Το 2013 μας αποχαιρετά και το novasports.gr καταγράφει τις πιο σημαντικές... μπασκετικές στιγμές της χρονιάς. Από την παταγώδη αποτυχία της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ και την επιστροφή του «Ζοτς» στους πάγκους, μέχρι την απώλεια του Γιώργου Αμερικάνου.

Το 2013 μας αποχαιρετά και το novasports.gr καταγράφει τις πιο σημαντικές… μπασκετικές στιγμές της χρονιάς. Από την παταγώδη αποτυχία της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ και την επιστροφή του «Ζοτς» στους πάγκους, μέχρι την απώλεια του Γιώργου Αμερικάνου.

2/7/2013: Η επιστροφή του «Ζοτς» στους πάγκους…


Ένας χρόνος μακριά από τους πάγκους φάνηκε πως ήταν αρκετός για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Σέρβος πολυνίκης προπονητής μετά από θητεία 13 χρόνων στον Παναθηναϊκό και διάλειμμα μίας σεζόν επέστρεψε στους πάγκους για λογαριασμό της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ. Ο «Ζοτς» στις 2 Ιουλίου του 2013 υπόγραψε συμβόλαιο δύο ετών με τη Φενέρ και όπως είναι λογικό αύξησε τις προσδοκίες των Τούρκων για κάτι καλό στην Ευρώπη.

4/7/2013: «Πράσινος» για πάντα ο Διαμαντίδης


Η σημαία παρέμεινε στον ιστό της. Ο ηγέτης του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης, το καλοκαίρι που μας πέρασε υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τους «πράσινους» διάρκειας δύο ετών. «Στο μυαλό μου δεν υπήρχε κάτι άλλο, δεν ήθελα να φύγει από εδώ, γιατί αισθάνομαι όμορφα, καλά και σαν στο σπίτι μου στον Παναθηναϊκό. Δεν υπήρχαν δεύτερες σκέψεις για μένα ούτε για μια στιγμή. Ήθελα να παραμείνω στην ομάδα από την αρχή», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο αρχηγός του Παναθηναϊκού μετά την ανανέωση του συμβολαίου του.

8/7/2013: Ανανέωσε με Ολυμπιακό ο Σπανούλης


Το σίριαλ της παραμονής του Βασίλη Σπανούλη στον Ολυμπιακό είχε θετική κατάληξη. Μπορεί δημοσιεύματα να ήθελαν τον Λαρισαίο γκαρντ κοντά στη Μπαρτσελόνα, ωστόσο ο ίδιος αποφάσισε να παραμείνει στο λιμάνι, επεκτείνοντας για ακόμη τρία χρόνια τη συνεργασία του με τους πρωταθλητές Ευρώπης. «Εισέπραττα απίστευτη αγάπη από τον κόσμο, σε επίπεδα που δεν μπορούσα να φανταστώ. Είμαι ευτυχισμένος για ακόμα μια φορά που θα μείνω στον Ολυμπιακό, κάτω από την διοίκηση των κ. Αγγελόπουλών», είχε δηλώσει ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων» μετά την υπογραφή του νέου συμβολαίου του.

21/7/2013: Πρωταθλήτρια Ευρώπης στους Νέους η Ιταλία


Για δεύτερη φορά στην ιστορία της (η πρώτη ήταν το 1992) η Ιταλία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης κερδίζοντας στο Ευρωμπάσκετ της Εσθονίας την Λετονία με 67-60 . Κορυφαίος για την «σκουάντρα ατζούρα», η οποία αφιέρωσε το χρυσό μετάλλιο στον αδικοχαμένο, Αντρέα Αντονέλι, ήταν ο 20χρονος γκαρντ, Ντέλα Βάλε, ο οποίος σταμάτησε στους 19 πόντους.

22/7/2013 – 9/8/2013 : «Αρκούδα» ο Καλάθης


Το όνειρο να παίξει στο ΝΒΑ έγινε πραγματικότητα για τον Νικ Καλάθη. Οι Γκρίζλις απέκτησαν τα δικαιώματα του ομογενή γκαρντ από τους Ντάλας Μάβερικς και αφού βρήκαν τη «χρυσή» τομή με τη Λοκομοτιβ Κούμπαν έκαναν δικό τους τον πρώην άσο του Παναθηναϊκού. Ο 24χρονος γκαρντ, ο οποίος το 2009 είχε επιλεγεί στο νούμερο 45 του ντραφτ από τους Τίμπεργουλβς και ένα χρόνο μετά τα δικαιώματά του μεταφέρθηκαν στο Ντάλας, αποχώρησε από τη Λοκομοτίβ Κούμπαν στην οποία αγωνίστηκε για μία σεζόν και συνέχισε την καριέρα του στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Οι Ελληνικές προσδοκίες και η Γαλλική… επανάσταση

Μετά από τέσσερα χρόνια αποχής από την κατάκτηση μεταλλίου, η Εθνική ομάδα με τον Αντρέα Τρινκιέρι στον πάγκο της, και παρά τις απουσίες των Καλάθη, Κουφό, Σχορτσανίτη, έβαλε στόχο την κατάκτηση ενός μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ 2013, που θα τις εξασφάλιζε παράλληλα μια θέση στο Μουντομπάσκετ του 2014. Ωστόσο, όχι μόνο δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο, αλλά η πορεία της στα παρκέ της Σλοβενίας ολοκληρώθηκε από τη δεύτερη φάση.

