Ζούπας: “Αφιερώνουμε τη μέρα στον Αμερικάνο”

Ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής της ΑΕΚ, Χρήστος Ζούπας, μίλησε στον Sentra 103,3, με αφορμή τη συμπλήρωση 43 χρόνων από την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου.

Ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής της ΑΕΚ, Χρήστος Ζούπας, μίλησε στον Sentra 103,3, με αφορμή τη συμπλήρωση 43 χρόνων από την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου.

Για την επέτειο της κατάκτησης του πρώτου Ευρωπαϊκού τίτλου της ΑΕΚ:
«Χαίρομαι που, έστω και μετά από 43 χρόνια, ζούμε αυτή τη μεγάλη στιγμή του Ελληνικού αθλητισμού, η οποία ήταν καθόλα Ελληνική. Αυτό το τονίζω, γιατί ήταν κάποια ελληνόπουλα, βγαλμένα από τις φτωχογειτονιές της Ελλάδας, και κατέκτησαν την Ευρώπη. Πράγματα που είναι ασύλληπτα για σήμερα. Έχουμε γεμίσει από τόσους πολλούς ξένους, που έχουμε ξεχάσει ποιοι είναι οι Έλληνες  και ποιοι είναι οι ξένοι. Δεν ξέρω τι πρωταθλήματα είναι αυτά που βλέπουμε, είτε ποδοσφαιρικά είτε μπασκετικά. Πολλές φορές, αναλογίζομαι εκείνες τις στιγμές και σκέφτομαι την μεγάλη προσπάθεια που κάναμε εκείνη την βραδιά και το μεγαλείο της».

Για την περιπέτεια υγείας του πρώην συμπαίκτη του, Γιώργου Αμερικάνου: «Σήμερα αφιερώνουμε την μέρα στον Γιώργο Αμερικάνο. Δεν θα τον ξαναδούμε πια όπως ήταν πριν. Η ζωή, μας παίζει περίεργα παιχνίδια και ας αφήσουμε την μνήμη μας να θυμηθεί αυτόν τον μεγάλο παίκτη στην σημερινή επέτειο. Η ζωή είναι τόσο σύντομη που αναλογίζεται κανείς, ποιες είναι οι ωραίες στιγμές που πρέπει να θυμάσαι. Αλλά και αυτά που αφήνεις πίσω σου έχουν σημασία».

Για την πορεία της ομάδας της ΑΕΚ, πριν και μετά την κατάκτηση του τίτλου: «Το σημαντικότερο από όλα, είναι ότι αυτή η ομάδα δεν ξεκίνησε από την μια μέρα στην άλλη. Ξεκίνησε το 1962, μεγαλούργησε το 1968, έπαιξε το 1971 δεύτερο ημιτελικό με περισσότερο κόσμο από το 1968, αποκλείστηκε και 1972 άρχισε η πτώση. Έτσι όμως γίνεται με τις μεγάλες ομάδες όλου του κόσμου. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Η ζωή τα έχει φτιάξει έτσι τα πράγματα. Να ξεκινάνε από κάπου, να κορυφώνονται κάπου αλλού και να καταλήγουν σε έναν μαρασμό για λίγα χρόνια και μετά… ξανά προς την δόξα τραβά. Η ΑΕΚ έμεινε πολλά χρόνια στεγνή από τίτλους, μέχρι το 1970 που ήρθε ο κύριος Φιλίππου. Άλλαξε την πορεία της ομάδας, και το ευχαριστώ ήταν να τον «ξεφωνίσουν» και αυτόν. Ποιος σοβαρός άνθρωπος και ποιος νουνεχής, θα μπορούσε να ασχοληθεί με αυτά τα πράγματα, όταν βλέπεις αυτές τις εικόνες με τους κουκουλοφόρους να μπαίνουν στο γήπεδο και να καθορίζουν την τύχη αυτής της ιστορικής ομάδας. Πως είναι δυνατόν, τέτοιος παραλογισμός και τέτοια ανοησία, να κατακτά τα μυαλά αυτών των παιδιών».

Για το ποιος πιστεύει ότι είναι ο λόγος που ο κόσμος της ΑΕΚ είναι εκνευρισμένος: «Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω, το τι είναι αυτό που καλλιεργεί την παιδεία και κατάσταση μέσα σε αυτή την ομάδα. Υπήρχαν σοβαροί άνθρωποι που είχαν παράδοση και ασχολήθηκαν σοβαρά με αυτή την ομάδα. Αυτό που δεν υπάρχει σήμερα είναι ένα γενικό σχέδιο λειτουργίας στον αθλητισμό. Αυτό είναι θέμα του κράτους όμως. Το άλλο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν σοβαροί παράγοντες, οι οποίοι να κατευθύνουν το γηπεδικό πρόβλημα. Έχει γεμίσει ο τόπος, με περίεργους ανθρώπους οι οποίο ένας θεός ξέρει από που προέρχονται, τι επιδιώκουν και τι κουβαλούν. Είναι τραγικό αυτό το πράγμα. Βλέπεις προέδρους 20 χρόνια στους ίδιους θώκους. Τι μπορεί να προσφέρει ένας άνθρωπος, όταν 20 χρόνια είναι πρόεδρος σε μια ομοσπονδία για να αλλάξει αυτό που λέγεται μπάσκετ. Είναι πράγματα που δεν μπορώ να τα καταλάβω, και γιαυτό ο τόπος μένει στα ίδια και στα ίδια. Δεν υπάρχει όραμα, δεν υπάρχει θέληση για κάτι καλύτερο. Έχουμε 20 χρόνια τον κύριο Βασιλακόπουλο, πρόεδρο της ομοσπονδίας του μπάσκετ. Πολύ ωραία. Τα πρώτα χρόνια ήταν δημιουργικά, φτάσαμε στην κορυφή. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε κάποιοι νέοι άνθρωποι».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.