Ευρωπαϊκό Προολυμπιακό: Ήττα για Γκιώνη, διεκδικεί τώρα την πρόκριση από το στάδιο 3

Ήττα σε ματς-θρίλερ γνώρισε ο Παναγιώτης Γκιώνης στον πρώτο του αγώνα στο Προολυμπιακό τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης της Ευρώπης (εκεί όπου άρχισε ως 3ο φαβορί) και τώρα πηγαίνει στο τελευταίο στάδιο της διοργάνωσης από αύριο για να κυνηγήσει την πρόκριση στο Τόκιο.

Σε συναρπαστικό και άκρως θεαματικό αγώνα για τον γύρο των «16» του σταδίου 2 κάμφθηκε με 4-3 σετ από τον Ισπανό Αλβάρο Ρόμπλες (νούμερο 7) και δεν συνεχίζει σε αυτή τη φάση, η οποία δίνει τις δύο πρώτες ολυμπιακές προκρίσεις. Προηγήθηκε τρεις φορές στα σετ, είχε την απόδοση που του επέτρεπε να ξεπεράσει έναν πολύ δυνατό αθλητή, αλλά τελικά λύγισε ύστερα από 1 ώρα και 7 λεπτά! Όπως στο Παγκόσμιο Προολυμπιακό της Ντόχα πριν από έναν μήνα, έτσι και τώρα στο Γκιμαράες, ο πολύπειρος Έλληνας πρωταθλητής ζει τις ιδιαιτερότητες και το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο αυτών των τουρνουά και είναι προφανές ότι για να εξασφαλίσει, μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, την 5η ολυμπιακή συμμετοχή του, θα χρειαστεί πολύς κόπος και μεγάλη αγωνία και στο στάδιο 3… Ο Γκιώνης θα περιμένει την ολοκλήρωση του σταδίου 2 αύριο το μεσημέρι και μετά από νέα κλήρωση θα μάθει τον επόμενο αντίπαλό του. Χτες θυμίζουμε αποκλείστηκαν στα γκρουπ της πρώτης φάσης ο Γιάννης Σγουρόπουλος και η Κατερίνα Τόλιου.

Οι δύο αθλητές είχαν ιστορία δυνατών αναμετρήσεων, έστω κι αν δεν είναι πρόσφατη, ματς που προϊδέαζαν για νέα αμφίρροπη κόντρα. Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2015 ο Γκιώνης είχε αποκλείσει τον Ίβηρα στον γύρο των «64» με 4-1 σετ. Τον καιρό, που αγωνιζόταν στην Μπορούσια Ντίσελντορφ όμως (από το 2014 έως το 2016), είχε γνωρίσει δύο ήττες για την Μπουντεσλίγκα. Ότι τα πράγματα θα ήταν και σήμερα ρευστά φάνηκε και στο τραπέζι.

Μολονότι είχε το μειονέκτημα ότι μόλις τώρα άρχιζε την προσπάθειά του στην Πορτογαλία ο Γκιώνης άρχισε ιδανικά και πήρε εύκολα το 1ο σετ. Στη συνέχεια ο αριστερόχειρας Ισπανός (που ήδη είχε «ζεσταθεί» καλά με τέσσερις αγώνες) βελτίωσε την εικόνα του, ξεδίπλωσε τις μεγάλες δυνατότητες απέναντι στην άμυνα και ειδικά στα δύο τελευταία σετ έκανε ελάχιστα λάθη.

Καλό ρυθμό και γερά πατήματα είχε γενικά και ο αθλητής του Κώστα Βατσακλή (πολύ ουσιαστικό κιόλας, που αυτές τις ημέρες στην Πορτογαλία έχει την ευκαιρία να κάνει προπόνηση και με τον επίσης αριστερόχειρα Γιώργο Κωνσταντινόπουλο, που ως γνωστόν, εντάχθηκε στην αποστολή με την ιδιότητα του φυσιοθεραπευτή). Έβγαλε πολλές επιθέσεις, έτρεξε αδιάκοπα στο τάραφλεξ και ίσως κάπου κουράστηκε, πάντως μπορούσε να πάρει τη νίκη στα έξι σετ. Τελικά όλα κρίθηκαν στο ψυχοφθόρο 7ο με τον Ρόμπλες να δείχνει μεγάλη σταθερότητα στα διαδοχικά τοπ σπιν από τις άμυνες. Το ματς πρόσφερε συγκινήσεις στους τηλεθεατές και είναι κρίμα που δεν υπήρχαν φίλαθλοι στη «φούσκα» του Γκιμαράες να το απολαύσουν από κοντά. Ο Ρόμπλες, δευτεραθλητής κόσμου σήμερα στο διπλό ανδρών (το 2019 το μετάλλιο με συμπαίκτη τον Ρουμάνο Οβίντιου Ιονέσκου) θυμίζουμε ότι προκάλεσε «ζημιά» και στον Σγουρόπουλο, καθώς τον νίκησε με 4-0 σετ στο στάδιο 1 του Ευρωπαϊκού Προολυμπιακού.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Εξαιρετικός στο ξεκίνημά του ο Έλληνας άσος ήταν πολύ σταθερός στις άμυνες και παράλληλα είχε σωστές επιλογές στην επίθεση και μεγάλη ευστοχία.

