Ο Δημήτρης Ιτούδης εξέφρασε την επιθυμία να καθίσει στον πάγκο της εθνικής Ελλάδος κάποια στιγμή στο μέλλον, τονίζοντας πως είναι καθήκον του να υπηρετήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ο Έλληνας κόουτς αναφέρθηκε στην έως τώρα θητεία του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, καθώς επίσης και για το μπάτζετ της ρωσικής ομάδας. Ο Ιτούδης μίλησε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Αναλυτικά δήλωσε:
Έχετε προσαρμοστεί στη ζωή της Μόσχας; Ρωτώ διότι οι Ρώσοι δεν είναι μεσογειακός λαός με ό,τι σημαίνει αυτό.
«Έχω προσαρμοστεί. Από την πρώτη στιγμή, διότι είμαι αφοσιωμένος στο μπάσκετ και η καθημερινότητα είναι τόσο πιεστική που δεν αφήνει περιθώρια. ‘Όντως οι Ρώσοι δεν είναι ενθουσιώδεις. Έχουν γύρω από τον εαυτό τους μια άμυνα πιο ισχυρή από εμάς, όμως αν σκάψεις την ψυχή τους μπορείς να βρεις ευαισθησίες και δυνατά συναισθήματα. Και εγώ τα έχω εισπράξει»
Ωστόσο η ΤΣΣΚΑ δεν εισπράττει από τον κόσμο αυτό που της αναλογεί για όσα έχει πετύχει. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει 14 παρουσίες σε φάιναλ φορ.
«Προκάλεσα τον κόσμο στα πλέι οφ με την Μπασκόνια όταν απευθύνθηκα δημοσίως στους φιλάθλους μας και ρώτησα «τι άλλο θέλετε να κάνει αυτή η ομάδα για να την αγκαλιάσετε;». Όμως υπάρχουν πράγματα που δεν γνώριζα και εξηγούν την προσέλευση του κόσμου. Κατ’ αρχάς το μπάσκετ είναι 4ο ή 5ο άθλημα σε δημοφιλία. Είναι πρώτο, μακράν, το χόκεϊ, γενικά τους αρέσουν τα χειμερινά σπορ και φυσικά το ποδόσφαιρο. Δεύτερον, δεν υπάρχει στάση μετρό στο γήπεδο με αποτέλεσμα να πρέπει να περπατήσεις περί τα 20 λεπτά για να φθάσεις στην είσοδο. Τώρα όμως φτιάχνεται νέος σταθμός. Τον Δεκέμβριο θα λειτουργήσει στάση ΤΣΣΚΑ, όπου θα υπάρχει και άγαλμα του Χριάπα και μάλιστα έχει προγραμματιστεί εκδήλωση για τα εγκαίνια στην οποία θα παραστούμε ως ομάδα. Δεν υπήρχε πάρκινγκ, αλλά επίσης φτιάχνεται. Όλα αυτά ήταν ανασταλτικοί παράγοντες».
Στην κοινωνία του αθλήματος επικρατεί η πεποίθηση ότι η ΤΣΣΚΑ, όπως και η Φενέρ πλέον, θα είναι παρούσα στο φάιναλ φορ. Θεωρείται δεδομένο. Αυτό σας ενοχλεί;
«Εγώ και οι συνεργάτες μου, όσοι τρέχουν το πρότζεκτ μας, γνωρίζουν το πόσο σημαντική είναι η πορεία. Αλλά εδώ είναι ευκαιρία να πω ότι έχει δημιουργηθεί ένας μύθος. Λένε όλοι ότι το μπάτζετ της ΤΣΣΚΑ είναι 41 εκατ. ευρώ και π.χ. της Μπάμπεργκ 7-8 εκατ. Όμως στα 41 εκατ. που εμείς εμφανίζουμε, υπολογίζεται μέχρι και το τελευταίο ρούβλι που δίνεται στην καθαρίστρια του γηπέδου. Κάποιοι λοιπόν πρέπει να ερευνήσουν και να παρουσιάσουν τα μπάτζετ υπολογίζοντας τις εφορίες, τα ποσοστά των οποίων διαφέρουν, τα ποσά στους μάνατζερ, και να δώσουν μια ακριβή εικόνα για τα μπάτζετ και όχι να πιπιλάνε την καραμέλα των 41 εκατ.ευρώ της ΤΣΣΚΑ»
Ως άνθρωπος του μπάσκετ, ποια η γνώμη σας για την πολεμική κατάσταση που επικρατεί στο άθλημα στην Ευρώπη;
«Αυτό που ζητάμε οι προπονητές από τους παίκτες μας. Να βάλουν όλοι τον εγωισμό τους κάτω από το άθλημα και να συνεργαστούν. Η διχοτόμηση σκοτώνει το μπάσκετ. Μόνο ενωμένο μπορεί το ευρωπαϊκό μπάσκετ να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, που έχουν αυξηθεί με την επιδρομή του ΝΒΑ και τα χρήματα της Κίνας».
