Ευρωπαϊκό Προολυμπιακό Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης: Αρχίζουν τα …χτυποκάρδια στο Multiusos de Guimarães

Στο γυμναστήριο Multiusos de Guimarães χτυπά από αύριο η καρδιά της ευρωπαϊκής επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

Η πόλη της βόρειας Πορτογαλίας φιλοξενεί από αύριο και μέχρι την Κυριακή 25 του μήνα το Προολυμπιακό τουρνουά της Ευρώπης, από το οποίο πέντε (5) αθλητές και τέσσερις (4) αθλήτριες θα πάρουν στα χέρια του το πολυπόθητο «εισιτήριο» για το απλό των Ολυμπιακών Αγώνων. Η μεγάλη διοργάνωση δημιουργεί φυσικά τέτοιες φιλοδοξίες και στην ελληνική αποστολή, η οποία θα κυνηγήσει την επιτυχία με τους Παναγιώτη Γκιώνη, Γιάννη Σγουρόπουλο και Κατερίνα Τόλιου. Σήμερα το απόγευμα έγινε η κλήρωση για το στάδιο 1 των αγώνων. Τους αντιπάλους τους στα γκρουπ έμαθαν ο Σγουρόπουλος και η Τόλιου, αντίθετα ο Γκιώνης περνάει απευθείας στο στάδιο 2 ως νούμερο 3 του τουρνουά και θα πρέπει να περιμένει την ολοκλήρωση της αρχικής φάσης για να πληροφορηθεί τον πρώτο αντίπαλο στο νοκ άουτ ταμπλό των «32». Στο κοουτσάρισμα των αθλητών θα είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής, ενώ στην αποστολή βρίσκεται ως φυσιοθεραπευτής και ο 28χρονος διεθνής Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, που βοηθάει τους τρεις αθλητές και στην προπόνηση. Καθημερινά θα υπάρχουν Live streaming των αγώνων από τα τραπέζια 1 έως 4 (η διεύθυνση της σχετικής ιστοσελίδας είναι https://www.ettu.tv/en-int/page/home-ettu?fbclid=IwAR3pycw6fRrsMOJSMTwjAcr2GuaB_vwHHHK5I9oBJkamZvZE1L39TVapck8).

Τόσο ο Σγουρόπουλος (νούμερο 19 του τουρνουά) όσο και η Τόλιου (νούμερο 24) κληρώθηκαν στο 1ο γκρουπ των ανδρών και των γυναικών αντίστοιχα. Ο τρις πρωταθλητής Ευρώπης στις νεαρές ηλικίες είναι 2ος στη σειρά, έχει επικεφαλής τον Ισπανό Αλβάρο Ρόμπλες κι επίσης αντιπάλους τον Λευκορώσο Αλεξάντρ Κάνιν και τον Λετονό Όλεγκς Καρτούζοφς. Η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια είναι επίσης στη 2η σειρά του γκρουπ. Βρίσκει απέναντί της τη Σάρα Ντε Νούτε από το Λουξεμβούργο και τη Σιμπέλ Αλτίνκαγια από την Τουρκία.

Το πρόγραμμα του τουρνουά ανοίγει στις 12:00 ώρα Ελλάδας (10 τοπική) με τα γκρουπ των γυναικών και στις 12:30 Ελλάδας θ’ ακολουθήσουν οι πρώτοι αγώνες στους άνδρες. Ο Σγουρόπουλος θ’ αντιμετωπίσει αρχικά τον Καρτούζοφς και η Τόλιου την Ντε Νούτε. Η εναρκτήρια μέρα περιλαμβάνει δύο αγωνιστικές σε κάθε γκρουπ. Την Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι για την Ελλάδα (11 τοπική) αρχίζουν τα ματς της 3ης αγωνιστικής, ενώ το απόγευμα (και μετά από break) παίρνουν σειρά τα πρώτα ματς των ταμπλό στο στάδιο 2.

Οι δύο πρώτοι αθλητές και οι δύο πρώτες αθλήτριες από το κάθε γκρουπ προκρίνονται στην επόμενη φάση. Ο Γκιώνης, που θυμίζουμε ότι έχει πανηγυρίσει δύο ολυμπιακές προκρίσεις από European Olympic Singles Qualifications (το 2008 και το 2016) θα μάθει αντίπαλο με νέα κλήρωση μετά το στάδιο 1.

Τα 4 πρώτα φαβορί, που αποφεύγουν τη διαδικασία των γκρουπ, είναι κατά σειρά ο Αυστριακός Ντάνιελ Χάμπεσον, ο Τσέχος Πάβελ Σίρουτσεκ, ο Παναγιώτης Γκιώνης και ο πολιτογραφημένος Ουκρανός Κου Λέι. Αντίστοιχα στις γυναίκες προχωρούν κατευθείαν στο στάδιο 2 η Τσέχα Χάνα Ματέλοβα, η Σλοβάκα Μπάρμπορα Μπαλάζοβα, η Ρωσίδα Γιάνα Νόσκοβα και η Σάο Τζιενί από τη διοργανώτρια Πορτογαλία.

