Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τόνισε πως η διαφαινόμενη απουσία του Σέρχιο Γιούλ από τους αγώνες των προημιτελικών μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, ίσως είναι κομβική για την πρόκριση στο Final 4 της εφετινής Euroleague.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τόνισε πως η διαφαινόμενη απουσία του Σέρχιο Γιούλ από τους αγώνες των προημιτελικών μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, ίσως είναι κομβική για την πρόκριση στο Final 4 της εφετινής Euroleague. Ο Έλληνας κόουτς ανέλυσε την πορεία των “πράσινων”, αλλά και του Ολυμπιακού στην εφετινή διοργάνωση, ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους Ρικ Πιτίνο και Ντέιβιντ Μπλατ. Ο Μπαρτζώκας μίλησε στην εφημερίδα “Τα Νέα”. Αναλυτικά δήλωσε:

Για το φινάλε Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού: «Δε με εξέπληξε η πορεία του Παναθηναϊκού στο φινάλε, ούτε του Ολυμπιακού στην αρχή. Πολύ απλά διότι αυτές οι ομάδες είναι συνηθισμένες να κάνουν τέτοιες εμφανίσεις και πορείες. Έκπληξη για μένα ήταν η αρχή των Πρασίνων και το φινάλε των Κόκκινων».

Για τον Ρικ Πιτίνο: «Το μπάσκετ είναι ίδιο σε όλο τον κόσμο και πρόκειται για έναν έμπειρο προπονητή. Έκανε ανακατανομή σε κάποιους ρόλους, βοήθησε πολύ η προσθήκη του Κιλπάτρικ και η ομάδα βρήκε το δρόμο της. Όπως και ο Ολυμπιακός έτσι και ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλα μεγέθη και δεν προκαλεί έκπληξη όταν κάνουν σερί και μπαίνουν στα πλέι οφ αλλά το αντίθετο. Όπως με τον Ολυμπιακό. Ό,τι και να έχει γίνει και είναι αδύνατον να είναι μόνο αγωνιστικά τα αίτια της πτωτικής πορείας στο τέλος, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η αξία ενός προπονητή όπως του Ντέιβιντ Μπλατ. Όσα λάθη και αν έχει κάνει, όσο και αν δεν του βγήκαν όσο θα περίμενε ίσως οι ξένοι, δεν μπορεί μέσα σε μια σεζόν να σβήσει η πορεία που έχει κάνει τόσα χρόνια».

Για το Ρεάλ-Παναθηναϊκός: «Εκεί θα παίξει σημαντικό ρόλο η διαφαινόμενη απουσία του Σέρχιο Γιουλ, ο οποίος ακόμα και να μπορέσει να παίξει σε κάποιο από τα παιχνίδια της σειράς έχει χάσει πολύτιμο χρόνο από προπονήσεις και έχει πλέον και μια ηλικία. Αντίθετα πέρυσι στο ίδιο ζευγάρι είχε επιστρέψει λίγο πριν από τα πλέι οφ, η ομάδα του ήταν σε εξαιρετικό μομέντουμ, είχε ενσωματωθεί και ο Ταβάρες που ήρθε για να καλύψει το κενό του τραυματία Κούζμιτς και όχι απέκλεισε με μειονέκτημα έδρας τον Παναθηναϊκό, αλλά έφτασε και έως την κατάκτηση του τίτλου. Για αυτό λέω ότι μετράει πάρα πολύ η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί κάθε ομάδα τη συγκεκριμένη στιγμή».

Για το Φενέρ-Ζαλγκίρις: «Η Φενέρμπαχτσε είναι η ομάδα με την καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση, η πιο συμπαγής και έχει ένα σημαντικό προβάδισμα αλλά όπως και η ΤΣΣΚΑ δεν έχουν δείξει ότι είναι άτρωτες. Έχουν κάνει τις ήττες τους, όπως και η Ρεάλ. Αυτό δίνει ελπίδα και ψυχολογία στους φιλοξενούμενους. Η Ζαλγκίρις είναι με ένα σταθερό κορμό εδώ και χρόνια αλλά και προπονητή και είναι μια ομάδα κόμπακτ. Μπορεί να μην ξεκίνησε καλά, όμως έκανε ένα μεγάλο ντεμαράζ συνεχόμενων νικών στο φινάλε γιατί είχε αρκετά συμπαγές σύνολο. Ο Παναθηναϊκός είναι σε καλό μομέντουμ και η Μπασκόνια έχει κι αυτή τις πιθανότητές της».

