Λιόλιος: “Ξεφτιλιζόμαστε στο εξωτερικό, έχουμε παγκόσμια πρωτιά” (vid)

Ο Βαγγέλης Λιόλιος τοποθετήθηκε για τις σοβαρές καταγγελίες της ΑΕΚ, τη διαδικασία της αδειοδότησης και υποστήριξε πως η Ελλάδα ξεφτιλίζεται στο εξωτερικό για τα Ban της FIBA.

“Πριν ένα μήνα γενική συνέλευση ΕΟΚ, επικοινωνία με τα σωματεία, λειτουργούμε συλλογικά μέσω την ΔΣ (21-22 ως τώρα). Έρχονται πάρα πολλές αλλαγές, το μπάσκετ θα φύγει μπροστά, έχει τρομακτική δυναμική. Το Σαββατοκύριακο ήμουν στην FIBA και αισθάνθηκα περήφανος για τον τεράστιο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στις εξελίξεις, πράγμα που είναι παρακαταθήκη των υπόλοιπων. Από την άλλη βλέπω τοξικά πράγματα που είναι κρίμα να συμβαίνουν. Υπάρχει πλήρης ψηφιοποίηση της ομοσπονδίας.

Αλλαγές στα εθνικά πρωταθλήματα, θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερες αλλά τα χέρια μας είναι δεμένα από τις προκηρύξεις. Η αναδιάρθρωση που θέλαμε θα γίνει την επόμενη σεζόν, γιατί αυτό λέει ο νόμος. Χάρηκα πολύ που στην Γ.Σ έγινε μια απίστευτα καλή κουβέντα με τα σωματεία, σε αυτά λογοδοτούμε. Χάρηκα που όλες οι αλλαγές που προτείναμε εγκρίθηκαν σε μυστικές ψηφοφορίες σε ποσοστό 96%-99%. Το μήνυμα που παίρνουμε είναι «προχωρήστε μπροστά». Η ευθύνη της ομοσπονδίας είναι τεράστια, από τη Basket League ως το τελευταίο ακριτικό νησί. Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι ένας: να τηρήσουμε τους κανονισμούς και τους νόμους. Μπορεί να υπάρχουν καλοί ή κακοί νόμοι, αλλά η τήρηση τους είναι πάνω από την κρίση τους. Στην αγκαλιά της ομοσπονδίας χωράνε όλοι και έχει ευθύνη απέναντι σε όλα τα σωματεία, στα 12 ή 14 της Basket League και στα 700 ερασιτεχνικά σωματεία“, ήταν η αρχική τοποθέτηση του Βαγγέλη Λιόλιου.

Για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο: “Ενώ βρισκόμουν την Παρασκευή το πρωί στη FIBA υπήρξε μία απίστευτη ανακοίνωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με συκοφαντίες. Και στο παρελθόν είχα τέτοιες επιθέσεις, αλλά δεν με ενδιάφερε και δεν απάντησα ποτέ και σε τίποτα. Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν με ήθελε ως πρόεδρο. Όπως και στα Μέσα που έγραφαν λασπολογίες. Δεν με ενδιαφέρει και ξέρω τι θα ειπωθεί.

Ήξερα πολύ καλά ότι ερχόμενος εδώ έπρεπε να αλλάξει το μπάσκετ και αυτό δεν γινόταν με το να αλλάξω μία θέση, αλλά με το να σπάσω το τραπέζι. Είναι διαφορετικό όμως να αναφέρεται ο κ. Γιαννακόπουλος προς τον θεσμό του προέδρου της ΕΟΚ και φυσικά κατέθεσα μήνυση.

