Ο κόσμος έβαλε «πλάτη» στην ομάδα, ό,τι και αν έβλεπε και δεν του άρεσε.

H αποπομπή του Άρης Λυκογιάννη από τον πάγκο του Πανιωνίου, με τον χαρακτηρισμό της κοινής συναινέσει λύση συνεργασίας, ύστερα από 16 μήνες παρουσίας του και μόλις δυο μήνες, σχεδόν πριν από την ολοκλήρωση της τρεχούσης σεζόν, προκάλεσε έκπληξη σε ουδέτερους και τρίτους, αιφνιδιασμό στους «παροικούντες του Πανιωνίου» για την άρση διοικητικής υποστήριξης και ευφορία στους haters του Έλληνα τεχνικού.

Και για τα τρία αισθήματα υποδοχής της είδησης αλλαγής προπονητή στον Πανιώνιο, υπάρχει εξήγηση. Για τον δημότη Νέας Σμύρνης, Άρη Λυκογιάννη, μόνο…συλλαλητήριο διαμαρτυρίας δεν έγινε. Ακόμα και αν τα είχε κάνει όλα…τέλεια στον Πανιώνιο, το πρόσωπο του Λυκογιάννη θα ήταν ο ιδανικός, ίσως, στόχος σε…darts points.

Η θέση του στον πάγκο ήταν «ηλεκτρική» και δεν βγήκε ποτέ από την… πρίζα, ύστερα από το φούντωμα της σφοδρής αντιπάθειας που υπήρχε, πριν ακόμα αναλάβει τον Πανιώνιο. Θέμα αύρας του ίδιου του κόουτς, λόγω χαρακτήρα και ταυτόχρονα απόλυτης επίρριψης ευθύνης για όλα φταίει ο προπονητής.

Συγκεκριμένα, από την σεζόν που ήταν προπονητής του Χολαργού και όσα συνέβησαν στο τελευταίο ματς εκείνης της σεζόν, έξω από το «Σοφία Μπεφόν». Η πλήρη ρήξη και ανοχή εκ τότε, κυρίως από τους οργανωμένους οπαδούς, ήρθε μετά το παιχνίδι με τον Πανερυθραϊκό και τον διάλογο που άνοιξε ο επαγγελματίας προπονητής με οπαδό που του έκανε παρατήρηση για την συμπεριφορά του προς τον Ιάκωβο Μιλεντίγεβιτς. Εκείνο το βράδυ, ο πρόεδρος Θόδωρος Μικρόπουλος, όρθωσε τείχος προστασίας στον Λυκογιάννη, προειδοποιώντας προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα αποχωρούσε και ο ίδιος, αν υπήρχε εκδίωξη του κόουτς.

Αυτή η στήριξη των κ. Μικρόπουλου και Ηλιάδη στον Λυκογιάννη, έγινε απόλυτη, με την παράδοση των «κλειδιών» της ομάδας και το «ναι» σε όλες τις εισηγήσεις του και τις αλλαγές που ζήτησε στον πάγκο και στον σχεδιασμό για την επιστροφή στην Basket League. O Λυκογιάννης ανέλαβε με αποκλειστική ευθύνη την επιλογή όλων των μεταγραφών. Και εντός των εισηγήσεων ήταν και η παραμονή του Μιλεντίγεβιτς, ανεξαρτήτως τι είχε συμβεί «ενδοοικογενιακά».

Ζήτησε και έβαλε-ορθότατα- στεγανά στην ομάδα, γιατί στα δυο χρόνια των ανόδων, μόνο…δελτίο τύπου για οτιδήποτε συνέβαινε, δεν έβγαινε από συγκεκριμένο άτομο στην «μικρή και…ρουφιάνα» Νέα Σμύρνη, όπως αποκαλούσε την πόλη ο αείμνηστος Γιάννης Κουλμπαλόγλου.

