Τρέμπλ το 1997, ντάμπλ το 2012... Ο Ολυμπιακός στέφθηκε Πρωταθλητής Ελλάδος μετά από 15 χρόνια «δίψας», επικρατώντας του Παναθηναϊκού στον τελευταίο τελικό με 82-76 στο ΣΕΦ, που είχε πάρει... φωτιά.

Τρέμπλ το 1997, ντάμπλ το 2012… Ο Ολυμπιακός στέφθηκε Πρωταθλητής Ελλάδος μετά από 15 χρόνια «δίψας», επικρατώντας του Παναθηναϊκού στον τελευταίο τελικό με 82-76 στο ΣΕΦ, που είχε πάρει… φωτιά. Οι παίκτες του Ίβκοβιτς δεν «καταλάβαιναν» τίποτα και με τον Σπανούλη να τους καθοδηγεί και τον Πρίντεζη να πετυχαίνει ένα εντυπωσιακό και κρίσιμο κάρφωμα, «έσπασαν» το σερί κατακτήσεων Πρωταθλημάτων Ελλάδος επί 9 χρόνια του «τριφυλλιού».
Μετά την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης, οι «ερυθρόλευκοι» έσβησαν τη δίψα τους και για εκείνη της Ελλάδος. Παρά τις προσπάθειες των Περπέρογλου, Διαμαντίδη, Καλάθη και Καϊμακόγλου, η εκπληκτική άμυνα τους και οι προσπάθειες του αρχηγού τους, που σημείωσε 24 πόντους, έκαναν τους «πράσινους» να μη «γευτούν» άλλον έναν τίτλο. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι πλησίασαν για δύο φορές στους 3 και 4 πόντους, αλλά η αστοχία τους, τούς στοίχισε ακριβά. 
 
Είχε την υπεροχή
Με την «κλασική» πια πεντάδα τους, όπως και στον προηγούμενο τελικό, παρατάχθηκαν οι «ερυθρόλευκοι», δηλαδή με τους Μάντζαρη, Σπανούλη, Κέσελ, Άντιτς και Ντόρσεϊ. Το ίδιο και οι «πράσινοι», που ξεκίνησαν με τους Καλάθη, Διαμαντίδη, Σάτο, Καϊμακόγλου και Μπατίστ. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έδινε έμφαση στο να πηγαίνει η μπάλα μέσα στη ρακέτα και με επιθετικά ριμπάουντ. Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς είχε «ρίξει» τον Καλάθη πάνω στον Σπανούλη και προσπαθούσε να τον εμποδίσει να πάει προς το κέντρο και να παίξει πικ εν ρολ. Έτσι, στο 4ο λεπτό το ματς ήταν ισόπαλο (6-6) και με τον Καϊμακόγλου να συνεχίζει να παίρνει πολλές προσπάθειες (σ.σ. η άμυνα του Άντιτς ήταν κακή), ο Παναθηναϊκός πήρε το προβάδισμα. Διαμαντίδης και Μπατίστ δημιουργούσαν και με τον Άντιτς να δείχνει πιο εκνευρισμένος απ’ όλους στην πεντάδα, ο Πρίντεζης πήρε τη θέση του. Μόλις, ο Σπανούλης κατάφερε να ξεφύγει από τα μαρκαρίσματα και να οργανώσει καλύτερα, αλλά και να βρει σουτ, ο Ολυμπιακός απέβαλλε τη νευρικότητα του και με επιμέρους σκορ 10-2, πήρε κεφάλι στο σκορ με 16-11 (7΄). Ο Κέσελ έκανε καλή δουλειά και ο Χάινς μπήκε αντί του Ντόρσεϊ, με τον «Ζοτς» να περνά στο παρκέ Γιασικεβίτσιους και Περπέρογλου, για να πάρει μακρινά σουτ.

