Η στατιστική απεικόνιση του χθεσινού ντέρμπι «αιωνίων» στο ΣΕΦ από τον ΕΣΑΚΕ.

Ανάμεσα στα στοιχεία που ξεχωρίζουν, είναι οι αμυντικές επιδόσεις των νικητών «πράσινων», οι αντίστοιχες αρνητικές επιθετικές του Ολυμπιακού και το κακό ποσοστό των «ερυθρόλευκων» στις βολές.

Αναλυτικά:

Ο Παναθηναϊκός έφυγε με τη νίκη από το ΣΕΦ στο ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής της Stoiximan Basket League δίνοντας τέλος στο αήττητο 42 αγώνων και σχεδόν δύο χρόνων του Ολυμπιακού για την κανονική περίοδο. Μέσα από αυτό το ντέρμπι ξεπήδησαν πολλές αξιοσημείωτες επιδόσεις.

Οι «πράσινοι» που μετρούσαν πέντε σερί ήττες στο ΣΕΦ για το Πρωτάθλημα, σημείωσαν το 22ο διπλό τους στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, το 6ο με διψήφια διαφορά και με την τέταρτη μεγαλύτερη σε έκταση, εκτός έδρας νίκη του. Η λίστα αυτή έχει ως εξής…

 

2007-08 (Κανονική περίοδος): +18 (64-82)
2016-17 (Τελικοί): +15 (51-66)
2012-13 (Τελικοί): +13 (51-64)
2023-24 (Κανονική περίοδος): +12 (54-66)
2005-06 (Τελικοί): +11 (68-79)
2001-02 (Κανονική περίοδος): +10 (52-62)

 

Το ντέρμπι είχε χαμηλό σκορ και οι 120 πόντοι των δύο ομάδων το κατατάσσουν στην 8η θέση εκείνων που έγιναν στο ΣΕΦ για την κανονική περίοδο. Χαμηλότερη επίδοση ήταν εκείνη του αγώνα της σεζόν 2013-14 όταν κρίθηκε με συνολική παραγωγικότητα 100 πόντων (55-45). Παράλληλα αυτή είναι η και χαμηλότερη φετινή επίδοση αφού η προηγούμενη ήταν εκείνη των 130 πόντων που σημειώθηκε στους αγώνες Περιστέρι bwin-Παναθηναϊκός (64-66) και Άρης Midea-Καρδίτσα Ιαπωνική (69-61).

 

Ο Παναθηναϊκός έφτασε στην επικράτηση μέσα και από κάποιες αξιοσημείωτες επιδόσεις στους τομείς της «οικονομίας»…

 

*Το παιχνίδι είχε λίγα λάθη, με τον Παναθηναϊκό να κάνει τα λιγότερα. Είχε οχτώ και σημείωσε την τρίτη καλύτερη φετινή επίδοση αφού έκανε περισσότερα μόνο από εκείνα που είχε ο Προμηθέας με το Μαρούσι (5) και τον ΠΑΟΚ mateco (6).

 

*Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έκανε 11 κλεψίματα και σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη φετινή επίδοση. Κρατάει και την κορυφαία, αφού είχε 13 στο παιχνίδι της με το Μαρούσι.

 

*Παράλληλα, τα επτά κοψίματα του Παναθηναϊκού συνιστούν νέο ρεκόρ για τη φετινή Stoiximan Basket League αφού το προηγούμενο ήταν εκείνο των έξι που έκανε στο ίδιο γήπεδο η ΑΕΚ Betsson.

 

*Έτσι οι «πράσινοι» σημείωσαν ρεκόρ περιόδου και στον αμυντικό συντελεστή κλεψιμάτων/κοψιμάτων. Είχαν +18 και ξεπέρασαν το +16 που είχε ο Προμηθέας στην πρεμιέρα με τον ΠΑΟΚ mateco (11 κλεψίματα + 5 κοψίματα).

