Basket League-play off: Το «βουβό» πλεονέκτημα έδρας και τα… προαπαιτούμενα ρυθμού και ψυχολογίας

Αρχίζουν σήμερα τα play off της Βasket League με τους πρώτους αγώνες Λαυρίου-Κολοσσού και ΑΕΚ-ΠΑΟΚ.

Ακόμα και αν ακούγεται…τετριμμένη, δεν παύει διαχρονικά να είναι επιβεβαιωμένη η διαπίστωση ότι τα play off κάθε πρωταθλήματος, έχουν διαφορά ψυχολογικής και πνευματικής προσέγγισης που επηρεάζει την αγωνιστική απόδοση των ομάδων, από τα παιχνίδια κάθε αγωνιστικής στην regular season της διοργάνωσης. Αυτή, καθαυτή η διαδικασία υπαγορεύει την πίεση για το νικηφόρο αποτέλεσμα, την άμεση αντίδραση στην ήττα του προηγούμενου αγώνα, ώστε να υπάρξει…επιβίωση στον επόμενο και την ψυχολογική σταθερότητα σε κάθε αγώνα των play off, μέχρι την επίτευξη της πρόκρισης ή την διεκδίκηση της, μέχρι το τελευταίο…δευτερόλεπτο και την εξάντληση της σειράς των αγώνων.

Ο παράγοντας της έδρας για τον οποίο προσπάθησαν οι ομάδες για την υψηλότερη δυνατή κατάταξη στην βαθμολογία του πρωταθλήματος, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα play off όλων των προηγούμενων περιόδων από την πρώτη χρονιά θέσπισης τους, το 1987. Η έδρα με την παρουσία των φιλάθλων και των οπαδών, δίνει ώθηση στον εκάστοτε γηπεδούχο και οι παίκτες, αγωνιζόμενοι στο «σπίτι» τους, δυναμώνουν την αυτοπεποίθηση τους και τονίζουν τον εγωϊσμό τους, αν και έχουν υπάρξει πάμπολες περιπτώσεις του παρελθόντος που η πίεση της έδρας και το «πρέπει» της νίκης, μετατράπηκε σε υπερβολικό άγχος και κατέληξε σε ήττα…

Ομάδες που έκαναν εντυπωσιακή πορεία στο πρωτάθλημα, «λύγισαν» στα play off και δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στο «πρέπει» της νίκης και στον αγώνα «χωρίς αύριο».

Η φετινή Basket League διεξήχθηκε στην πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας, του εφτάμηνου lock down, των εκατοντάδων rapid tests σε όλα τα μέλη των 12 ομάδων και των συνθηκών… «κεκλεισμένων θυρών», λόγω των κενών κερκίδων.

Οι ίδιες συνθήκες θα υπάρχουν και στα play off που αρχίζουν σήμερα (11/5) με τα παιχνίδια Λαυρίου-Κολοσσού (16.00) και ΑΕΚ-ΠΑΟΚ (20.00) και θα συνεχιστούν αύριο (12/5), με τις αναμετρήσεις Προμηθέα-Περιστερίου και Παναθηναϊκού-Ιωνικού.

Το κύριο χαρακτηριστικό που δεν άλλαξε στο άκρως αμερικανοποιημένο, ελληνικό πρωτάθλημα και δείχνει «πυξίδα» αποτελεσμάτων για τα play off, μέχρι αποδείξεως τουναντίον, είναι οι αντοχές των εδρών, παρά την απουσία θεατών. Στα 132 παιχνίδια της Basket League, σημειώθηκαν 82 εντός έδρας νίκες και 50 εκτός. Η διαφορά 32 νικών αποτυπώνεται σε ποσοστό 66%, ενώ από τις 8 ομάδες που θα τεθούν στην αφετηρία των play off και στα 108 παιχνίδια που έδωσαν ως αντίπαλοι, σε 65 οι γηπεδούχοι ήταν οι νικητές και σε 43 οι ηττημένοι.

Το ποσοστό μειώνεται σε 58 τοις εκατό, γιατί η ανταγωνιστικότητα μεταξύ των οκτώ πρώτων ομάδων είναι σαφώς μεγαλύτερη από την συνολική και των 12 ομάδων που συμμετείχαν, με αποτέλεσμα οι έδρες να είναι πιο ευάλωτες και να…αμφισβητούνται από την ποιότητα των φιλοξενούμενων.

Από τις οκτώ ομάδες, οι πέντε έπαιξαν το τελευταίο παιχνίδι τους, στις 28 Απριλίου, ενώ τρείς, λόγω των αγώνων Κυπέλλου (Παναθηναϊκός, Περιστέρι και Λαύριο) είχαν επίσημα παιχνίδια την προηγούμενη εβδομάδα. Ο ρυθμός είναι ένα από τα ζητούμενα των ομάδων που ήταν σε μεγαλύτερη, χρονική απραξία.

