Ράλλυ Αιγαίου: Το Ράλλυ της μπουνάτσας

Με την απονομή των επάθλων και την δεξίωση στο γραφικότατο θέατρο της οικογενείας Τσόκλη που βρίσκεται στο χωρίο Κουμάρος, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του 58ου Ράλλυ Αιγαίου στην Τήνο.

Οι ιστιοπλόοι απήλαυσαν την γραφικότητα του μέρους και την ζεστή φιλοξενία της κυρίας Μάγιας Τσόκλη και του ιδιοκτήτη της τοπικής ζυθοποιίας ΝΗΣΟΣ, κ Αλέξανδρου Κουρή. Συγκινητικότατα μηνύματα για την αφιέρωση του 58ου Ράλλυ Αιγαίου στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης απέστειλε ο Μητροπολίτης Τήνου – Σύρου κ. Δωρόθεος και ο Αρχιερατικός Επίτροπος της νήσου Τήνου Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Φανερός.

Την επόμενη επόμενα, Τρίτη στις 10.00 το πρωί δόθηκε η εκκίνηση της ιστιοδρομίας Τήνος – Ψαρά. Η πρωτοφανής για την εποχή, μπουνάτσα ταλαιπώρησε τα πληρώματα του «58ου Ράλλυ Αιγαίου» κατά τη διάρκεια της ιστιοδρομίας.

Τα ιστιοφόρα έφυγαν από την Τήνο με νότιους ανέμους, οι οποίοι τα βοήθησαν να φτάσουν μέχρι το στενό Τήνου – Μυκόνου. Στη συνέχεια, οι άνεμοι εξασθένισαν και τα πληρώματα πέρασαν τις περισσότερες από τις ώρες της ιστιοδρομίας ψάχνοντας την παραμικρή ριπή που θα τα βοηθούσε να φτάσουν μέχρι τα Ψαρά. Εξαίρεση σε αυτό αποτέλεσε το 52άρι του αγώνα, το «Optimum 3 – Samos Steamship». Το ιστιοπλοϊκό του ΝΟ Καλαμακίου προηγήθηκε και έφτασε πρώτο στο ιστορικό νησί, το οποίο αναφέρεται τόσο στον Όμηρο όσο και στον Στράβωνα.

Αποτέλεσμα τούτου ηταν, κάποια από τα μικρά σκάφη του στόλου, να χρειαστούν ακόμα και 24 ώρες για να ολοκληρώσουν μία κούρσα 70 ναυτικών μιλίων. Τα ιστιοφόρα βρίσκονται σήμερα στο λιμάνι των Ψαρών. Στην γενική κατάταξη, στην κατηγορία των Performance, προηγείται το «Optimum 3 – Samos Steamship» και στα Sport ο «Κορμοράνος». Η εφετινή διοργάνωση του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, στην Ηρωική Νήσο των Ψαρών, και το ολοκαύτωμα της.

«Η ομάδα Optimum δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους, όπως εγώ και οι κυβερνήτες μας, να μυηθούν στην ανοικτή θάλασσα. Φυσικά όλο αυτό γίνεται με την πολύτιμη βοήθεια και την καθοδήγηση των παλαιότερων, του Λιβά, του Λάζου, του Αποστολάκη, του Μακρίδη, του Ηλιόπουλου κλπ., κάποιοι από τους οποίους έχουν ακόμα και 30 συμμετοχές σε Ράλλυ Αιγαίου και έχουν αποκομίσει πολύτιμη εμπειρία», δήλωσε η Άννα Αγραφιώτη, η οποία συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, στην κατηγορία των Laser, και τώρα αποτελεί μέρος της «Optimum 3 – Samos Steamship».

Η άφιξη των πληρωμάτων στο ακριτικό νησί συνέπεσε με την τοποθέτηση στη Μαύρη Ράχη του μαρμάρινου αγάλματος της «Δόξας των Ψαρών», την οποία εμπνεύστηκε ο Διονύσιος Σολωμός και την αποτύπωσε ο Νικόλαος Γύζης. Στη Μαύρη Ράχη τοποθετήθηκε το έργο του γλύπτη Νίκου Γεωργίου. Η «Δόξα» με κατάλευκο χιτώνα καταγράφει τα ονόματα των ηρώων.

Αύριο το πρωί, τα πληρώματα, σε συνεργασία με τη HELMEPA, θα προβούν σε καθαρισμό παραλίας των Ψαρών, στο πλαίσιο της δράσης του ΠΟΙΑΘ «Να σώσουμε τις θάλασσές μας». Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Κωνσταντίνου Κανάρη, στο Ηρώον και στην προτομή του Ιωάννη Βαρβάκη. Θα ακολουθήσει τρισάγιο στα εκκλησάκια του Άγιου Ιωάννη και της Αγίας Άννας στη Μαύρη Ράχη.

Χορηγός του αγώνα για έκτη συνεχόμενη χρονιά θα είναι η πολυεθνική εταιρεία χρωμάτων JOTUN, ενώ υποστηρικτές οι εταιρείες, D. KORONAKIS S.A. ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές σχοινιών και αλυσίδων για την ναυτιλία, η εταιρεία τεχνικής υποστήριξης σε ποντοπόρα πλοία TECHNAVA S.A., η εταιρεία φυσικών καλλυντικών KORRES S.A. και η μπύρα ΝΗΣΟΣ. Υποστηρικτής τεχνολογίας είναι για μία ακόμα χρονιά η εταιρεία G4S. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ καθώς και η αθλητική εφημερίδα SPORTIME, και η ελληνοαμερικανική ιστοσελίδα Hellenic Daily News NY,ενώ ο επίσημος τηλεοπτικός μεταδότης με καθημερινές εκπομπές θα είναι και φέτος η NOVA.

Τα αποτελέσματα:

Κατηγορία: Performance:
Γενική κατάταξη:1. Optimum 3 – Samos Steamship (κυβερνήτες: Χ. Μαυρογιώργης, Β. Νικολόπουλος) 3 β.π. 2. Pega (Δ. Σουβαλτζής – Θ. Τσουλφάς) 8 β.π. 3. Bana Bioletta 4 (Γιώργος Συκάρης) 9 β.π.

Ιστιοδρομία: Τήνος – Ψαρά
1. Optimum 3 – Samos Steamship (κυβερνήτες: Χ. Μαυρογιώργης, Β. Νικολόπουλος)
2. Bana Bioletta 4 (Γιώργος Συκάρης)
3. iSail (Χρήστος Καρύδης)
4.
Κατηγορία: Sport
Γενική Κατάταξη:1. Κορμοράνος (Κωνσταντίνος Μανιουδάκης) 4 β.π. 2. Water Gipsy (Ιωάννης Μαραγκουδάκης) 5 β.π. 3. Trinity (Walter Kraher) 11.00 β.π.

Ιστιοδρομία: Τήνος – Ψαρά
1. Κορμοράνος (Κωνσταντίνος Μανιουδάκης)
2. Water Gipsy (Ιωάννης Μαραγκουδάκης)


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

Δείτε Επίσης