Το πρόγραμμα των αγώνων των αθλητών μας στο στάδιο 1 σε ώρες Ελλάδας (δύο ώρες μπροστά από το Γκιμαράες):

Στους άνδρες:

Σγουρόπουλος-Όλεγκσ Καρτούζοβς 21 Απριλίου, Ώρα 14:30, Τραπέζι 3

Σγουρόπουλος-Αλβάρο Ρόμπλες 21 Απριλίου, Ώρα 19:30, Τραπέζι 4

Σγουρόπουλος-Αλεξάντρ Κάνιν 22 Απριλίου, Ώρα 15:30, Τραπέζι 2

Στις γυναίκες:

Τόλιου-Σάρα Ντε Νούτε 21 Απριλίου, Ώρα 17:00, Τραπέζι 3

Τόλιου-Σιμπέλ Αλτίνκαγια 22 Απριλίου, Ώρα 13:00, Τραπέζι 1

Από το πρόγραμμα προκύπτει ότι όλοι οι αγώνες των Ελλήνων στα γκρουπ θα έχουν live μετάδοση και το λινκ για κάθε τραπέζι το βρίσκετε στην ιστοσελίδα, που αναφέραμε στον πρόλογο.

Περιγράφουμε ξανά το σύστημα διεξαγωγής στο Προολυμπιακό της Πορτογαλίας:

Στο απλό ανδρών η πρώτη φάση περιλαμβάνει 8 γκρουπ. Οι τέσσερις κορυφαίοι seeded αθλητές δεν μετέχουν στα γκρουπ και προκρίνονται απευθείας στο στάδιο 2. Ο νικητής και ο 2ος από το κάθε γκρουπ θα προκριθούν στο στάδιο 2 και μαζί με τα 4 φαβορί θα προκύψουν συνολικά 20 αθλητές. Το στάδιο 2, που θ’ αρχίσει από τον γύρο των «32» θα οδηγήσει στις δύο πρώτες προκρίσεις για το Τόκιο και θα τις κατακτήσουν οι δύο φιναλίστ του τελικού αγώνα (αυτό το ματς δεν θα παιχτεί).

Οι υπόλοιποι 18 αθλητές από το στάδιο 2 θα συνεχίσουν στο στάδιο 3, επίσης σε νοκ άουτ ταμπλό. Οι δύο φιναλίστ του σταδίου 3 θα προκριθούν επίσης για το Ολυμπιακό τουρνουά (δεν θα παιχτεί ο τελικός αγώνας). Επιπλέον, ο νικητής από την αναμέτρηση μεταξύ των ηττημένων των ημιτελικών του σταδίου 3 θα εξασφαλίσει το 5ο και τελευταίο «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο απλό γυναικών οι αθλήτριες χωρίστηκαν στο στάδιο 1 σε 10 γκρουπ. Οι τέσσερις κορυφαίες αθλήτριες στα seeding δεν παίζουν στα γκρουπ και περνάνε απευθείας στο στάδιο 2.

Οι νικήτριες και οι 2ες των γκρουπ σε κάθε ένα από τα 10 γκρουπ θα προχωρήσουν στο στάδιο 2 όπου μαζί με τα 4 φαβορί θα δημιουργηθεί ένα σύνολο 24 αθλητριών. Μετά το στάδιο 2, το οποίο θ’ αρχίσει από τον γύρο των «32», οι δύο φιναλίστ στον τελικό του ταμπλό θα προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 (ο τελικός αγώνας δεν θα παιχτεί).

Οι υπόλοιπες 22 αθλήτριες από το στάδιο 2 θα συνεχίσουν στο στάδιο 3 επίσης σε νοκ άουτ ταμπλό των «32». Οι δύο φιναλίστ του σταδίου 3 θα πάρουν επίσης την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (δεν θα παιχτεί ο τελικός αγώνας).

  • Παρούσα και στο οργανωτικό κομμάτι μίας ακόμη κορυφαίας διοργάνωσης θα είναι η Ελλάδα. Τη χαρά και την τιμή να είναι αναπληρώτρια επιδιαιτήτρια του Προολυμπιακού έχει η Θεσσαλονικιά Μαρία Τσίπου, υπάλληλος παράλληλα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. στην Τοπική Επιτροπή Βόρειας Ελλάδας.
  • Συνολικά πέντε τραπέζια θα χρησιμοποιηθούν στη σάλα των αγώνων. Οι διοργανωτές μείωσαν τα τραπέζια από 6 σε 5 λόγω μικρού προβλήματος στο τάραφλεξ.
  • Το site της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος (ETTU) θα δίνει όλες τις πληροφορίες για τους αγώνες. Η σελίδα για το τουρνουά είναι στο λινκ https://www.ettu.org/en/events/european-olympic-singles-qualification/general-information/
  • Στην Πορτογαλία είχε πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2020 και το Παγκόσμιο Προολυμπιακό τουρνουά του ομαδικού. Στο Γκοντομάρ συγκεκριμένα. Τα γαλανόλευκα χρώματα είχαν συμμετοχή μόνο με την εθνική ανδρών, η οποία είχε αποκλειστεί στο πρώτο ματς από την Κροατία.
  • Γενικά η πρόσφατη ιστορία, σε ό,τι έχει σχέση με την Πορτογαλία, είναι ευχάριστη για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση. Ο Σγουρόπουλος πανηγύρισε στο Γκιμαράες το 2017 τον πρώτο από τους τρεις συνεχόμενους ευρωπαϊκούς τίτλους του (ήταν στο απλό νέων)! Σε άλλη πόλη της Πορτογαλίας, το Γκοντομάρ, κατέκτησε δύο χρόνια μετά και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Under 19. Και φυσικά το 2013 στο Σβέσατ της Αυστρίας η εθνική ανδρών νίκησε στα προημιτελικά την Πορτογαλία με 3-1 για να εξασφαλίσει το πρώτο της μετάλλιο στα χρονικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (που τελικά ήταν ασημένιο).


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.