Και επειδή ο μεν Φάνης δεν λέει ούτε στην Νάνσυ και στις κόρες του, οτιδήποτε για τον Πανιώνιο, συνεχίζει να μένει στην Πάρο και να ενημερώνεται εξ’ αποστάσεως, οι δε πρόεδροι δεν ήθελαν ούτε συνδετικό κρίκο, ούτε τον «άνθρωπο» τους στην ομάδα, εμπιστεύτηκαν τον επαγγελματία προπονητή για τα πάντα.

Όσες και αν ήταν οι πιέσεις της εξέδρας και οι ακατάπαυστες ύβρεις στα social media, όσο δυνατές και αν ήταν, όσο και αν αυξανόντουσαν προς το τέλος της περιόδου, όσο και αν έγινε η επίσκεψη αντιπροσωπείας φιλάθλων στην προπόνηση, ο Θόδωρος Μικρόπουλος δεν αποφάσισε επηρεασμένος σε καμία από αυτές τις πραγματικές καταστάσεις.

Όταν ο Θόδωρος Μικρόπουλος έδωσε τα χέρια με τον Άρη Λυκογιάννη, τίμησε το συμβόλαιο που υπογράφτηκε, το εκπλήρωσε και για τους δυο επόμενους μήνες, έκανε δυο επισκέψεις στην προπόνηση, κατά την διάρκεια της σεζόν,  επαναλαμβάνοντας την εμπιστοσύνη του στον προπονητή, ενώπιον των παικτών, έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη και με χιούμορ που έλεγε αλήθεια για το οξύθυμο χαρακτήρα του προπονητή, υποστήριξε ότι «τον Λυκογιάννη τον λειαίνουμε στον Πανιώνιο». Τήρησε τον δεύτερο χρόνο του εγγυημένου συμβολαίου, γιατί επιτεύχθηκε ο στόχος της ανόδου, έστω και με την δεύτερη ευκαιρία που υπήρχε και παρά το γεγονός ότι ο Πανιώνιος δεν ανέβηκε ως πρωταθλητής. Για 48 ώρες, τον Μάϊο του 2024, η επένδυση για το αδιαφιλονίκητο φαβορί ανόδου, ήταν στον «αέρα».

Μικρόπουλος και Ηλιάδης είχαν πει με ειλικρίνεια και τιμιότητα ότι δεν γνώριζαν μπάσκετ. Ήταν άπειροι και ακόμα, φυσικά, μαθαίνουν. Πληρώνουν και μάλιστα αδρά, την επένδυση τους στον Πανιώνιο και την εναποθέτουν με αυτόν που αποφασίζουν να συνεργαστούν στην θέση του προπονητή. Έτσι έπραξαν με τον Ταυρόπουλο και εν συνεχεία με τον Λυκογιάννη, τον οποίο είχε προτείνει και ο προκάτοχος του.

Στην πρώτη σεζόν επιστροφής του, ύστερα από 4 χρόνια, ο Πανιώνιος είχε το brand name, την φανέλα, αλλά χρειαζόταν σταθερότητα και σταθεροποίηση. Οι συγκεκριμένοι νεόκοποι παράγοντες, ούτε ενθουσιάζονται, ούτε πανικοβάλλονται. Και όταν στην διάρκεια της σεζόν, έβλεπαν δυο άλλες ομάδες να αλλάζουν ακόμα και 4 προπονητές, ένιωθαν αυτοδικαίωση για την στήριξη στον Λυκογιάννη, ενώ δεν μπήκαν σε διαδικασία ονοματολογίας αμφιλεγόμενων επιλογών που είχαν πλειοψηφία ρίσκου, συγκριτικά με την υπάρχουσα.