Η Εθνική ξεκίνησε με το… δεξί τις υποχρεώσεις της στα γήπεδα της Σλοβενίας, παίρνοντας τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια επί  της Σουηδίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας για την πρώτη φάση της διοργάνωσης. Η συνέχεια ωστόσο δεν ήταν ανάλογη. Η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι ναι μεν εξασφάλισε την πρόκριση της στην επόμενη φάση του Ευρωμπάσκετ, ωστόσο οι ήττες από Ιταλία και Φινλανδία «έσβησαν» το καλό ξεκίνημα.

Στην δεύτερη  φάση η Ελλάδα χρειαζόταν τρείς νίκες απέναντι σε Σλοβενία, Ισπανία και Κροατία για να πάρει σίγουρα το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Το ξεκίνημα ήταν ιδανικό, καθώς επικράτησε 79-75 της Ισπανίας, ωστόσο στη δεύτερη αναμέτρηση της β΄ φάσης ηττήθηκε από την οικοδέσποινα Σλοβενία και τα πράγματα δυσκόλεψαν αρκετά, όσον αφορά την υπόθεση πρόκριση. Στο παιχνίδι με την Κροατία, η Ελλάδα «πάλεψε» για 50 λεπτά, ωστόσο «λύγισε» από την Κροατία (87-90) και αποχαιρέτησε οριστικά το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Γαλλία αν και χρειάστηκε 36 αποτυχημένες προσπάθειες, κατάφερε να στεφθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η ομάδα με τις περισσότερες παρουσίες σε τελική φάση Ευρωμπάσκετ υπέταξε (80-66) την Λιθουανία στον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας και ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην κορυφή της Ευρώπης.

7/10/2013: Πέθανε ο «Παγκόσμιος» του μπάσκετ


Σε πένθος βυθίστηκε η οικογένεια του μπάσκετ και του ελληνικού αθλητισμού για την απώλεια του Γιώργου Αμερικάνου. Ο εμβληματικός ηγέτης της ΑΕΚ και ένας τους μεγαλύτερους έλληνες μπασκετμπολίστες της προ Γκάλη εποχής απεβίωσε στις 7 Οκτωβρίου του 2013 μετά από διπλό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Αμερικάνος κατέκτησε με την ΑΕΚ έξι πρωταθλήματα Ελλάδος (1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970), ενώ ήταν δύο φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος (1965, 1968). Ο Αμερικάνος κατέκτησε με την ΑΕΚ έξι πρωταθλήματα Ελλάδος (1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970), ενώ ήταν δύο φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος (1965, 1968).

Με τα γαλανόλευκα αγωνίστηκε σε 68 αναμετρήσεις, σημειώνοντας 1076 πόντους. Ήταν πρώτος σκόρερ της Εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ του 1961 και του 1965, ενώ αγωνίστηκε ακόμα στους Μεσογειακούς Αγώνες το 1967, στα Προολυμπιακά Τουρνουά του 1960 και του 1964 και στα Βαλκανικά Πρωταθλήματα των 1962, 1964, 1967 και 1969

30/10/2013:  Το «αντίο» του Άιβερσον


Ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ που πάτησε ποτέ τα παρκέ , ο Άλεν Άιβερσον, αποφάσισε να πει «αντίο» στο μπάσκετ. Ο θρύλος των Σίξερς, μετά από αμέτρητες διακρίσεις στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, αλλά και απογοητευμένος από τον τρόπο που του συμπεριφέρθηκε η λίγκα, αποφάσισε να βάλει επίσημα τέλος στην τεράστια καριέρα του.

Ο «Answer» έγινε ντραφτ στο νούμερο 1 από τους Σίξερς το καλοκαίρι του 1996, έπαιξε στο ΝΒΑ 14 σεζόν με την ομάδα της Φιλαδέλφεια, τους Νάγκετς, τους Πίστονς και τους Γκρίζλις, κέρδισε το 2001 το βραβείο του MVP και την ίδια σεζόν έπαιξε στους τελικούς του πρωταθλήματος. Αναδείχθηκε rookie της χρονιάς το 1997, τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ, ήταν τρεις φορές μέλος της κορυφαίας πεντάδας και αγωνίστηκε σε 11 All Star Game.

Έκλεισε την καριέρα του με 24.368 πόντους, ατομικό του ρεκόρ είναι οι 60 που έβαλε στους Orlando Magic το  2005, ενώ έχει μοιράσει δυο φορές 16 ασίστ και έχει ατομικό ρεκόρ τα 9 κλεψίματα. Το ESPN τον κατέταξε το 2008 στους πέντε κορυφαίους σούτινγκ γκαρντ όλων των εποχών μαζί με τους Τζόρνταν, Μπράιαντ, Τζέρι Ουέστ, Γκέρβιν.

Παναθηναϊκός – Άρης όπως το 2005


Εννέα χρόνια μετά, στην ίδια πόλη, Παναθηναϊκός και Άρης θα διεκδικήσουν την πρώτη κούπα της σεζόν. Οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί και τότε στο Ηράκλειο αλλά στο «Λίντο» με τον Παναθηναϊκό να παίρνει τη νίκη με 72-68. Οι «πράσινοι» μάλιστα θα βρεθούν στον 10ο συνεχόμενο τελικό τους, σε αντίθεση με τον Άρη που έχει να συμμετάσχει από το 2005.

Στους ημιτελικούς της διοργάνωσης, ο Παναθηναϊκός γηπεδούχος επικράτησε 67-59 του Ολυμπιακού, ενώ ο Άρης νίκησε τον Πανιώνιο στο Αλεξάνδρειο με 88-79.