 

*Ο Παναθηναϊκός έφτασε στη νίκη ανατρέποντας διαφορά εννιά πόντων (27-18 στο 16:31) και αυτή είναι ισοφάριση της ανατροπής, της τρίτης μεγαλύτερης διαφοράς στη σεζόν. Είναι η ομάδα που έχει και τη μεγαλύτερη αφού είχε γυρίσει παιχνίδι 19 πόντων απέναντι στο Περιστέρι bwin.

Αρνητική επίδοση 129 αγώνων στην επίθεση από τον Ολυμπιακό 

 

Για τον Ολυμπιακό η επίδοση των 54 πόντων είναι η χαμηλότερη που είχε ως γηπεδούχος σε αυτά τα ντέρμπι, για την κανονική περίοδο, από την περίοδο 2001-02. Τότε είχε ηττηθεί με 52-62. Παράλληλα οι 54 πόντοι στους οποίους έμεινε ο Ολυμπιακός αποτελούν και νέο αρνητικό ρεκόρ συνολικά για τη φετινή Stoiximan Basket League καθώς το προηγούμενο ήταν εκείνο των 61 που σημείωσε η Καρδίτσα Ιαπωνική στο παιχνίδι της με τον Άρη Midea.

 

Επιπλέον ο Ολυμπιακός σημείωσε τη μικρότερη, επιθετική επίδοση των τελευταίων 129 αγώνων του για το Πρωτάθλημα. Χαμηλότερα είχε μείνει στις 11 Ιουνίου 2017 όταν σημείωσε 51 πόντους για τον 5ο τελικό των πλέι οφ, χάνοντας τον τίτλο από τον Παναθηναϊκό (51-66).

 

Αυτή η επίδοση ήταν απόρροια κυρίως της χαμηλής παραγωγικότητας των γηπεδούχων στο δεύτερο ημίχρονο, όταν σημείωσαν 23 πόντους που είναι η δεύτερη χαμηλότερη επίδοση της σεζόν. Έμειναν πάνω μόνο από εκείνη που είχε η Καρδίτσα Ιαπωνική στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τον Άρη Midea (22).

 

Μέσα από τη στατιστική των «ερυθρόλευκων» ξεχωρίζει, με αρνητικό τρόπο, το ποσοστό τους στις βολές. Τελείωσαν το παιχνίδι έχοντας 4/16 κι αυτό το 25% αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ περιόδου αφού το προηγούμενο ήταν το 46,66% με το οποίο εκτέλεσε το περασμένο Σάββατο ο Απόλλων Carna απέναντι στον Κολοσσό H Hotels (7/15).

 

Επιπλέον, αυτό το 25% του Ολυμπιακού αποτελεί ισοφάριση και του αρνητικού ρεκόρ της τελευταίας επταετίας στη Stoiximan Basket League. Το ίδιο με 1/4 βολές είχε απέναντι του ο ΠΑΟΚ mateco για την 24η αγωνιστική του Πρωταθλήματος 2018-19. Για να βρούμε ποσοστό μικρότερο αυτού που είχαν χθες οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να γυρίσουμε στη 10η αγωνιστική του Πρωταθλήματος 2016-17 όταν η Κύμη εκτέλεσε με 16,66% στο εκτός έδρας παιχνίδι της με τον Άρη Midea, έχοντας 2/12 βολές.

 

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε τη χαμηλότερη, φετινή επίδοση ranking μένοντας στο 50, όπως έκανε απέναντι του ο Κολοσσός H Hotels. Παράλληλα ισοφάρισε το αρνητικό ρεκόρ περιόδου με τους δύο παίκτες του που είχαν διψήφια επίδοση πόντων, κάτι που έκανε δύο φορές το Περιστέρι bwin και από μία ο Κολοσσός H Hotels και η ΑΕΚ Betsson.

