Θεωρείται ένα από τα σημαντικά ταλέντα της Ελληνικής κολύμβησης. Χάλκινος Παγκόσμιος πρωταθλητής το 2013 στο ύπτιο στα 50μ. και στα 100μ. Την ίδια χρονιά 5ος στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα και με πολλές πρωτιές στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα με το σκουφάκι του Εθνικού.
Ο Μιχάλης Κοντιζάς έχει αυτό που λέμε “όλα τα φόντα” για να χαρίσει σπουδαίες εστιγμες στην ελληνική κολύμβηση. Θα περίμενε κανείς πώς τίποτα δεν θα στεκόταν εμπόδιο στην πορεία του προς την κορυφή! Στην Ελλάδα όμως της κρίσης και της αγνωμοσύνης μια καριέρα μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ πριν το αποφασίσει ο χρόνος.
Ο Μιχάλης Κοντιζάς αλλιώς τα περίμενε κι αλλιώς βλέπει να έρχονται τα πράγματα. Προβληματική προετοιμασία πριν το Ευρωπαϊκό του Λονδίνου και παρά το γεγονός πως ο ίδιος αισθανόταν έτοιμος στο νερό διαψεύστηκε. Κακή παρουσία και στα 50μ αλλά και στα 100μ και οπως ήταν λογικό η ψυχολογία πήρε την κατηφόρα.
Όμως τα πράγματα δεν θα έπρεπε να έχουν φτάσει ως εκεί.
«Σαν διοργάνωση το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν απίστευτο. Ήταν μία μεγάλη εμπειρία. Δεν πιστεύω ότι δεν ήταν στα πλαίσιά μου. Θα μπορούσα να μπω σε ημιτελικό, ακόμα και σε τελικό. Δεν ξέρω τι έγινε. Μία μέρα πριν τον αγώνα ήμουν τέλεια και μετά σαν να έπαθα μπλακ άουτ. Δεν ήξερα τι γινόταν. Τελείως αλλοπρόσαλλα πράγματα. Το 100άρι ήταν η πρώτη… κεραμίδα. Μετά ήρθε και το 50άρι. 26 δευτερόλεπτα κολύμπησα μόνο στην αρχή της χρονιάς φέτος», λέει ο ίδιος.
Για να πας σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση θα πρέπει να έχεις πρώτα προετοιμαστεί κατάλληλα. Ο ίδιος πάντως θεωρεί πως δεν πήρε αυτά που θα άξιζε ώστε να πέσει στο νερό υπό καλύτερες συνθήκες.
«Προσωπικά δεν πήρα ούτε μία προετοιμασία ούτε δύο ταξίδια στο εξωτερικό, όπως πήραν όλα τα παιδιά που πήγαν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Μερικοί ίσως πήραν και κάτι παραπάνω. Εγώ δεν πήρα τίποτα. Ακόμα και μετά το μετάλλιο που πήρε στο παγκόσμιο του 2013 δεν πήρα τίποτα την επόμενη σεζόν. Θεωρώ λοιπόν ότι τα κριτήρια δεν είναι ίδια για όλους. Ζήτησα να πάω στο Σέτε Κόλι στα τέλη Ιουνίου και μου είπαν ότι δεν γίνεται, επειδή ζητάνε κι άλλοι και είναι δύσκολα οικονομικά. Έτσι λοιπόν δεν θα πάω στο Σέτε Κόλι, απλά γιατί δεν μπορώ να πληρώσω από την τσέπη μου άλλα 500-600 ευρώ. Ήδη στη φετινή χρονιά, έχω δώσει περίπου 3.000 ευρώ!
Όταν κάποιοι έχουν απαιτήσεις, δεν γίνεται να σε βάζουν να τρέχεις δύο-τρεις μήνες, για να πιάσεις ένα όριο. Θα μπορούσαν να πουν από πέρσι ότι θα πάνε 15-17 άτομα και να μην κάνω 15 φορμαρίσματα μέσα στη χρονιά. Με τους χειμερινούς στο ΟΑΚΑ, το Μιλάνο και την ημερίδα επιλέκτων έχασα πέντε εβδομάδες προπόνησης. Θα μπορούσαν να πουν ότι όσοι ήταν στο Καζάν και κάποιοι που είναι κοντά στα όρια θα πάνε, κάνοντας π.χ. ένα δυνατό τεστ, όπως οι χειμερινοί στο ΟΑΚΑ». Ο Κοντιζάς σχολίασε και τα όσα διαδραματίστηκαν στο αεροδρόμιο, κατά την άφιξη της ελληνικής αποστολής από το Λονδίνο. «Δεν γίνεται να είναι δίπλα μας μόνο στα μετάλλια. Αν δεν έπαιρνε ο Ανδρέας το χρυσό και ο Τόλης το χάλκινο θα ερχόντουσαν στο αεροδρόμιο; Προσωπικά, ένα ‘πώς είμαι, τι κάνω’, δεν έχω ακούσει παρά μόνο στο αεροδρόμιο. Ίσα ίσα, στο Λονδίνο ενώ ήμουν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, άκουσα από άνθρωπο της ομοσπονδίας ότι οι αγώνες δεν ήταν του επιπέδου μου”.
Η κακή ψυχολογική κατάσταση του ίδιου και το γεγονός πως αισθάνεται “προδομένος” απο την ομοσπονδία και μη μπορώντας να αντεπεξέλθει οικονομικά στις απαιτήσεις μίας σωστής και ολοκληρωμένης προετοιμασίας είναι ένα βήμα από το να βάλει τέλος στην καριέρα του.
«Κατά πάσα πιθανότητα αυτό είναι το τελευταίο μου πανελλήνιο πρωτάθλημα και αυτή είναι η τελευταία μου χρονιά. Το αν θα συνεχίσω του χρόνου θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Με μία ομοσπονδία που δεν μπορεί να βοηθήσει, με μία Πολιτεία απούσα και αδυνατώντας να συνδυάσω τη σχολή με το κολύμπι, όλα συγκλίνουν στο ότι η φετινή χρονιά θα είναι η τελευταία μου. Δεν είναι μόνο το κολύμπι στη ζωή. Θα συμμετάσχω στο πανελλήνιο και ό,τι γίνει. Όλα αυτά τα επισημαίνω όχι για να κλαφτώ αλλά για να μάθει ο κόσμος ότι ενώ τα έκανα όλα μόνος μου με το σύλλογό μου, τον Εθνικό, στο τέλος άκουσα και κριτική στην κακή εμφάνιση, λες και είχαν ‘επενδύσει’ πάνω μου. Μέχρι και εκτός της πισίνας που κολυμπάω από τα 4 μου χρόνια, το Παπαστράτειο, έμεινα για τρεις μήνες».
Ελπίζουμε πως ο νεαρός δεν θα το κάνει πράξη και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα συνεχίσει να κολυμπάει και να χαρίζει επιτυχίες στην Ελλάδα.