Το γυναικείο πρωτάθλημα μπάσκετ στερείται ακόμη και της στοιχειώδους προβολής από τα Ελληνικά ΜΜΕ. Διαφορετικά, θα γινόταν αντιληπτό το μέγεθος του ονόματος και της αξίας μιας κοπέλας που βρέθηκε να παίζει μπάσκετ στη χώρα μας φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Η Αλένα Λεουτσάνκα από τη Λευκορωσία στα 38 της χρόνια θυμίζει τον….Μάκαντου που βρέθηκε σε προχωρημένη μπασκετική ηλικία να παίζει στο Μιλάνο. Μόνο που πριν σας συστήσουμε τη μπασκετμπολίστρια Λεουτσάνκα που είναι εδώ και μερικούς μήνες στην Αθήνα είναι καλύτερα να σας γράψουμε την απίθανη περιπέτεια της. Γιατί πριν έρθει στα μέρη μας είχε βρεθεί στις φυλακές του Μινσκ ‘’τιμωρημένη’’ για τη δράση της ως πολιτική ακτιβίστρια.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Λεουτσάνκα, καλύτερη και πλέον προβεβλημένη μπασκετμπολίστρια της Λευκορωσίας, βρισκόταν στο Μινσκ, έτοιμη να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που θα την έφερνε στην Αθήνα. Αρχικά για αποθεραπεία από ένα μικρό τραυματισμό και μετά εφόσον ξεπερνούσε το πρόβλημα έτοιμη να παίξει με η γυναικεία ομάδα του Παναθηναϊκού. Λίγο πριν επιβιβαστεί στην πτήση της οι αστυνομικές αρχές του αεροδρομίου την συνέλαβαν και την οδήγησαν στις φυλακές του Μίνσκ!
Η κατηγορία ήταν ότι σύμφωνα με φωτογραφίες που είχε ανεβάσει στον λογαριασμό της στο instagram είχε πάρει μέρος τις προηγούμενες μέρες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις! Οι διαμαρτυρίες είχαν να κάνουν με τις εκλογές του Αυγούστου στη χώρα όπου το κόμμα που εξελέγη πήρε ποσοστό 80% και όχι πολύ αργότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε νοθευμένη την εκλογική διαδικασία και δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση. Χιλιάδες διαδηλωτών που θεωρούσαν κάλπικη τη νίκη τη φιλο-Ρώσου νικητή των εκλογών τον οποίο η Λεουτσάνκα αλλά και πολλοί ακόμη πρωτοκλασάτοι αθλητές της χώρας έχουν κατηγορήσει δημόσια για δικτατορική διακυβέρνηση. Παρά την έντονη αστυνομική βία οι διαδηλώσεις των οπαδών της Σβιετλάνα Τσιχνούσκαγια που πήρε το μόλις 10% των ψήφων συνεχίστηκαν για πολλές μέρες.
Η Λεουτσάνκα γεννημένη σε μια μικρή κωμόπολη της χώρας έχει Αμερικάνικη παιδεία, αποφοίτησε από το κολέγιο Γουέστ Βιρτζίνια και μεταξύ άλλων έπαιξε τέσσερις χρονιές στο γυναικείο ΝΒΑ. ‘’Προερχόμουν από μια διαφορετική χώρα, με διαφορετικό αίσθημα ελευθερίας. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι οι αστυνομικοί της χώρας μου θα σκόρπιζαν με τη βία ειρηνικούς διαδηλωτές’’, θα πει μερικούς μήνες αργότερα σε μια συνέντευξή της σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. ‘’Δεν μπορούσα να μένω αμέτοχη και να παριστάνω ότι τίποτε δεν συμβαίνει στη χώρα μου επειδή τυχαίνει να είμαι αθλήτρια που έχει ζήσει μεγάλο μέρος της ζωής της στο εξωτερικό’’.
Μετά τη σύλληψή της και αφού μεσολάβησε μια δεκάλεπτη δίκη-παρωδία καταδικάστηκε σε 15 μέρες φυλάκιση για….σωφρονισμό και παραδειγματισμό. Όπως αργότερα αποκάλυψε η ίδια ‘’δεν ένιωσα μεγάλη έκπληξη με τη σύλληψη μου γιατί είχε συμβεί το ίδιο με χιλιάδες άλλους ανθρώπους που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις. Εκείνο που αληθινά με σόκαρε ήταν οι συνθήκες που συνάντησα στις φυλακές. Από την πρώτη μέρα μας έκλεισαν το ζεστό νερό, τα καζανάκια στις τουαλέτες σταμάτησαν να δουλεύουν, δεν υπήρχαν σεντόνια ή κουβέρτες. Το βράδυ σκεπαζόμουν με παλιές εφημερίδες. Δεν έκανα μπάνιο για 15 μέρες. Παρότι υπήρχαν κρούσματα COVID στη φυλακή οι δεσμοφύλακες αγνόησαν τις διαμαρτυρίες μας. Δεν υπήρχαν μάσκες και για τήρηση αποστάσεων ούτε συζήτηση’’. Η Λεουτσάνκα έκανε τεστ μετά την αποφυλάκισή της και αρχικά βγήκε αρνητικό αλλά μερικές μέρες αργότερα επειδή δεν αισθανόταν καλά και είχε χάσει ένα μέρος από τη γεύση και την όσφρησή της το επανέλαβε και βγήκε θετική. Στο ενδιάμεσο και ενώ βρισκόταν σε καραντίνα οι αρχές την συνέλαβαν για δεύτερη φορά για αντικαθεστωτική δράση αλλά τη γλίτωσε με ένα πρόστιμο και μπόρεσε να φύγει –στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου- για την Ελλάδα όπου βρίσκεται πλέον και αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό. Παρά τα 38 της χρόνια είναι μια από τις κορυφαίες ξένες του Ελληνικού πρωταθλήματος. Άλλωστε ως μπασκετμπολίστρια μόνο τυχαίο μέγεθος δεν είναι! Mε ύψος 1μ.96 ήταν για πολλά χρόνια κυρίαρχη σέντερ όχι μόνο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στο γυναικείο ΝΒΑ. Το 2010 με την Ατλάντα έπαιξε στους τελικούς του γυναικείου ΝΒΑ (έχασαν τον τίτλο με 0-3 από το Σιατλ), οδήγησε την εθνική ομάδα Λευκορωσίας δύο φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, δύο φορές σε τελικούς Ευρωμπάσκετ με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση της 3ης θέσης στη διοργάνωση του 2007, έπαιξε σε τέσσερα φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα γυναικών και στέφθηκε μια φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης με την Ρωσική Εκατερίνεμπουργκ το 2013.