Για το πρόγραμμα κάθε ομάδας: «Να ξέρετε την έχω… πατήσει κάποιες φορές και με την Χίμκι που κοίταζα το πρόγραμμα και υπολόγιζα ένα παιχνίδι ως πιο βατό και ένα άλλο ως όχι. Το πρόγραμμα πάει… στα σκουπίδια πολλές φορές και το θέμα είναι πώς θα δεις την ομάδα σου στις τελευταίες προπονήσεις. Εκεί καταλαβαίνεις το πώς θα παρουσιαστεί στον αγώνα της επόμενης μέρας. Και οι παίκτες δεν είναι ρομπότ αλλά επηρεάζονται ακόμα και από προσωπικά θέματα, άρα πάντα παίζει ρόλο να δεις την τελευταία προπόνηση».

Για το Εφές-Μπαρτσελόνα: «Θα δούμε ωραίο μπάσκετ, ειδικά στο θεωρητικά πιο αμφίρροπο παιχνίδι των πλέι οφ Εφές-Μπαρτσελόνα, διότι πρόκειται για δύο ομάδες που παίζουν εξαιρετικά τον τελευταίο καιρό. Όμως περιμένω αμφίρροπες αναμετρήσεις και στα άλλα ζευγάρια».

Για το νέο σύστημα της Euroleague: «Μικραίνουν οι καριέρες των παικτών! Όταν πλέον οι παίκιτες αναγκάζονται να παίζουν σε φουλ ρυθμούς ανταγωνιστικά παιχνίδια όλο τον χρόνο, τότε δεν φτάνουν απλά τα όριά τους, αλλά φθείρονται και βιολογικά. Ουσιαστικά έχουν πιο σύντομες καριέρες, λόγω τρυαματισμών, κόπωσης και άλλων συνθηκών που προέρχονται από το όλο και πιο διευρυμένο πρόγραμμα. Όταν κάποια στιγμή είχε πρόβλημα τραυματισμού ένας παίκτης μας, ο Στέφαν Μάρκοβιτς, τον στείλαμε στο Μόναχο σε ένα μεγάλο κέντρο αποθεραπείας. Γυρίζοντας πίσω μετά το τέλος της θεραπείας, μας δήλωσε εντυπωσιασμένος πως εκεί υπήρχαν τουλάχιστον 15-16 παίκτες πρώτης γραμμής, κυρίως από ισπανικές και ρωσικές ομάδες, που υποβάλλονταν σε θεραπείες για αποκατάσταση τραυματισμών και όχι μόνο. Ουσιαστικά, αν καταλάβατε, αυτοί οι παίκτες είναι εξαντλημένοι και έχοντας και θέματα τραυματισμών έξαναν ένα είδος… ρεκτιφιέ για να επανέλθουν δριμύτεροι στην αγωνιστική δράση και να αντέξουν μέχρι το τέλος. Είναι πραγματικά εξαντλητικός αυτός ο μαραθώνιος και ιδιαίτερα για παίκτες που βάζουν και χρόνια στις πλάτες τους, οι τραυματισμοί και η κόπωση είναι σε μεγαλύτερο βαθμό. Επίσης δεν είναι μόνο η σωματική, αλλή η ψυχολογική κόπωση, θέλει μεγάλη προσοχή το θέμα».

Για το πώς μπορεί να λυθεί αυτό το θέμα: «Είναι πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα το να έχουν οι ομάδες περισσότερα μέλη στο τεχνικό τιμ, αλλά και γυμναστές, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους και άλλους. Πολύ σημαντικό κομμάτι είναι τα τσάρτερ, που όλο και περισσότερες ομάδες βάζουν σε πολλά ταξίδια τους ή και μόνιμα όπως έχουν κάποιες, όπως η ΤΣΣΚΑ, η Μπαρτσελόνα, νομίζω η Φενέρ και ίσως και κάποια άλλη. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο βοηθάει και πόσο χρόνο γλιτώνει μια ομάδα έτσι. Πρώτα απ’ όλα κερδίζει τη βραδιά του αγώνα που φεύγει αμέσως μετά, ενώ αποφεύγει και τις πολύωρες ανταποκρίσεις σε αεροδρόμια. Όλα αυτά διευκολύνουν την κατάσταση, απλά δε λύνουν εντελώς το πρόβλημα».