Και θα καταθέσω και αγωγή ζητώντας ένα μεγάλο ποσό το οποίο θα πάει στα ερασιτεχνικά σωματεία. Ο Παναθηναϊκός είναι ένας μεγάλος σύλλογος. Αυτός που έχει φέρει 6 ευρωπαϊκά. Με παίκτες όπως ο Αλβέρτης, ο Διαμαντίδης, ο Τσαρτσαρής, ο Παπαπέτρου, οι Γιαννακόπουλο και το μπάσκετ έχει ανάγκη όλα αυτά. Αλλά να ξεχωρίσουμε τον Παναθηναϊκό από το φυσικό πρόσωπο. Καταδικάζω τη συγκεκριμένη συμπεριφορά ως συκοφαντική δυσφήμιση. Και εγώ δεν έχω καταδικαστεί για συκοφαντίες, άλλοι έχουν…”.

Για την ΑΕΚ: “Πήγαμε στον εισαγγελέα όλες τις κατηγορίες της ΑΕΚ. Με χαρά έμαθα ότι η ΚΑΕ προσκόμισε τα στοιχεία, αλλά εγώ περιμένω τα στοιχεία για την εγκληματική οργάνωση. Περιμένουμε τα στοιχεία για να πάνε στην Γ.Γ.Α για να πέσει άπλετο φως και να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί που απαρτίζουν την εγκληματική οργάνωση, αλλιώς υπάρχει θέμα. Δεν μπορεί κάποιος να μιλάει έτσι και να το θίγει. Όπως ξέρετε έχουμε συμφωνήσει στη δημιουργία επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία θα κληθεί να πάρει θέση. Η ΕΟΚ είναι εδώ για να προστατεύσει τους πάντες, για να ενώσει το ελληνικό μπάσκετ. Για να ρίξει άπλετο φως στους πάντες και να κινείται βάσει των νόμων και των κανονισμών. Κάνουμε αυτό που επιτάσσει το δίκιο. Περιμένουμε τις εξηγήσεις από την ΚΑΕ ΑΕΚ τα οποία έχουμε ζητήσει και ακόμη δεν έχουμε πάρει, είμαι σίγουρος όμως πως αυτό θα γίνει“.

Για τις αδειοδοτήσεις: “Στις 14/3/22 έγινε μια Γ.Σ στον ΕΣΑΚΕ, παρούσας της Ε.Ο.Κ., στην οποία συμφωνήθηκαν ομόφωνα απίστευτα όμορφα πράγματα για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Να δημιουργηθεί μια επιτροπή προ-αδειοδότησης χωρίς την οποία δεν μπορεί μια ομάδα να πάει στην Ε.Ε.Α. Πρώτον να υπάρχει ένας μίνιμουμ προϋπολογισμός των ομάδων της τάξης των 800.000 ευρώ. Έφτιαξαν λοιπόν μια επιτροπή με ανθρώπους που συμφώνησαν.

Στις 19/1/22 είχαμε βρεθεί σε Γ.Σ με όλες τις ομάδες της Basket League και όλες δήλωναν χαρούμενες, «πάμε για κάθαρση», έλεγαν.

Ξεφτιλιζόμαστε στο εξωτερικό, έχουμε παγκόσμια πρωτιά στα μπαν. Εγώ δεν ήθελα να αποκεφαλίσω τις ομάδες, ήθελα να τις βοηθήσω, να φτιάξουμε ένα πλάνο για να αποπληρωθούν τα ποσά. Ας μην κρυβόμαστε, μιλάμε για την ΑΕΚ και τον Άρη.

Ο ΕΣΑΚΕ είναι ανεξάρτητος και αυτόνομος, αυθαίρετος όμως δεν μπορεί να είναι. Η ΕΟΚ είναι υποχρεωμένη να διαφυλάξει την νομιμότητα. Πρέπει να είμαστε με όλους δίκαιοι. Σέβομαι όλες τις ομάδες. Το χαρτί που μας έστειλε ο ΕΣΑΚΕ ήρθε στην ΕΟΚ και εμείς βάλαμε την υπογραφή μας. Και πήγε στον υπουργό και υπογράφηκε και από αυτόν. Επαναλαμβάνω: ομόφωνα.