Η διοίκηση της ΚΑΕ, έκανε ταμείο πριν από την ολοκλήρωση της σεζόν, γιατί δεν έχει και πολλά περισσότερα να περιμένει. Η ήττα από τον Προμηθέα, περιόρισε τους «κυανέρυθρους» στην 7η θέση. Και αυτή η θέση δεν είναι επιτυχία, με καμία ανάλυση επιείκειας για τις εμφανίσεις και τα αποτελέσματα της ίδιας της ομάδας που είχε προοπτικές τετράδας στο πρωτάθλημα των πολύ εύθραστων ισορροπιών.

Εφόσον, ευσταθεί το ποσό των 2-2.5 εκ. ευρώ για τον προϋπολογισμό (αγωνιστικό και εξωαγωνιστικό), χωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και έξοδα, η κατάκτηση μίας θέσης στην πρώτη τετράδα, μίνιμουμ της πέμπτης, αυτά τα χρήματα είναι σαν «προκαταβολή» για την… «αγορά» αυτών των θέσεων.

Ακόμα και αν γίνει αποδεκτό ότι τα χρήματα δεν παίζουν μπάσκετ και δεν κατακτούν διακρίσεις και τίτλους, ο Πανιώνιος του Λυκογιάννη «τρέλανε» στα «σκωτσέζικα ντουζ» αποτελεσμάτων, όλους τους φιλάθλους τους. Ειδικά στα εκτός έδρας παιχνίδια.

Ο Πανιώνιος του Λυκογιάννη, γνώρισε την ήττα στην τελευταία επίθεση, με δική της κατοχή της μπάλας και ύστερα από ταιμ αουτ σε 3 παιχνίδια.

Στο Λαύριο, ο Λυκογιάννης, όπως υποστήριξε on camera, ρώτησε τους παίκτες του για το αν θα έπαιζαν άμυνα ή θα έκαναν φάουλ και ενώ παραδέχτηκε ότι η τελική απόφαση-αυτονόητα-είναι του προπονητή και αυτόν βαραίνει. Τρίποντο του Σέρμαν και παράταση. Γκάλοπ του προπονητή στο πιο ακατάλληλο σημείο. Άν όντως έγινε έτσι. Ήττα στην παράταση. 0/1.

Στα Άνω Λιόσια, ο Κένταλ Σμίθ ήταν…ασταμάτητος στα «δώρα» νίκης στην κανονική διάρκεια του αγώνα και στην παράταση. Εκείνη την φορά, δεν υπήρξε ερώτηση, αλλά εντολή στον Αμερικάνο παίκτη, με τον οποίο υπήρχε συνεργασία και στον ΠΑΟΚ για να εκτελούσε τις επιθέσεις. Ήττα στην παράταση. 0/2.

Ο Λυκογιάννης αλλάζει τον Σμίθ, το ίδιο βράδυ, μιλώντας απευθείας με τον μάνατζερ του. Πρότερη συνεργασία με τον Σμίθ στον ΠΑΟΚ, καθυστερημένη αντικατάσταση, γιατί δεν δημιουργούσε παιχνίδι, ήταν 20% πλει μέικερ και 80% σούτινγκ γκάρντ, ενώ είχε δώσει κακά δείγματα κόντρα σε Περιστέρι και Λαύριο.

Στην Γλυφάδα, ο Πανιώνιος του Λυκογιάννη «έριξε στο καναβάτσο» τον πρωταθλητή Ευρώπης και Ελλάδας, Παναθηναϊκό, δέχεται το τρίποντο του Χουάντσο, μετά το μπλοκ του Γούρλιτζ στον Ναν και έχει τελευταία επίθεση με 5΄΄6 και επαναφορά στο μισό γήπεδο. Δυο ταιμ αουτ και επίθεση που πρέπει να διδάσκεται σε σεμινάρια ως παράδειγμα αποφυγής. 0/3.

Το παιχνίδι της Ρόδου με τον ουραγό Κολοσσό, μία εβδομάδα μετά την πρώτη εκτός έδρας νίκη κόντρα στον Προμηθέα, δεν αντέχει σε καμία κριτική.