Ο Μήτογλου σε τριπλό επίτευγμα με κοψίματα

Ο Ντίνος Μήτογλου ήταν ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού τελειώνοντας το παιχνίδι με double-double και 26 στο ranking. Όχι μόνο αυτά όμως…



*Με τις τέσσερις τάπες που μοίρασε, ο διεθνής φόργουορντ ισοφάρισε το ρεκόρ καριέρας του στη Stoiximan Basket League. Είναι μία επίδοση στην οποία είχε φτάσει και στο εκτός έδρας παιχνίδι με το Περιστέρι bwin της περιόδου 2019-20.



*Με αυτά τα τέσσερα κοψίματα που έκανε χθες, ανέβηκε μία θέση στην ιστορική λίστα των μπλοκέρ του Παναθηναϊκού, στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Έφτασε τα 66 και είναι πλέον 12ος αφού ξεπέρασε τον Πάτρικ Μπερκ που είχε 64 στην τριετία 1998-2001.



*Παράλληλα, οι τέσσερις τάπες του Μήτογλου συνιστούν και νέο ρεκόρ περιόδου. Ξεπέρασε τις τρεις που έκαναν ο Χάιμε Ετσενίκε του Προμηθέα στην πρεμιέρα και ο Γιάννης Κουζέλογλου της ΑΕΚ Betsson το περασμένο Σάββατο.



*Με τα δύο εύστοχα τρίποντα του, ο Μήτογλου μπήκε στη 40άδα της σχετικής, «πράσινης» λίστας. Έφτασε στην 40ή θέση και στα 58 τρίποντα τους Μπάιρον Σκοτ και Πάρις Λι.



*Ο Θεσσαλονικιός φόργουορντ έγινε ο πρώτος παίκτης του Παναθηναϊκού στο φετινό Πρωτάθλημα, που έφτασε σε double-double έχοντας 20 πόντους και 10 ριμπάουντ. Ήταν η τέταρτη φετινή επίδοση «20+ πόντων και 10+ριμπάουντ» μετά από εκείνες του Σακούρ Τζούστον στην 1η, του Λούκα Μπραΐκοβιτς στη 2η αγωνιστική και του Χάιμε Ετσενίκε το περασμένο Σάββατο.



Ακόμη σε ατομικό επίπεδο…



*Ο Ματίας Λεσόρ σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση ριμπάουντ μεταξύ των παικτών που έμειναν χωρίς στατιστικό λάθος. Ο Γάλλος είχε 11 ριμπάουντ και είναι πίσω μόνο από τον Λούκα Μπραΐκοβιτς που είχε δύο φορές από 13 ριμπάουντ στα εκτός έδρας ματς του Κολοσσού H Hotels με το Λαύριο Megabolt και τον Απόλλωνα Carna και συνδυάζοντας αυτήν την επίδοση με μηδενική επίδοση λαθών.



Οχτώ από τα 11 ριμπάουντ του Λεσόρ ήταν στην άμυνα και έτσι ισοφάρισε το φετινό ρεκόρ. Είναι μία επίδοση που σημειώθηκε συνολικά οχτώ φορές στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές, τις πέντε στη διάρκεια του τριημέρου που πέρασε.



*Αυτή ήταν η πρώτη φορά φέτος που δύο παίκτες της ίδιας ομάδας έφτασαν σε διψήφια επίδοση ριμπάουντ.



*Ο Κώστας Σλούκας έζησε για πρώτη φορά το «αιώνιο» ντέρμπι από την «πράσινη» πλευρά, ως προς το Πρωτάθλημα και παρότι είχε τον μεγαλύτερο συντελεστή «+/-» με +18, έγινε ο τέταρτος στη σεζόν που είχε 0/6 ή περισσότερα τρίποντα. Στην ίδια επίδοση (0/6 τρίποντα) είχε φτάσει ο Κάιλ Γκάι στην πρεμιέρα με το Μαρούσι ενώ το αρνητικό ρεκόρ μοιράζονται οι Τζόρνταν ΜακΡέι της ΑΕΚ Betsson (με τον Ολυμπιακό εκτός) και Άντριου Χάρισον του ΠΑΟΚ mateco (με το Λαύριο Megabolt) έχοντας αμφότεροι 0/7 τρίποντα.



