Ομπράντοβιτς: «Δεν πάω πουθενά»

Στον Παναθηναϊκό θέλει να παραμείνει και τα επόμενα χρόνια ο Ζέλικο Ομπτάντοβιτς.

Στον Παναθηναϊκό θέλει να παραμείνει και τα επόμενα χρόνια ο Ζέλικο Ομπτάντοβιτς. Ο Σέρβος τεχνικός του «τριφυλλιού» τόνισε πως είναι υπερήφανος για τους παίκτες του, αναφέρθηκε στην πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα και το Final-4 της Βαρκελώνης, ενώ ξεκαθάρισε πως στην Αθήνα δεν του λείπει τίποτα. Επίσης, ο Ομπράντοβιτς ξεκαθάρισε πως στον Παναθηναϊκό, κανένας δεν είναι πάνω από την ομάδα. Ο Ομπράντοβιτς μίλησε στην εφημερίδα «Marca». Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Η Μπαρτσελόνα έμοιαζε με ανίκητη ομάδα, αλλά ο Παναθηναϊκός απέδειξε παρά το μειονέκτημα έδρας πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Το να αποκλείσουμε την Μπαρτσελόνα ήταν πολύ δύσκολο, όχι μόνο επειδή ήταν το φαβορί για την πρόκριση στο Final 4, αλλά και για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας στην πόλη της. Προετοιμαστήκαμε πάνω σε κάθε λεπτομέρειες παρακολουθώντας όλα τα παιχνίδια της στην Ευρωλίγκα και τα περισσότερα στο ισπανικό πρωτάθλημα και οι παίκτες μας, που στο τέλος είναι εκείνοι που αγωνίζονται, τα πήγαν περίφημα».

Πώς προετοιμάσατε τους παίκτες να αντιμετωπίσουν τους πρωταθλητές Ευρώπης; «Το πιο σημαντικό πράγμα ήταν να τους πείσουμε ότι είχαν πιθανότητες να αποκλείσουν την Μπαρτσελόνα. Μίλησα με τον καθέναν ξεχωριστά και σε όλους μαζί. Όταν χάσαμε μόλις με έναν πόντο στο πρώτο αγώνα, το κατάλαβαν ακόμη περισσότερο. Όταν πιστεύεις σε κάτι, όλα είναι εφικτά».

Συμφωνείτε με όσους θεωρούν πως κερδίσατε κατά κράτος στην τακτική τον Τσάβι Πασκουάλ; «Θαυμάζω σαν προπονητή τον Πασκουάλ, γιατί ξέρω πόσο πολύ προετοιμάζει τα ματς με τους συνεργάτες του. Οι παίκτες μας προσπάθησαν για το καλύτερο δυνατό. Κάποιες φορές οι παίκτες τα πάνε καλά, άλλες όχι τόσο. Στην περίπτωσή μας, εκμεταλλευτήκαμε την ποιότητα των παικτών μας και είδαμε ποιες ικανότητές τους θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Κάθε παίκτης ήξερε τι έπρεπε να κάνει και το έκανε καλά. Είμαι περήφανος γι’ αυτούς».

Η αμυντική δουλειά που έκανε ο Παναθηναϊκός απέναντι στο Ναβάρο ήταν εξαιρετική. «Ο Ναβάρο είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης για την Μπαρτσελόνα, αλλά δεν μπορείς να σταματήσεις μόνο τον Ναβάρο, γιατί οι υπόλοιποι παίκτες έχουν αρκετή ποιότητα για να κερδίσουν και χωρίς αυτόν».

Ξέρατε για το θέμα που προέκυψε με την αντικατάσταση του διαιτητή Ταουρίνο με τον Λαμόνικα στον τέταρτο αγώνα; «Διάβασα κάτι στις εφημερίδες, αλλά δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για αυτό. Πιστεύω πως η Ευρωλίγκα είναι πολύ σοβαρή διοργάνωση και η διαιτησία στον τέταρτο αγώνα ήταν πολύ καλή, όπως και σε όλη τη σειρά των αγώνων. Από την αρχή της σεζόν απαγόρευσα στους παίκτες μου να μιλούν για τη διαιτησία και ούτε εγώ πρόκειται να το κάνω».

Στα 51 σας χρόνια έχετε ήδη κατακτήσει έξι φορές την Ευρωλίγκα. Πώς νιώθετε να είστε ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία της διοργάνωσης; «Μπορώ μόνο να πω πως είμαι πολύ χαρούμενος που κάνω μια δουλειά που αγαπώ. Κάποιοι με ρώτησαν αν στη σειρά με την Μπαρτσελόνα ήμουν νευρικός κι αυτό με έκανε να γελάσω, γιατί απολαμβάνω περισσότερο αυτά τα παιχνίδια. Δουλεύουμε όλη τη χρονιά για να παίξουμε σε τέτοια παιχνίδια. Πώς να έχω άγχος λοιπόν;».

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας; «Το πιο σημαντικό είναι να έχουν ο προπονητής και οι παίκτες την ίδια φιλοσοφία στη δουλειά. Αν υπάρχει αμφισβήτηση από τη μία πλευρά στην άλλη, είναι δύσκολο να δουλέψεις. Από την αρχή κάθε σεζόν ξεκαθαρίζω στους παίκτες μου πως η ομάδα είναι πάνω από όλους, ακόμη και από εμένα που είμαι προπονητής».