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ

Στο ΟΑΚΑ, η πρώτη «μονομαχία» των «Δικεφάλων» αναμένεται συναρπαστική. Η ΑΕΚ θα έχει νέο προπονητή στον πάγκο της, τον Βαγγέλη Αγγέλου που χρειάζεται να γυρίσει τον διακόπτη της ψυχολογίας της ομάδας και να κάνει διορθωτικές αγωνιστικές κινήσεις, προκειμένου να γράψει τον καλύτερο δυνατό επίλογο στη φετινή σεζόν που δεν ήταν επιτυχημένη κατά τα 2/3 μέχρι τώρα…

 Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ, επί…μηνών Άρη Λυκογιάννη, έχει αποκτήσει σταθερές στην απόδοση του και έδειξε ότι αγωνίζεται με αυτοσυγκέντρωση. Το πρώτο παιχνίδι είναι καθοριστικό για τον ΠΑΟΚ που στοχεύει στην ανατροπή του μειονεκτήματος έδρας που έχει, ώστε να αποφύγει και δεύτερο ταξίδι στην Αθήνα για τρίτο αγώνα. Η ΑΕΚ προέρχεται από σερί 4 ηττών στις τελευταίες αγωνιστικές, ενώ ο ΠΑΟΚ μέτρησε πέντε νίκες στα έξι τελευταία παιχνίδια του.

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα αναμετρηθούν για τέταρτη φορά στην προημιτελική φάση των πλέι οφ και τρίτη στα τελευταία πέντε χρόνια. Σε όλες αυτές τις σειρές, την πρόκριση πήρε η ομάδα που είχε το πλεονέκτημα της έδρας. Δυο φορές η ΑΕΚ (2003, 2016) και μια φορά ο ΠΑΟΚ (2018).

Συνολικά, σε προημιτελική φάση των play off, η ΑΕΚ έχει προκριθεί έξι φορές και έχει αποκλεισθεί σε 4 συμμετοχές της, ενώ αρνητικό πρόσημο έχει ο ΠΑΟΚ με 4 μόλις προκρίσεις στα ημιτελικά και δώδεκα αποκλεισμούς.

Ποσοστά και μέσοι όροι στα ομαδικά στατιστικά

ΛΑΥΡΙΟ – ΚΟΛΟΣΣΟΣ

Το Λαύριο με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, μια θέση πίσω από τον Παναθηναϊκό και μια θέση ψηλότερα από τον Προμηθέα, έχει, ήδη, φορέσει «δάφνες» τίτλου, τηρουμένων των αναλογιών στο ειδικό βάρος της φανέλας του και το κόστος της φετινής ομάδας του. Το μπάσκετ που απέδωσε ήταν το καλύτερο και το σταθερότερο στις περισσότερες εμφανίσεις του. Και μόνο το γεγονός ότι άρχισε το πρωτάθλημα με τρείς ήττες και στην συνέχεια μέχρι και την τελευταία αγωνιστική, κέρδισε 17 «ροζ» φύλλα αγώνος σε 19 παιχνίδια, δεν χρειάζεται ανάλυση για την ομάδα που καλείται να έχει ανάλογη συνέχεια εμφανίσεων και να ανταποκριθεί στην πίεση των αποτελεσμάτων. Αν το Λαύριο, φτάσει στους τελικούς των πλει οφ, θα έχει κατακτήσει…πρωτάθλημα, ενώ ήδη έχει συμπεριληφθεί στην λίστα των ομάδων που έκαναν την έκπληξη και μπήκαν «σφήνα» σε παραδοσιακές δυνάμεις των προηγούμενων πρωταθλημάτων, όπως ο Πανιώνιος, το Περιστέρι και το Μαρούσι που έχουν κατακτήσει την δεύτερη θέση στην κανονική διάρκεια.   

Η ομάδα της λαυρεωτικής επιστρέφει στα play off, μετά από τρία χρόνια και θα ψάξει αρχικά την πρώτη νίκη της σε αυτά, αφού στις δύο προηγούμενες παρουσίες της αποκλείστηκε με δυο ήττες, από τον ΠΑΟΚ (2017) και τον Προμηθέα (2018).

Ο Κολοσσός που επιστρέφει έπειτα από τρία χρόνια στα play off και θα συμμετάσχει για ένατη φορά στην ιστορία του.

Στις επτά από τις οχτώ προηγούμενες, η πορεία της εξαντλήθηκε στα προημιτελικά και μόνο το 2012 κατάφερε να φτάσει μέχρι τους μικρούς τελικούς.

Ποσοστά και μέσοι όροι στα ομαδικά στατιστικά


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.