Στο Μαρούσι, ο Πανιώνιος του Λυκογιάννη δημιούργησε τις προϋποθέσεις νίκης και ηττήθηκε από δυο βολές του Κίνι από αμφισβητούμενο φάουλ.

Στο πρόσφατο παιχνίδι με τον Προμηθέα, ο Πανιώνιος του Λυκογιάννη, πάλι μετά από τάιμ αουτ, έκανε «ανορθογραφία» στην συνεργασία Ρέι-Νόκο και τα βήματα του δεύτερου, ενώ στην παράταση από 93-88, δέχεται 0-13 και χάνει την 5η θέση.

Στην βαθμολογική «σούμα», ο Πανιώνιος ηττήθηκε εκτός έδρας και από τις 5 ομάδες που είναι χαμηλότερα στην βαθμολογία. Αν είχε 9/11 στην Γλυφάδα και τουλάχιστον μια εκτός έδρας νίκη, θα είχε καταταγεί τέταρτος. Επιτυχία; Αδιαμφισβήτητη.

Στην διακοπή του πρωταθλήματος, ο Πανιώνιος του Λυκογιάννη «χάθηκε», αντί να παρουσιαστεί στην τελική ευθεία, με αυτοσυγκέντρωση και συνέπεια στον στόχο. Η τρίτη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος «εξαφανίστηκε». Η χρησιμοποίηση ελληνικής πεντάδας για πρώτη φορά στο 15-16 του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, προκαλώντας την αυτοκατάρρευση της ομάδας του, προκάλεσε απορίες για το μήνυμα που ήθελε να στείλει. Στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, η εξέδρα κάνει αλλαγή τον Μιλεντίγεβιτς, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα του, ο Λυκογιάννης τον χρησιμοποιεί σε θέση… πλει μέικερ.  Νέο μήνυμα προς την εξέδρα και ενώ το παιχνίδι…χανόταν.

Στον Πανιώνιο του Λυκογιάννη, οι θέσεις 10,11 και 12 στον πάγκο, είχαν μόνιμους κατόχους. «Βιδωμένους».

Η «απελευθέρωση» του Πανιωνίου από τον Άρη Λυκογιάννη, όπως υποστηρίζουν ότι θα γίνει οι haters, θα φανεί άμεσα, με προπονητή τον Δημήτρη Τσαλδάρη, ο οποίος ήταν επιλογή του πρώην τεχνικού της ομάδας και το προηγούμενο καλοκαίρι αρνήθηκε πρόταση του Ολυμπιακού για το τεχνικό επιτελείο. Η δε συσπείρωση της εξέδρας αναμένεται σε συντριπτικό ποσοστό.

Ο Λυκογιάννης δεν… «στήριξε» τον Μικρόπουλο, μέχρι τέλους, όπως θα έκανε ο ιδιοκτήτης, αν τα αποτελέσματα ήταν αυτά που μπορούσε να πετύχει ο Πανιώνιος. Η ανησυχία του Μικρόπουλου φάνηκε πριν από το τζάμπολ με τον Προμηθέα, όταν κατέβηκε στον πάγκο και μίλησε με τον Χριστοδούλου, παρακολουθώντας την προθέρμανση.

Ο κόσμος έβαλε «πλάτη» στην ομάδα, ό,τι και αν έβλεπε και δεν του άρεσε. Ακόμα και στις 7 εντός έδρας νίκες, η δυναμική της έδρας, διαδραμάτισε κατά εξ’ ημισίας με την απόδοση της ομάδας, επιδραστικό ρόλο.

Και η διοίκηση δεν μπορεί να έχει κανένα παράπονο από το «γέμισμα» της Γλυφάδας που θα σημείωνε και sold out, αν οι Πανιώνιοι έβλεπαν στο παρκέ, την οικονομική επένδυση των Μικρόπουλου και Ηλιάδη, να είχε καλύτερη αγωνιστική διαχείριση και αποτελεσματικότητα.