Μπαρτζώκας: «Φέτος είχα την αίσθηση πως μπορούσαμε να κερδίσουμε παντού»

Τον απολογισμό της σεζόν έκανε ο προπονητής του Ολυμπιακού, ο οποίος αναφέρθηκε και στις κινήσεις που θα γίνουν.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Γιώργου Μπαρτζώκα στον «bwinΣΠΟΡ FM 94,6»:

Για τη σημασία των καλοκαιρινών μεταγραφών στην επιτυχία του Ολυμπιακού: «Ο σχεδιασμός ενός ρόστερ κατά βάση γίνεται το καλοκαίρι, αλλά ίσως χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ένα καλοκαίρι. Πέρα από τις 3-4 προσθήκες που κάναμε το καλοκαίρι, υπήρχαν και τα υπόλοιπα 9/13 που ήταν από προηγούμενες χρονιές. Το να έχεις έναν κορμό είναι πάντα σημαντικό, ένα γκρουπ παικτών που να ξέρουν τουλάχιστον να παίζουν μαζί. Η καλοκαιρινή περίοδος είναι σε μεγάλο βαθμό αυτή που καθορίζει την επιτυχία ή αποτυχία μιας ομάδας. Συχνά είναι θέμα συγκυριών και τύχης. Βγαίνεις στην αγορά με το μπάτζετ που διαθέτεις και πολλές φορές δεν βρίσκεις τα πράγματα όπως περιμένεις και νομίζεις. Είναι θέμα συγκυριών συχνά, αλλά και ανθρώπινου παράγοντα, δηλαδή και πώς ταιριάζουν κάποιοι σαν άνθρωποι. Είναι μια επαγγελματική συνεργασία, όπου δέκα μήνες δουλεύεις σε πολύ έντονους ρυθμούς και απαιτείται χημεία. Ο Γουόκαπ και ο Φαλ είναι πολύ καλοί αμυντικοί, αλλά πιστεύω πως και επιθετικά είναι καλοί παίκτες με τα δικά του στοιχεία ο καθένας. Χρειάζεται ένα μείγμα με το επιθετικό ταλέντο όπως του Ντόρσεϊ, που δεν μπαίνει τόσο σε καλούπια. Αν θες να κατακτήσεις μεγάλα πράγματα πρέπει να επενδύσεις και στο ταλέντο».

Για το πώς είχε στο μυαλό του τον χρόνο συμμετοχής κάθε παίκτη: «Δεν είχα στο μυαλό μου σχεδιάζοντας την ομάδα ότι ο καθένας θα παίζει για τάδε λεπτά. Στην προετοιμασία παίρνονται οι μεγάλες αποφάσεις κι εκεί περισσότερο κατασταλάζεις. Τα logistics σίγουρα υπάρχουν, σίγουρα πρέπει να συμβουλεύεσαι τον γυμναστή ή τον εργοφυσιολόγο, αλλά χρειάζεται διαχείριση. Δεν έχω τα πράγματα στο μυαλό μου σε κουτάκια. Αρέσκονται κάποιοι να λένε πως παίζω με βάση το χρόνο, αλλά το θέμα είναι να παίζουν οι παίκτες τόσο όσο να βοηθούν την ομάδα και ταυτόχρονα να είναι φρέσκοι και υγιείς».

Για τα παιχνίδια στα οποία ο Ολυμπιακός κατάφερε πως μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα: «Μην νομίζετε ότι η ήττα από τον Παναθηναϊκό δεν προκάλεσε κλονισμό εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Υπάρχει μια διαχείριση που πάντα γίνεται σε αυτό το επίπεδο, γιατί μέσα σε δυο μέρες ξαναπαίζαμε. Αυτό είναι μάλλον καλό. Αν μια ομάδα είναι καλή, έχει σταθερές, έχει παίκτες που παίζουν για τη νίκη κι όχι για τα στατιστικά και που έχουν μια σοβαρότητα στις προπονήσεις και τα παιχνίδια χωρίς να ενδιαφέρονται πρωτίστως για τους αριθμούς τους, τότε μπορείς να αισιοδοξείς. Εμείς είχαμε τον συνδυασμό που χρειαζόταν η ομάδα για να κερδίσει».