Το «τριφύλλι» κινούταν στο low post, για να βγει από τη δύσκολη θέση και παράλληλα να σταματήσει το γρήγορο ρυθμό του αντιπάλου του και να προκαλέσει φθορά με φάουλ στους ψηλούς του (20-13, 8΄). Παρόλα αυτά, έκανε πολλά λάθη και έχανε ριμπάουντ, ενώ ο Μπατίστ χρεώθηκε με 2ο φάουλ. Ο Σμιθ μπήκε για να «πιάσει» τον Πρίντεζη, επέστρεψε και ο Διαμαντίδης, αλλά με Μάντζαρη και «Kill Bill» να σκοράρουν πιο εύκολα πια και απ’ την άλλη τον Περπέρογλου να «απαντά» με ασίστ του Γιασικεβίτσιους, το δεκάλεπτο έληξε με 24-20.

Εκείνο που συνέχιζε να προβληματίζει τον Ομπράντοβιτς ήταν οι 11 πόντοι που είχε πάρει ο Ολυμπιακός από επιθετικά ριμπάουντ και λάθη των δικών του παικτών. Κάνοντας συνεχώς ροτέισον, προσπαθούσε να διατηρήσει τη «φρεσκάδα» της ομάδας του και να της δώσει ενέργεια. Με έξι σερί πόντους του αρχηγούς τους, οι Πειραιώτες κρατούσαν τη διαφορά (30-22, 12΄), με τον Βουγιούκα να μην τα πηγαίνει καλά αμυντικά. Με τις φωνές του ο «Ζοτς» προσπαθούσε να «ξυπνήσει» τον διεθνή σέντερ, ο οποίος έκανε δύο σερί λάθος κοψίματα και ο Παπανικολάου με τον Πρίντεζη είχαν κάνει το επιμέρους σκορ 14-5 (38-25, 15΄). Οι γηπεδούχοι προσπαθούσαν να κρατήσουν τον έλεγχο του ρυθμού οδηγώντας το ματς με την ταχύτητα τους και εκμεταλλευόμενοι -όπως και στον 3ο τελικό- τις αργές επιστροφές των αντιπάλων τους, την ώρα που ο Παναθηναϊκός είχε φτάσει τα 7 λάθη και το δυνατό σημείο του ήταν το παιχνίδι στο μισό γήπεδο.

Ο Ντόρσεϊ πήρε τις «ανάσες» του και ξαναμπήκε, παρέα με τον Έισι Λο και με τον Σπανούλη να παραμένει, χωρίς να έχει βγει λεπτό. Το ζήτησε όμως και αντικαταστάθηκε για λίγο από τον Γκετσεβίτσιους. Ο Καλάθης έπαιρνε σουτ σήμερα (42-31, 17΄), έφτασε τους 11 πόντους, και ο Μπατίστ πήγε στον Ντόρσεϊ. Με πίεση σε όλο το γήπεδο προσπαθούσε να φτάσει πιο εύκολα στο καλάθι. Τα επιθετικά ριμπάουντ των γηπεδούχων έγιναν 7, τα φάουλ του Μπατίστ 3 και ο Πρίντεζης συνέχιζε να δίνει… ρέστα σε όλους τους τομείς, ενώ με τον Αμερικανό ψηλό του να μη μπορεί να παίξει πια «σκληρή» άμυνα, το «τριφύλλι» είχε πρόβλημα. Ο Χάινς έκανε «πάρτι» και ο Μπατίστ πήγε στον πάγκο, με τον Σμιθ στο «5» και τον Καϊμακόγλου στο «4». Ο Σπανούλης πήγε την ομάδα του στο +16 (48-32, 19΄) και ο Καλάθης ήταν ο μόνος που προσπαθούσε να κρατήσει όρθια την ομάδα του στην επίθεση. Κάνοντας το 48-36 του ημιχρόνου, είχε πετύχει ήδη 15 πόντους.
 
Δύο… άστοχες προσπάθειες
Η άκρως πιεστική άμυνα του Ολυμπιακού είχε αναγκάσει τους παίκτες του «Ζοτς» να κάνουν 10 λάθη. Με το ίδιο νόμισμα πλήρωσασν οι «πράσινοι» στην επανάληψη. Πίεσαν πολύ σε όλο το γήπεδο και πάνω στη μπάλα και ανάγκασαν Σπανούλη και Σλούκα να κάνουν λάθη. Με τον Μάριτς πια στο παρκέ, να βγαίνει και να δίνει βοήθειες στην άμυνα, οι περιφερειακοί του Ολυμπιακού αντιμετώπιζαν προβλήματα και ο Λο μπήκε για να οργανώσει και να δημιουργήσει.