Είναι πιο σημαντικό το μπάτζετ στο μπάσκετ από το ποδόσφαιρο; «Ναι, γιατί στο μπάσκετ πρέπει να έχεις τους καλύτερους παίκτες αν θέλεις να κερδίζεις. Αυτό δεν είναι πάντα αρκετό, αλλά ό,τι και αν πουν οι προπονητές, οι παίκτες είναι αυτοί που κρίνουν τα παιχνίδια. Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου, γιατί είναι διψασμένοι για επιτυχίες και το δείχνουν καθημερινά».

Ποιοι ήταν οι δάσκαλοί σας στην προπονητική και αυτοί που σας έδωσαν τα καλύτερα μαθήματα; «Ο μεγαλύτερος δάσκαλος ήταν ο Νίκολιτς. Αυτός με επηρέασε περισσότερο στην καριέρα μου, αλλά και ο Ίβκοβιτς με επηρέασε σαν προπονητή και άνθρωπο».

Μπορείτε να μάθετε ακόμη από άλλους προπονητές; «Φυσικά. Κάθε μέρα μαθαίνεις κάτι καινούριο. Αν πιστέψεις πως ξέρεις τα πάντα, έχεις πεθάνει. Αυτό λέω και στα μεγάλα αστέρια, που μπορούν να μάθουν πολλά από τους νεότερους».

Στο σύγχρονο μπάσκετ χωρίς άμυνα δεν μπορείς να κατακτήσεις τίτλους. «Στα παιχνίδια του Top 16 και των προημιτελικών πετύχαμε περισσότερους πόντους από την Μπαρτσελόνα, που θεωρείται η πιο καλή επιθετικά ομάδα στην Ευρώπη. Όλοι οι προπονητές θα ήθελαν οι ομάδες τους να αμύνονται, να τρέχουν και να πετυχαίνουν εύκολα καλάθια, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό».

Γιατί δεν σας προσέλκυσε ποτέ το ΝΒΑ; «Είναι ένας διαφορετικός κόσμος. Έχω πολλούς φίλους στις ΗΠΑ, παρακολουθώ τι γίνεται εκεί, αλλά είμαι χαρούμενος εδώ και λατρεύω τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής».

Σας αρέσει το κολεγιακό μπάσκετ στις ΗΠΑ; «Ναι, μοιάζει περισσότερο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Στο ΝΒΑ προτιμώ να βλέπω κατευθείαν τα play-offs, όπου οι προπονητές προετοιμάζονται στη λεπτομέρεια».

Είναι ο Παναθηναϊκός φαβορί απέναντι στη Σιένα; «Έχω λάβει μέρος σε 11 Final 4 και είναι δύσκολο να μιλάς για φαβορί, γιατί όλες οι ομάδες θέλουν να νικήσουν. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι θα γίνει, γιατί μπορεί να υπάρξουν τραυματισμοί. Τώρα επέστρεψε ο Μάριτς, αλλά για δύο εβδομάδες δεν θα έχουμε τον Νίκολας».

Ποια είναι η γνώμη σας για τον πρώτο αγώνα του Ολυμπιακού με τη Σιένα, που το σκορ ήταν 53-9 μετά από 24 λεπτά; «Δεν έχει σημασία αν σε μια σειρά αγώνων χάσεις ένα ματς με 20, 30 ή 50 πόντους. Είναι πιο δύσκολο να αντιδράσεις, όταν χάνεις με 1 ή 2 πόντους, γιατί η απογοήτευση είναι μεγαλύτερη».

Ποια είναι η προτίμησή σας για το τελευταίο ζευγάρι ανάμεσα σε Ρεάλ και Βαλένθια; «Δεν έχω δει κανένα παιχνίδι της σειράς. Η Ρεάλ παίζει στην έδρα της, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, όπως αποδείχτηκε από εμάς, τη Σιένα και τη Μακάμπι που είχαμε μειονέκτημα έδρας. Το πέμπτο ματς θα είναι ισορροπημένο».

Πώς βλέπετε τη Ρεάλ Μαδρίτης; «Έχει πολλούς νέους παίκτες, αλλά τα έχει πάει καλύτερα από τις τελευταίες σεζόν. Είναι μία ομάδα του μέλλοντος. Ο Ετόρε Μεσίνα έκανε πολύ καλή δουλειά».

Σας εξέπληξε η απόφαση της απόλυσής του; «Δεν έχω ιδέα γιατί έγινε αυτό. Μίλησα με τον Μολίν, που ήταν συνεργάτης μου στην Μπενετόν, για να του ευχηθώ καλή επιτυχία, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί απολύθηκε ο Ετόρε Μεσίνα μετά από μία ήττα που δεν είχε σημασία».

Στη Βαλένθια αγωνίζεται ο Μίντλετον που είναι 44 ετών. «Είναι ένας σπουδαίος επαγγελματίας και ένας εξαιρετικός φίλος. Στη θέση του τώρα έχουμε τον Μπατίστ που μας βοηθά πολύ. Ο Μίντλετον είναι εξαιρετικός παίκτης».

Υπάρχει ημερομηνία λήξης για την προπονητική καριέρα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς; «Δεν σχεδιάζω τίποτα. Θα συνεχίσω να δουλεύω για όσο καιρό το απολαμβάνω».

Θα σας ξαναδούμε να δουλεύετε σε ισπανική ομάδα; «Η Ισπανία είναι μία καταπληκτική χώρα και την αγαπώ. Έχω πολλούς φίλους εκεί, είχα μία πολύ καλή συνεργασία με την Μπανταλόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ έχω ένα σπίτι κοντά στη Βαρκελώνη. Όμως αυτή τη στιγμή είμαι πολύ χαρούμενος στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, με τον οποίο έχω συμβόλαιο για δύο χρόνια. Έχω τα πάντα εδώ».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.