Στην προηγούμενη διετία, αφού επέστρεψε δηλαδή στη Stoiximan Basket League, ο Κώστας Σλούκας είχε δύο φορές 0/5 τρίποντα. Στο αντίστοιχο παιχνίδι της σεζόν 2021-22 (Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 76-81) και στον 2ο προημιτελικό των περσινών πλέι οφ (Άρης-Ολυμπιακός 58-82). 

Ο Παπανικολάου 5ος σε εύστοχα δίποντα στην ιστορία του Ολυμπιακού

Ο Κώστας Παπανικολάου έφτασε μέσα από το ντέρμπι σε ένα ξεχωριστό επίτευγμα, αφού μπήκε στην πεντάδα της ιστορικής λίστας του Ολυμπιακού σε εύστοχα δίποντα, στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού είχε 2/4 δίποντα, έφτασε τα 519 εύστοχα και ανέβηκε στην 5η θέση της λίστας αφού ξεπέρασε τον Ζάρκο Πάσπαλι που είχε 518 στη διετία 1992-94.



Ακόμη σε ατομικό επίπεδο…



*Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έφτασε σε τρία αξιοσημείωτα επιτεύγματα, δύο με θετική και ένα με αρνητική χροιά. Κοουτσάροντας τον Ολυμπιακό για 136η φορά στο πλαίσιο της Stoiximan Basket League, έφτασε τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στην 3η θέση της σχετικής λίστας. Τον ξεπέρασε δε στα ματς κανονικής περιόδου αφού έφτασε τα 101 ενώ ο Θεσσαλονικιός κόουτς είχε 100 τέτοια παιχνίδια στον «ερυθρόλευκο» πάγκο.



Για τον Μπαρτζώκα στον αντίποδα, η χθεσινή ήττα ήταν η 100ή στην καριέρα του στη Stoiximan Basket League. Αυτή ήρθε μέσα από το 312ο παιχνίδι του σε αυτήν.



*Ο Τόμας Ουόκαπ μοίρασε τρεις ασίστ με τις οποίες έγινε ο 11ος στην ιστορία του Ολυμπιακού που έφτασε τις 300. Στον αντίποδα όμως ο γκαρντ του Ολυμπιακού ισοφάρισε το αρνητικό ρεκόρ περιόδου με τα έξι λάθη στα οποία υπέπεσε. Πρόκειται παράλληλα και για το αρνητικό ρεκόρ του στη Stoiximan Basket League αφού είχε πέντε λάθη στον 2ο προημιτελικό των περσινών πλέι οφ κόντρα στον Άρη Midea.



*Αϊζάια Κάνααν και Άλεκ Πίτερς έφτασαν στον ίδιο παιχνίδια τα 50 εύστοχα τρίποντα με τον Ολυμπιακό στην κατηγορία. Ο πρώτος μάλιστα τα ξεπέρασε. Έτσι η συγκεκριμένη λίστα απαριθμεί 44 παίκτες.



Παράλληλα ο Κάνααν έφτασε και ξεπέρασε τους 200 πόντους στο ελληνικό Πρωτάθλημα αλλά έκανε και κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τα δεδομένα του. Αστόχησε σε… βολή. Ο Αμερικανός εκτέλεσε μία φορά χθες από τη γραμμή του φάουλ και αστόχησε, κάτι που έγινε μόλις για δεύτερη φορά στις 21 βολές που εκτέλεσε συνολικά από την περσινή σεζόν στο ελληνικό Πρωτάθλημα.



*Ο Μουσταφά Φαλ με τα έξι ριμπάουντ που είχε στο ντέρμπι, ανέβηκε δύο θέσεις στη λίστα των ξένων ριμπάουντερ του Ολυμπιακού. Ο Γάλλος ξεπέρασε τον Κάιλ Χάινς που είχε 286 ριμπάουντ στη διετία 2011-13 και «έπιασε» στη 12η θέση και στα 290 ριμπάουντ του Άντρια Ζίζιτς (2005-07).