Για το πώς διαχειρίστηκε τη μετα-Σπανούλη εποχή: «Ο Σπανούλης αποτέλεσε έναν σημαντικότατο παράγοντα των επιτυχιών του Ολυμπιακού. Κάποια στιγμή όμως υπάρχει το πλήρωμα του χρόνου και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι και πρέπει να το δεχτούμε. Μια ομάδα δυσκολεύεται περισσότερο στα τελευταία χρόνια ενός μεγάλου παίκτη, παρά όταν φεύγουν. Δεν το λέω μόνο για τον Βασίλη, αλλά για όλους τους μεγάλους παίκτες. Αλλιώς ήταν ο Σπανούλης στα 25, στα 28 ή στα 32 κι αλλιώς στα 38 ή 39 με δύο εγχειρήσεις. Όταν φεύγει αυτός ο μεγάλος παίκτης, πρέπει να φτιάξεις μια ομάδα έτοιμη να κερδίσει. Κι εγώ είχα δεχτεί μεγάλη κριτική γι’ αυτό. Ευτυχώς η ομάδα κέρδιζε και δεν υπήρξε ποτέ συζήτηση για τον Σπανούλη».

Για τη συμβολή του Βεζένκοφ: «Θεωρώ πως είναι ένας από τους τρεις καλύτερους φόργουορντ στην Ευρώπη, από τα νούμερα που έχει, την επίδραση στην ομάδα και τη συνέπεια που έχει, γιατί παίζει συνέχεια καλά, ακόμη και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η βελτίωση που έχει, πέρα από τη μεγάλη επαφή που έχει με το καλάθι, είναι σημαντική και σε άλλους τομείς, όπως τα ριμπάουντ, η δημιουργία, η επίθεση από την αδύνατη πλευρά, το floater και το παιχνίδι σε υψηλή ταχύτητα. Έχει όλα αυτά συν την εργατικότητα, δουλεύει κάθε μέρα σαν μανιακός και αν δεν κάνει έξτρα προπόνηση νιώθει άρρωστος. Είχαμε συνεργαστεί στην Μπαρτσελόνα για έναν χρόνο, είχε αποκτηθεί ως ταλαντούχος Ευρωπαίος. Εκείνη την περίοδο είχαμε φοβερούς τραυματισμούς, όπως του Ντόελμαν και του Κλαβέρ. Κι ο Σάσα είχε κάνει κάποιες εντυπωσιακές εμφανίσεις σε μια δύσκολη λίγκα. Τα επόμενα χρόνια δεν είχε την ανάλογη πορεία. Στον Ολυμπιακό δεν βρήκε στην αρχή χρόνο, αλλά γνώριζα τι μπορούσε να κάνει. Αυτά που δεν μπορεί να κάνει πλέον είναι ελάχιστα. Ο οργανισμός τού έδειξε μεγάλη εμπιστοσύνη κι αυτός τη γύρισε πίσω».

Για την ανανέωση του συμβολαίου του: «Ακόμη δεν είμαστε σε διαδικασία συζητήσεων για το συμβόλαιό μου. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, όταν φτάνεις σε ένα επίπεδο, οι ομάδες που μπορούν να σε πάρουν ή που μπορείς να πας εσύ, αρχίζουν και λιγοστεύουν επικίνδυνα. Δεν είμαι τόσο σίγουρος πως αν πάω σε μια μέτρια ευρωπαϊκή ομάδα θα είναι αναβάθμιση για μένα. Δεν είναι μόνο συναισθηματικό το θέμα, αλλά και ρεαλιστικό. Μετράς πολλά πράγματα. Πόσο εύκολα μπορείς να κάνεις κάπου τη δουλειά σου; Ήξερα ότι τη φετινή σεζόν ξεκινώντας πως αν δεν πάρουμε το νταμπλ θα μας κρεμάσουν κουδούνια. Έλεγαν πέρσι πως ήταν αποτυχημένη χρονιά, αλλά δεν συμφωνώ καθόλου. Κάναμε 16 νίκες, 9 εκτός έδρας, δεν συμμετείχαμε στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά αν συμμετείχαμε πιθανά μπορεί να είχαμε πάρει το νταμπλ και πέρσι, γιατί η διαφορά ήταν μεγάλη μεταξύ μας στην Ευρωλίγκα. Η χρονιά ήταν πολύ σημαντική για να καταλάβω τι μπορεί και τι δεν μπορεί να λειτουργήσει στην ομάδα. Όταν τελειώνεις με νταμπλ και νιώθεις την εκτίμηση του κόσμου, είναι σημαντικό. Ο Ολυμπιακός είναι αυτή τη στιγμή από τα καλύτερα 5-6 κλαμπ της Ευρώπης να δουλέψεις. Αυτό δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια».

