Τι δουλειά έχει μια ομάδα από το… Κάιρο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ; Πως συνδέεται η Αίγυπτος με την ελληνική καλαθοσφαίριση; Ποιος ήταν ο πρώτος σύλλογος από άλλη χώρα και ήπειρο, ο οποίος διεκδίκησε τίτλο στην Ελλάδα; Οι απαντήσεις στο αφιέρωμα του novasports.gr για τον… άγνωστο Κεραυνό Καΐρου, ο οποίος έκανε την εμφάνιση του στον ελληνικό αθλητισμό πριν από περίπου μισό αιώνα και… εξαφανίστηκε.
Έτος: 1957
Τόπος: Αθήνα
Οι επτά “μονομάχοι” του 17ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ είναι έτοιμοι να μπουν στην… αρένα με στόχο να κατακτήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή. Ο Πανελλήνιος (μετέπειτα πρωταθλητής), ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο Σπόρτινγκ έχουν προκριθεί από το πρωτάθλημα τoυ κέντρου, ενώ ο ΠΑΟΚ και η ΧΑΝΘ από αυτό της Θεσσαλονίκης. Η έβδομη συμμετέχουσα ομάδα ήταν ο Κεραυνός Καΐρου, ένας σύλλογος ομογενών, ο οποίος διέπρεπε στο πρωτάθλημα Αιγύπτου και στα τουρνουά της Αφρικής.
Ο Κεραυνός Καΐρου ήταν καλεσμένος της Επιτροπής Μπάσκετ του ΣΕΓΑΣ (διοργανωτής τότε του πρωταθλήματος) και διεκδίκησε τον τίτλο στην Αθήνα (όλοι οι αγώνες διεξήχθηκαν στην πρωτεύουσα) και ήρθε στην Ελλάδα με μεγάλη συνοδεία!
Μαζί με την αποστολή του Κεραυνού ταξίδεψαν τα μέλη της διοίκησης, αλλά και αρκετοί ομογενείς φίλαθλοι, οι οποίοι συνδύασαν το τουριστικό ταξίδι στην πατρίδα με την παρακολούθηση των ιστορικών αγώνων της αγαπημένης τους ομάδας.
Αρχηγός της αποστολής ήταν ο Φώτης Κλαδάκης, προπονητής ο Κιλιτζιάν (επί σειρά ετών τεχνικός της ομάδας) και αστέρι του Κεραυνού Καΐρου ο Ν. Αβαρλής, ενώ η αποστολή αποτελούνταν από ακόμα οκτώ παίκτες (Αντ. Γκίκας, Μιχ. Νησιώτης, Γερ. Δρακόπουλος, Μέμος Χαντέλης, Μιχ. Δόντης, Στεφ. Νικολαΐδης, Δημ. Καπαϊτζής και Π. Μονός). Απόντες τρεις νεαροί αθλητές του συλλόγου, οι οποίοι έμειναν στο Κάιρο λόγω σχολικών εξετάσεων.
Η ομάδα του Κεραυνού Καΐρου είχε έρθει στην Ελλάδα μια εβδομάδα νωρίτερα από την έναρξη του πρωταθλήματος, έκανε προπονήσεις στο γήπεδο του Πανελληνίου και στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ενώ στη μια και μοναδική της παρουσία στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ, είχε αξιοπρόσεκτη παρουσία.
Αν και τερμάτισε στην προτελευταία θέση με 10 βαθμούς, κατάφερε να πετύχει δύο νίκες απέναντι στην ΑΕΚ (84-70) και τον ΠΑΟΚ (58-55), ενώ δυσκόλεψε όλες τις αντίπαλες ομάδες.
Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής: “Ο Κεραυνός άφησε γενικώς καλές εντυπώσεις στους φιλάθλους και πάλεψε σε όλα τα παιχνίδια του. Οι παίκτες του αργούσαν να προσαρμοστούν στον αγώνα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάνουν στα περισσότερα ματς με σημαντική διαφορά στην αρχή, κάτι που διευκόλυνε εν συνεχεία την ήττα των. Οι ομογενείς παίζουν καλό μπάσκετ, λιγότερο όμως ταχύ και εντυπωσιακό από τις εδώ ομάδες.
Το γεγονός ότι βαθμηδόν παρουσιάστηκαν καλύτεροι, είναι ενδεικτικό ότι επηρεάστηκαν από την αλλαγή περιβάλλοντος και την χρησιμοποίηση της ασυνήθιστου γι’ αυτούς λαστιχένιας μπάλας. Θα ήταν ευχής έργον να καθιερωθεί η συμμετοχή της εις κάθε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα”.
Πρώτος σκόρερ και ηγέτης του Κεραυνού Καΐρου ήταν ο Αβαρλής με 90 πόντους (πέμπτος σκόρερ στο πρωτάθλημα), ενώ είχε ξεχωρίσει και ο Δρακόπουλος.
Ο Κεραυνός δεν εμφανίστηκε ξανά σε ελληνική διοργάνωση μετά την παρουσία του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 1957 και με τo πέρασμα των χρόνων “έσβησε” από τον αθλητικό χάρτη.
Οι αγώνες του Κεραυνού στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
ΧΑΝΘ – Κεραυνός 55-51
Σπόρτινγκ – Κεραυνός 58–53
Πανελλήνιος – Κεραυνός 54-44
Ολυμπιακός – Κεραυνός 60-53
Κεραυνός – ΠΑΟΚ 58-55
Κεραυνός – ΑΕΚ 84-70