Στο 2ο σετ ξεγέλασε αρκετές φορές τον Ισπανό με το φάλτσο άφαλτσο, ωστόσο δέχτηκε ποιοτικές επιθέσεις σε πολύ δύσκολα σημεία και βρέθηκε πίσω 7-3. Μείωσε στον πόντο με ωραίους πόντους αλλά στο 9-10 έχασε forehand σπιν μετά το σερβίς του και το σετ.

Ο Γκιώνης μπήκε δυνατά και στο 3ο σετ, προηγήθηκε με 3-0 κι αργότερα με 8-3. Κύρια χαρακτηριστικά είχε τη δυνατή επίθεση και το γεγονός ότι μπέρδευε με το κομπίνα λάστιχο (το αμυντικό «δοντάκι»). Ο Ρόμπλες μείωσε σε 9-7, αλλά ο Γκιώνης αξιοποίησε τα σερβίς του για να ξαναπάρει το προβάδισμα.

Πόντο πόντο πήγαιναν αρχικά οι αθλητές στο 4ο σετ. Ο αθλητής του Κώστα Βατσακλή είχε πρόβλημα μόνο στις φαλτσαριστές επιθέσεις του Ίβηρα στο forehand, ενώ έχασε και ο ίδιος αρκετές επιθέσεις. Προηγήθηκε 8-6 και είχε σερβίς, αλλά έχασε τρεις πόντους στη σειρά και τελικά δέχτηκε την ισοφάριση με οριακή διαφορά.

Στο κρίσιμο 5ο σετ ο Γκιώνης έχασε κάποια στιγμή πόντο σε λόμπες του αντιπάλου, ήταν η τρίτη φορά που συνέβη στο ματς αλλά δεν πτοήθηκε. Αντέδρασε πετυχημένα στο 3-6 και προσπέρασε στο σκορ με πολύ ποιοτικές μπαλιές. Ο Ρόμπλες πήρε τα σερβίς στο 10-8, μείωσε, ώσπου μία πιεστική μπαλιά στο backhand ξανάστειλε μπροστά την ελληνική πλευρά.

Πήρε και ρίσκο με πιο ισχυρές επιθέσεις στην αρχή του 6ου σετ ο Ισπανός και προηγήθηκε 4-2. Ο Γκιώνης ισορρόπησε άμεσα με καλά κομμένες μπαλιές και σπουδαίες επιθέσεις κι έπειτα από τρομερά ράλι το σετ έφτασε στο 7-7. Ο πρωταθλητής μας πήγε στο 8-7 και η ισπανική πλευρά πήρε τάιμ άουτ. Στις στιγμές για γερά νεύρα που ακολούθησαν, ο Ρόμπλες κατέκτησε τρεις σερί πόντους βγάζοντας επιθέσεις και στα πλάγια, ο Γκιώνης αξιοποίησε τα σερβίς του και ισοφάρισε, όμως στην παράταση δεν βγήκαν καλές άμυνες και ήρθε το 3-3.

Στο καθοριστικό 7ο σετ ο 41χρονος διεθνής μας βγήκε κάποιες στιγμές εκτός θέσης, έχασε άμυνες κι έμεινε πίσω με 2-4 για να κάνει ο Βατσακλής χρήση του τάιμ άουτ. Ο αθλητής του έβγαλε μετά χαμηλές και καλά κομμένες άμυνες, υποχρέωσε τον αντίπαλο να «κολλήσει» επιθέσεις στο φιλέ και ισοφάρισε σε 5-5. Ο Ρόμπλες όμως ήταν πολύ αποτελεσματικός στο τελευταίο κομμάτι, «σήκωσε» τα backhand από το «δοντάκι» κι έπαιξε σε διαφορετικούς χρόνους με το forehand για να πανηγυρίσει τη νίκη (11-2, 9-11, 11-7, 9-11, 11-9, 10-12, 6-11).

Στο τρέχον παγκόσμιο ranking list ο Γκιώνης είναι αυτή τη βδομάδα στο νούμερο 49 και ο Ρόμπλες στο 63.

  • Το βράδυ γίνονται οι προημιτελικοί στο στάδιο 2 και αύριο οι ημιτελικοί, που θα δώσουν από δύο «εισιτήρια» για το Τόκιο. Στο στάδιο 3 θα σχηματιστούν νέα νοκ άουτ ταμπλό για να προκύψουν ως την Κυριακή τρία ακόμη εισιτήρια στους άνδρες και 2 στις γυναίκες.
  • Έκπληξη σε βάρος του 1ου φαβορί των αγώνων είχαμε το μεσημέρι στους άνδρες. Στη 16άδα του σταδίου 2 ο Ρουμάνος Ράρες Σίπος κατέβαλλε με εντυπωσιακή εμφάνιση τον Αυστριακό Ντάνιελ Χάμπεσον με 4-1 σετ! Ο τελευταίος, που είχε επίσης το ντεζαβαντάζ ότι μόλις σήμερα άρχισε την προσπάθειά του, πηγαίνει τώρα στο στάδιο 3.
  • Στο στάδιο 2 των γυναικών καταγράφηκαν στον γύρο των «16» κιόλας οι αποκλεισμοί των δύο τοπ φαβορί. Τους προκάλεσαν Γαλλίδες μάλιστα. Η Πριτίκα Παβάντε νίκησε το νούμερο 1, τη Χάνα Ματέλοβα με 4-2 σετ, ενώ η κινεζικής καταγωγής Γαλλίδα Γιουάν Τζια Ναν κατέβαλλε με το ίδιο σκορ το νούμερο 2, την Μπάρμπορα Μπαλάζοβα από τη Σλοβακία.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.