Για τις προσθήκες που περιμένουμε στον Ολυμπιακό: «Εφόσον δεν έχω ακόμη συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό, τώρα να κάθομαι και να μιλάω για μεταγραφές δεν είναι το πιο σωστό. Συμφωνώ πάντως ότι με 2-3 προσθήκες και με τον κορμό που έχει, αν ο Ολυμπιακός κινηθεί καλά και είναι λίγο τυχερός στη μεταγραφική περίοδο, μπορεί να είναι ακόμη πιο δυνατός. Φέτος είχα την αίσθηση πως μπορούσαμε να κερδίσουμε παντού. Έλεγα σε κάθε ματς πως αν παίξουμε καλά θα κερδίσουμε. Με ένα καλό παιχνίδι μπορούσαμε να κερδίσουμε σε κάθε έδρα. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πάρουμε και του χρόνου το νταμπλ. Ο Παναθηναϊκός είναι πάντα δυνατός αντίπαλος και θα δυναμώσει. Στο ελληνικό πρωτάθλημα οι ομάδες που θα λάβουν μέρος θα έχουν κάποια συγκεκριμένα στάνταρ. Δεν θα μπορεί να παίξει ομάδα που χρωστά. Όσο καλύτερο γίνει το πρωτάθλημα, τόσο καλύτεροι θα είμαστε εμείς. Αυτό που εγγυάται η τεχνογνωσία του Ολυμπιακού είναι πως θα δουλέψουμε στη σωστή κατεύθυνση, με ρεαλισμό και σύνεση, ώστε η ομάδα να γίνει ακόμη καλύτερη. Που όμως δεν είναι καθόλου εύκολη να γίνει καλύτερη από φέτος».

Για την ατάκα πως αν ο δαφνοστεφανωμένος είχε πρόσωπο θα μπορούσε να ήταν του Πρίντεζη: «Ο συναισθηματισμός ήταν λίγο έντονος. Ο Γιώργος γνώρισε στο Βελιγράδι φοβερή αποθέωση και στο τελευταίο ματς. Ξέρω τον Γιώργο από μικρό, έκανε μια διαδρομή που δεν χρειάζεται να αναλύσουμε. Πάντα εκτιμώ τους παίκτες που έκαναν μια μεγάλη καριέρα σε έναν σύλλογο. Σχεδόν όλη την καριέρα του την πέρασε στον Ολυμπιακό. Και δεν ήταν μια στρωμένη καριέρα με ροδοπέταλα. Ήταν ο Γιωργάκης που τον πήραν με υποσχετική, πήγε δανεικός, είχε να ανταγωνιστεί μεγάλα τεσσάρια και ό,τι κατάφερε τα κατάφερε με την εργατικότητα και την επιμονή του. Η ιστορία του Γιώργου είναι μια ωραία ιστορία, μια ιστορία αφοσίωσης, που και η ομάδα το εκτίμησε έτσι. Και ο Γιώργος ήταν ένας αφοσιωμένος πιστός, αλλά και η ομάδα τού έδωσε τη δυνατότητα να μεγαλουργήσει και να φτάσει εκεί που έφτασε. Ο Γιώργος άξιζε να είναι στον Ολυμπιακό, το απέδειξε».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.