Την ίδια ώρα οι αντίπαλοι τους «έτρεχαν» ήδη ένα σερί 7-0 -με Διαμαντίδη και Καϊμακόγλου- το οποίο έκαναν 13-0 και στο 24΄ είχαν μειώσει στους τρεις πόντους (48-45). Ο Σλούκας το διέκοψε (51-45) και μαζί με τον Λο «απάντησαν» με ένα 5-0 (53-45). Οι «ερυθρόλευκοι» προσπαθούσαν να βρουν ξανά τις ισορροπίες τους, την ώρα που ο Καϊμακόγλου έκανε εξαιρετική δουλειά σε επίθεση (57-51, 26΄)και άμυνα -και πήγε στον πάγκο να ξεκουραστεί λίγο. Δεν άργησε να επιστρέψει όμως και μάλιστα μαζί με τον «Σάρας», αντί των Σμιθ και Καλάθη. Ο Λο πίεζε και ευστοχούσε και από τα 6.75 (60-51) και ο Ίβκοβιτς είχε δώσει οδηγία και ο Παπανικολάου εμεταλλευόταν τα miss match με τον Γιασικεβίτσιους. Ο Σπανούλης ηρέμησε και γύρισε στο παιχνίδι και μαζί με τον Αμερικανό οδηγούσαν ξανά τον Ολυμπιακό, ο οποίος ξέφυγε πάλι (63-53, 28΄). Μπατίστμε τον τσαρτσαρή έπαιρναν πια τις περισσότερες πρωτοβουλίες, καθοδηγώντας με την εμπειρία τους (67-56) και προσπαθώντας να «ξεκολλήσουν» τον Παναθηναϊκό. Δύο «μεγάλα» και κρίσιμα (ψυχολογικά) τρίποντα του αρχηγού τους, βοήθησαν τους Πειραιώτες να εξακολουθήσουν να προηγούνται και μάλιστα με 13 πόντους και το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 70-56. 

