Η στιγμή που περίμενε η ΑΕΚ έφτασε ξανά. Η «Ένωση» στρέφει πάνω της τα βλέμματα στο τριήμερο 7-9 Μαΐου, με φόντο το Final Four του FIBA Basketball Champions League που φιλοξενείται στο “Palau Municipal d’Esports de Badalona” της καταλανικής πόλης. Μετά την περσινή διοργάνωση στη SUNEL Arena της Αθήνας, η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα βρίσκεται και πάλι ανάμεσα στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης, διεκδικώντας την κατάκτηση του τροπαίου για πρώτη φορά μετά το 2018.
Η ΑΕΚ θα βρεθεί αντιμέτωπη με την κάτοχο του τίτλου, Μάλαγα, στον δεύτερο ημιτελικό της Πέμπτης (22:00), σε μια επανάληψη της περσινής αναμέτρησης των δύο ομάδων.
Η Μάλαγα παραμένει το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, έχοντας κατακτήσει τα δύο προηγούμενα τρόπαια, όμως στην ΑΕΚ υπάρχει πίστη ότι μπορεί να κάνει την υπέρβαση. Η αυτοπεποίθηση ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά την πρόκριση επί της διοργανώτριας Μπανταλόνα στα προημιτελικά, με 2-1 νίκες.
Σε σχέση με το Final Four της Αθήνας το 2025, μοναδική αλλαγή στη φετινή τετράδα είναι η παρουσία της Ρίτας Βίλνιους αντί της Γαλατασαράι. Πέρυσι, η ΑΕΚ είχε αποκλειστεί στον ημιτελικό από τη Μάλαγα με 71-65, ενώ η Γαλατασαράι είχε νικήσει την Τενερίφη με 90-80. Στον τελικό, οι Ισπανοί της Μάλαγα κατέκτησαν εύκολα το τρόπαιο επικρατώντας 83-67, ενώ η ΑΕΚ έκλεισε τη διοργάνωση στην τρίτη θέση, νικώντας την Τενερίφη με 77-73 στον μικρό τελικό.
Οι «κιτρινόμαυροι» ταξίδεψαν στην Ισπανία με σημαντική ενίσχυση, καθώς ο Τζέιμς Νάναλι ξεπέρασε τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε το προηγούμενο διάστημα. Ο έμπειρος Αμερικανός φόργουορντ είχε υποστεί διάστρεμμα στον αριστερό αστράγαλο πριν από δύο εβδομάδες, όμως ακολούθησε εντατικό πρόγραμμα αποθεραπείας και τέθηκε κανονικά στη διάθεση του Σάκοτα.
Έντονη παρουσία
Η ΑΕΚ έχει έντονη παρουσία στην ιστορία της διοργάνωσης, έχοντας φιλοξενήσει τρεις φορές την τελική φάση του BCL. Η κορυφαία στιγμή ήρθε το 2018 στο ΟΑΚΑ, όταν κατέκτησε το τρόπαιο απέναντι στη Μονακό με 100-94, αφού προηγουμένως είχε αποκλείσει τη Μούρθια στον ημιτελικό. Δύο χρόνια αργότερα, το 2020, διοργάνωσε το Final-8 μέσα στην πανδημία, με άδειες εξέδρες, φτάνοντας μέχρι τον τελικό πριν ηττηθεί από την Μπούργκος.
Στον πάγκο της ΑΕΚ παραμένει ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιτυχίες της ομάδας, ο Ντράγκαν Σάκοτα. Ο πολύπειρος τεχνικός θέλει να οδηγήσει ξανά την Ένωση σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση, προσθέτοντας ακόμη έναν τίτλο στη βαριά ιστορία του συλλόγου.
Η πρόκληση της Μάλαγα
Η Μάλαγα ταξίδεψε στη Μπανταλόνα ως πρωταθλήτρια των δύο τελευταίων ετών, αλλά με αρκετές διαφοροποιήσεις στο ρόστερ της σε σχέση με πέρυσι. Ο Ίμπον Ναβάρο είδε σημαντικούς παίκτες να αποχωρούν, όπως οι Κάμερον Τέιλορ, Τάισον Κάρτερ και Ντίλαν Οσετκόφσκι, ωστόσο η ισπανική ομάδα εξακολουθεί να διαθέτει βάθος και ποιότητα.
Στο φετινό ρόστερ βρίσκονται οι Τσέις Όντιγκε, Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι, Τζέιμς Ουέμπ, Τάιλερ Καλινόσκι, Τζόναθαν Μπαρέιρο, Αλμπέρτο Ντίαθ, Τζάστιν Κομπς, Νίχαντ Τζέντοβιτς, Εμίρ Σουλεϊμάνοβιτς, Κρις Ντουάρτε, Κίλιαν Τιλί, Κέντρικ Πέρι, Ντέιβιντ Κράβις, Τάισον Πέρεζ και Όγκουστ Ρούμπιτ.
Κορυφαίος σκόρερ της ομάδας είναι ο Κέντρικ Πέρι με 10,6 πόντους και 4,4 ασίστ ανά παιχνίδι, ενώ ο Τάισον Πέρεζ προσφέρει σημαντικές λύσεις και στα ριμπάουντ, με μέσο όρο 6,5.
Η Μάλαγα θα στερηθεί στον ημιτελικό τον τραυματία Νίχαντ Τζέντοβιτς, ενώ αμφίβολη παραμένει η συμμετοχή των Κίλιαν Τιλί και Κρις Ντουάρτε.
Στην πορεία της μέχρι το Final Four, η ισπανική ομάδα ολοκλήρωσε αήττητη την πρώτη φάση με 6-0 στον 7ο όμιλο, ενώ στη φάση των «16» τερμάτισε επίσης πρώτη στον 11ο όμιλο με 4-2. Στα προημιτελικά απέκλεισε με 2-0 την Άλμπα Βερολίνου.
Παρά την εξαιρετική ευρωπαϊκή πορεία, στη Liga Endesa η εικόνα της δεν είναι αντίστοιχη, καθώς προέρχεται από έξι ήττες στα επτά τελευταία παιχνίδια και βρίσκεται στην 8η θέση με ρεκόρ 16-13.
Στον πρώτο ημιτελικό της ημέρας, στις 19:00, η Ρίτας Βίλνιους κοντράρεται με την Τενερίφη.
FIBA BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE
ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ (9-7/5/2026)
Πέμπτη, 7 Μαϊου
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ (7/5/2026)
19:00 Ρίτας Βίλνιους (Λιθουανία)-Τενερίφη (Ισπανία)
22:00 Μάλαγα (Ισπανία)-ΑΕΚ
Σάββατο, 9 Μαϊου
«ΜΙΚΡΟΣ» ΤΕΛΙΚΟΣ 18:00
ΤΕΛΙΚΟΣ 21:00