Ο Νίκος Χατζηβρέττας, πιο αποκαλυπτικός από ποτέ, αναφέρει για ποιο λόγο ο Δημήτρης Διαμαντίδης δεν οδηγούσε αυτοκίνητο με… ταχύτητες (!) αλλά και το σπουδαίο ρόλο που έπαιξε ο 3D στον τρόπο που βλέπουμε το μπάσκετ.
Αναλυτικά η τοποθέτησή του στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ «Green Dream 5»:
«Εγώ όταν πήρε το πρώτο αυτοκίνητο ο Διαμαντίδης στον Ηρακλή είχα φύγει γιατί είχα πάει στη Μόσχα και αυτό είναι αλήθεια. Δεν είχε ακόμα δίπλωμα και τον πηγαίναμε και εμείς στο σπίτι πολλές φορές. Στην αρχή για όλους μας είναι δύσκολο όταν οδηγείς. Στη ζωή είναι όπως μάθεις. Ο Διαμαντίδης έκανε μαθήματα με αυτόματο και είναι δύσκολο για κάποιον που έχει μάθει με αυτόματο να πάει στο χειροκίνητο.
Οι Αμερικάνοι που έρχονται δεν ξέρουν να οδηγούν με χειροκίνητο γιατί έτσι έχουν μάθει. Είναι πολύ μεγάλος αθλητής αλλά ποτέ σούπερ σταρ. Δεν το έβγαζε προς τα έξω, δεν μου έδωσε αυτή την εντύπωση, είναι ένας μεγάλος αθλητής, προσέφερε πολλά αλλά δεν είναι ο χαρακτήρας του σταρ. Είναι χαμηλών τόνων και αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει και δεν έχει δώσει ποτέ δικαιώματα. Τη δεκαετία του 90 δεν ήταν στη μόδα. Ο Διαμαντίδης και ο Παπαλουκάς έδωσαν κάτι άλλο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και αυτό τους κάνει ξεχωριστούς. Από τη δεκαετία του 2000 και μετά άλλαξε το νόημα του παιχνιδιού γιατί εμείς στην εποχή μας κοιτάζαμε τους πόντους. Μόνο εάν έβαζες 30 πόντους ήσουν καλός. Πλέον αυτό έχει αλλάξει και τα παιδιά δεν το κοιτάζουν. Εμείς μεγαλώσαμε με τον Γκάλη και αυτοί οι δύο το άλλαξαν αυτό. Έβαλαν πλουραλισμό στο παιχνίδι τους και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό τους ξεχωρίζει. Αυτό που βγάζει είναι αληθινό, σε μεγάλη διάρκεια δεν δουλεύεται.
Ο Διαμαντίδης το έχει, προσέφερε πολλά στον Παναθηναϊκό γιατί σε διάφορες περιόδους υπήρχαν παίκτες και παίκτες. Εγώ θυμάμαι τα χρόνια με Σπανούλη και Γιασικεβίτσιους που είναι μεγάλοι παίκτες και ο Διαμαντίδης έβαζε τον εαυτό του κάτω και έπαιρνε δύο ή τρία σουτ. Η ομάδα έπαιρνε πρωτάθλημα Ευρώπης και είχε δύο ή τρεις πόντους. Αυτό είναι η έννοια του αλτρουισμού και η έννοια της διάκρισης μέσα στο παιχνίδι καθώς και τεράστιο επίτευγμα να αναδεικνύεις τους άλλους. Ορόσημο είναι όλη η πορεία του όπως και άλλων αθλητών που προσέφεραν πολλά στο άθλημα. Είναι πρότυπο για τα παιδιά και όταν ένας τέτοιος παίκτης αποσύρεται δεν είναι εύκολο για το μπάσκετ γιατί είναι σημαντικό κομμάτι του. Κοινότυπη είναι η λέξη μου αλλά το Α και το Ω είναι να είσαι νικητής. Το απέδειξε σε όλα αυτά τα χρόνια, παίζει για να κερδίσει τη φάση».