να έχει οργανωθεί ένα τουρνουά για να τιμηθεί και να αποθεωθεί από τον κόσμο του Ολυμπιακού, αλλά να φύγει εν ενεργεία, ανασαίνοντας μαζί με τον Ολυμπιακό.

Ο Μπαρτζώκας… «ζει» ένα «de ja vou», σε διάστημα 4 ετών, με το ίδιο θέμα. Το timing αποχώρησης «ιερών τεράτων» των ομάδων τους και του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπως ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο και ο Βασίλης Σπανούλης. Το 2017 ο «Μπάρτζι» είχε δηλώσει για τον Καταλανό: «Το πρόβλημα είναι πως ο Ναβάρο είναι στα 37 προς 38. Όταν ο παίκτης είναι στα τελειώματά του, οι προπονητές έχουν πρόβλημα. Οι ομάδες που έχουν παίκτες οι οποίοι πρέπει να αποχωρήσουν και δεν το καταλαβαίνουν, έχουν πρόβλημα». Είχε κάνει και σύγκριση με τον Σπανούλη: «Ο Βασίλης Σπανούλης δεν ανήκει σε αυτή την κατάσταση…». Αυτονόητα, άλλο το 2017 και άλλο το 2021.

Σήμερα (10/4), προπονητές, παίκτες και όλα τα μέλη της ομάδας, θα έχουν την τελευταία συνάντηση τους για την φετινή σεζόν που τελείωσε άδοξα.

Ο Σπανούλης μπορεί να έχει ρόλο στον Ολυμπιακό και την επόμενη σεζόν. Περιορισμένο και θα πρέπει ο ίδιος να τον αποδεχτεί, όπως έκανε και ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο που τελείωσε από την Μπαρτσελόνα, σε ηλικία 38 ετών, καθόταν στη άκρη του πάγκου και είχε μικρή συμμετοχή. Χρήζει έρευνας, αν υπήρχε…γκρίνια στα αποδυτήρια της ομάδας.

Τι θα κάνει άμεσα ο Σπανούλης; Τα πάντα για να διατηρηθεί σε καλή φυσική κατάσταση και να παίξει με την Εθνική ομάδα και στο προολυμπιακό τουρνουά του Καναδά, αν και αυτή η εκδοχή περιλαμβάνει μόνο την παρουσία του Ρικ Πιτίνο στον πάγκο. Δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη, αν είναι άλλος ο προπονητής της Εθνικής και καλέσει τον Σπανούλη να παίξει, έξι χρόνια μετά την τελευταία συμμετοχή του στην Εθνική και στο Ευρωμπάσκετ της Λίλ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.