Στο τελευταίο Δ.Σ η επιτροπή ήταν ελαστική, ήταν διατεθειμένη να δεχτεί νέα παράταση. Εμείς παρατηρούσαμε σαν Ομοσπονδία και δεν επεμβαίναμε. Μέχρι τις 30/5 παρατηρήσαμε τις κινήσεις του Άρη και της ΑΕΚ. Ο Άρης έχει κάνει μια εντυπωσιακή προσπάθεια να μειώσει τα χρέη, κάτι που παραδέχεται και η FIBA. Τα τρία μέρη ήταν σε συνεχή επικοινωνία για να στηθεί ένα 5ετές πλάνο και μπήκαμε εμείς εγγυητές, πως αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα θα γινόταν ανάκληση δελτίων.

Από την άλλη υπήρχε η ΑΕΚ, που δεν ήταν πουθενά. Προσφέραμε τη βοήθεια μας, ρωτάγαμε τη FIBA αν η ΑΕΚ την είχε προσεγγίσει για τη λίστα των 21 ban. Βλέπαμε ότι θα αποκλειόταν μόνη της, αλλά δεν ήρθε ποτέ. Αυτή είναι η αλήθεια.

Στη συνέχεια δήλωσε: “Σέβομαι το ελληνικό μπάσκετ, είμαι υπόλογος για αυτό και θέλω να πάω ψηλά. Είναι μεγαλειώδης η κίνηση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού να δώσουν παίκτες στην Εθνική Ομάδα, και ειδικά ο Παναθηναϊκός που είχε αγώνα εκείνη την ημέρα. Και από εκείνη τη μεγαλειώδη κίνηση φτάσαμε εδώ.

ΤΟ Δ.Σ παρανόμως πήρε την απόφαση να δώσει παράταση ως τις 15/6. Και γιατί να μην το κάνουμε 2 μήνες, ή 5 μήνες. Εγώ σε αυτή την απόφαση του Δ.Σ έχω βάλει την υπογραφή μου και δεν την παίρνω πίσω. Ο νόμος θα τηρηθεί. Το λέω γιατί η διαδικασία έχει τελειώσει και εμπιστευτικότητα δεν υπάρχει.

Μέχρι σήμερα το βράδυ να πάει στην δευτεροβάθμια επιτροπή. Όποιος θεωρεί ότι αδικείται. Όποιος λέει ότι έχει πλήρη φάκελο και πως υπάρχουν κάπου οι κακοί που μας έχουν βάλει στο μάτι, ας πάει να το αποδείξει όπως λέει ο νόμος.

Από αύριο το πρωί συγκαλώ τον ΕΣΑΚΕ για να πάμε σε διαδικασία wild card. Θα στείλω στην Ε.Ε.Α. ποιες ομάδες έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα. Εγώ θέλω όλες τις ομάδες. Το μπάσκετ χρειάζεται την ΑΕΚ, αλλά σε ένα πλαίσιο σωστό και όχι παράνομο. Θέλουμε τον Άρη, την ομάδα που ξενύχταγε όλη η Ελλάδα για να δει, μετά από τόση προσπάθεια που έχει κάνει και μπράβο του. Αλλά νόμιμα, όχι παράνομα. Δεν θα ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο παρανομίας. Θέλουμε τον Απόλλωνα, αλλά πρέπει και η διοίκηση του να αποδείξει ότι θέλει το ίδιο. Θέλουμε την έκπληξη της χρονιάς, τη Λάρισα .Όλες τις ομάδες, αλλά με νομιμότητα.

Η εισήγησή μας θα είναι αυτές οι τέσσερις ομάδες να έχουν προτεραιότητα στις wild card. Αλλά να μας αποδείξουν με χαρτιά, όχι με «θα τα βρω». Μία ομάδα από τις 8 εγκρίθηκε με στοιχεία «υπό έλεγχο».

Στις wild card θα είναι εγγυήτρια η ΕΟΚ. Εγώ τις θέλω, αλλά πρέπει να αποδείξουν πως θέλουν και οι ίδιες. Οι 14 ομάδες είναι τα φώτα μας, τα πρότυπα μας. Τέτοιες διοικήσεις θελω, που να προάγουν το άθλημα και να θέλουν τα υπόλοιπα σωματεία να τους μοιάσουν.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.