Ο Λόγκαν μπήκε στο παρκέ, με τον Ομπράντοβιτς να εξηγεί στους παίκτες του ότι μπορούν να γυρίσουν πάλι το παιχνίδι, αρκεί να πιέσουν πολύ, αν και απόντος του Διαμαντίδη. Απ’ την άλλη, ο Ίβκοβιτς ζητούσε να διατηρήσουν οι παίκτες του τη συγκέντρωση τους και να μην κάνουν αβίαστα λάθη. Ο Διαμαντίδης ξαναμπήκε και αμέσως πήρε το 5ο φάουλ του Κάιλ Χάινς (31΄:50΄΄) και στην επόμενη φάση πήγε στον πάγκο και ο Πρίντεζης με 4 φάουλ. Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος είχε μπει στο παιχνίδι, με τον «Ντούντα» να φωνάζει στους διαιτητές ότι ο πάγκος του Παναθηναϊκού σηκώνεται συνεχώς και  διαμαρτύρεται. Ο «Ζοτς» πλησίασε τον κουμπάρο του και οι δύο προπονητές δέχθηκαν από μια τεχνικλή ποινή (η 2η για Ομπράντοβιτς). Οι βολές του Γιασικεβίτσιους έκαναν το 70-58. Με τον Σπανούλη να εξακολουθεί να είναι εκπληκτικός και άκρως απειλητικός προς την παλιά του ομάδα (72-59). Ο Ολυμπιακός εκμεταλλευόταν τα περισσότερα σουτ στη λήξη του χρόνου της επίθεσης του και πήγε στο +16 (75-59, 32΄, Άντιτς). Η αντίπαλη άμυνα τους έκανε να σπαταλούν χρόνο, αλλά η ευστοχία τούς τούς βοηθούσε να κρατούν τη διαφορά σε υψηλά επίπεδα.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ότι σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο είχαν πετύχει μόλις 1/8 τρίποντα και μέσα σε 3΄ στην τρίτη περίοδο είχαν 5/6! Ο Μάριτς πάντως, εξακολουθούσενα φθείρει τους ψηλούς τους, αλλά ο «Λάζος» απάντησε και τον έστειλε στον πάγκο με 3 φάουλ. Ο Μπατίστ πήρε θέση και εκεί που ο Καλάθης είχε σιγήσει, ο Διαμαντίδης αποφάσισε να… μιλήσει (77-63, 34΄) και έφτασε τους 10π. και ο Μπατίστ επαυξάνοντας έκανε το 77-65. Σε αυτούς στηριζόταν και στα πικ εν ρολ τους και ο αρχηγός πήγε το σερί στο 7-0 με τρίποντο (77-68, 35΄). Δύο καλές άμυνες εκατέρωθεν στέρησαν ισάριθμες επιθέσεις στις ομάδες. Με το 4ο φάουλ του Μπατίστ επέστρεψε στο παρκέ ο Τσαρτσαρής, ενώ ο Καλάθης μάρκαρε πάλι τον Σπανούλη. Οι «πράσινοι» στόχευαν στον Παπαδόπουλο, ξέρωντας πως δεν έχει καλά ποσοστά στις βολές (78-68) και με ένα κρίσιμο τρίποντο του «Πέρπε» πήγαν στο 78-71 (36΄). Το σχήμα του χαμήλωσε (Καϊμακόγλου και Περπέρογλου σε «4» και «5») και με τον Καλάθη να τρέχει έγινε το 80-73 (37΄). Ο Παπαδόπουλος ξαναπήγε στις βολές, τις έχασε και αντικαταστάθηκε από τον Άντιτς και έτσι ξαναμπήκε και ο Μπατίστ. Ο Περπέρογλου ξαναχτύπησε και με νέο τρίποντο μείωσε στους 4 (80-76, 2΄:24΄΄), ο Σπανούλης αστόχησε, το ίδιο και ο Καλάθης (1΄:50΄΄), αλλά ο Πρίντεζης βρήκε χώρο και κάρφωσε, μετά από επιθετικό ριμπάουντ του Παπανικολάου (82-76, 1΄:21΄΄). Το ίδιο προσπάθησε να κάνει ο Παναθηναϊκός, αλλά αστόχησαν διαδοχικά Διαμαντίδης και «Σάρας», αλλά και ο Σπανούλης. Στα 40΄΄ επανέλαβε λάθος σουτ και ο Περπέρογλου, με τον Ολυμπιακό στο +6 και το ΣΕΦ να παίρνει… φωτιά, παρά τις δύο χαμένες βολές του Άντιτς. Ο Διαμαντίδης δε βρήκε στόχο ούτε στα 14΄΄ και ο Καλάθης πάτησε την πλάγια γραμμή, η επίθεση πήγε χαμένη και εκεί τελείωσε το ματς, με τον Ολυμπιακό να παίρνει μια «τεράστια» νίκη με 82-76.         
 
 
Διαιτηρές: Σχινάς, Γκόντας, Αναστόπουλος.
Τα δεκάλεπτα: 24-20, 48-36, 70-56, 82-76.   

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 4, Λο 10 (2), Άντιτς 3 (1), Σπανούλης 24 (3), Ντόρσεϊ 4, Κέσελ 5, Παπαδόπουλος 1, Γκετσεβίτσιους 2, Πρίντεζης 14, Παπανικολάου 8, Μάντζαρης 4, Σλούκας 3 (1).

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 6, Περπέρογλου 11 (3), Μπατίστ 7, Λόγκαν, Σάτο 3, Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης 13 (1), Βουγιούκας 4 Καλάθης Ν. 17 (1), Σμιθ, Καϊμακόγλου 10 (1), Γιασικεβίτσιους 4.           




Η εξέλιξη του αγώνα


Διοργάνωση: Α1 ανδρών
Φάση: Τελικός
Αγώνας: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός
Γήπεδο: ΣΕΦ
Διαιτητές: Σχινάς, Αναστόπουλος, Γκόντας