Πώς μπορεί να αντιδράσει;
«Μόνο αν είναι ενωμένο μπορεί να αντιδράσει. Να αυξηθούν τα μπάτζετ, να μεγαλώσει η αγορά, να γίνει πιο ελκυστικό το πρωτάθλημα, να προσφέρουν οι ομάδες καλύτερη ζωή, πιο μεγάλη άνεση στους παίκτες. Ο Μάικ Τζέιμς το είπε ξεκάθαρα σε ένα tweet του, πως η Ευρώπη πρέπει να φροντίζει καλύτερα τους παίκτες».
Η επιδρομή του ΝΒΑ, που μπορεί και αρπάζει την αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, πιέζει την Ευρώπη και στην Ευρωλίγκα φαίνεται πως οι ισχυρές, οικονομικά, ομάδες θα πιέζουν τις μικρομεσαίες εξαγοράζοντας συμβόλαια παικτών, κάτι που πιθανότατα θα μεγαλώσει τις αποστάσεις. Όπως π.χ. η περίπτωση του Σίνγκλετον, όπου όμως ο ΠΑΟ αντιστάθηκε, ενώ άλλες ομάδες δεν έχουν την ίδια δύναμη.
«Είναι λογικό. Η Φενέρ πήρε παίκτες, η Μπαρτσελόνα, όσοι μπορούν το κάνουν διότι όλοι θέλουμε παίκτες με ευρωπαϊκή εμπειρία και οι επιλογές είναι ελάχιστες. Εμείς να ξεκαθαρίσω πάντως ότι δεν διαπραγματευόμαστε αν δεν μας προταθεί κάποιος παίκτης. Αν δεν έχει buy-out, αν δεν πωλείται, αν δεν μας πει κάποιος επίσημα οτι ο παίκτης είναι διαθέσιμος. Για τον Σίνγκλετον την πληροφορία δεν την είχαμε μόνο εμείς, αλλά την είχε και η Χίμκι και η Φενέρ και η Μπάρτσα»
Μια και το έφερε η κουβέντα, τι συνέβη και δεν προχώρησε το θέμα;
«Δεν έχει σημασία να πω οτιδήποτε ούτε για τον Σίνγκλετον ούτε για τον Πρίντεζη που βρέθηκε στο προσκήνιο πέρυσι. Δεν υπάρχει λόγος»
Για την Εθνική: «Είναι ύψιστη τιμή να αναλάβεις την εθνική ομάδα της χώρας σου. Είναι ένα όνειρο που ίσως γίνει πραγματικότητα στο μέλλον. Λατρεύω και υποστηρίζω την Εθνική. Θεωρώ ότι είναι καθήκον να προσφέρεις στην Εθνική και στο μέλλον ελπίζω να είμαι σε θέση να το κάνω».
Για την επιστολή στον Γκάλη: «Ο Νικ είναι ο οδηγός μας για όλους εμάς, αλλά και για όσους θα έρθουν στο μέλλον. Πραγματικά συγκινήθηκα με την τιμή που του έγινε και ιδιαίτερα με τον σπουδαίο λόγο του. Όπως είπε, τον έκανε να νιώσει πως έκανε κάτι πολύ σπουδαίο η μητέρα που του εκμυστηρεύτηκε πως έσωσε ένα παιδί από τα ναρκωτικά. Αυτό για μένα είναι η υπέρτατη προσφορά του αθλητισμού. Μακάρι όλοι μας να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι ανάλογο. Θα κάνουμε καλύτερο τον κόσμο».
Για το ΝΒΑ κι αν έχει το όραμα να εργαστεί εκεί: «Γιατί δεν μένουμε στο παρόν που είναι τόσο όμορφο; Είμαι μια χαρά στην ΤΣΣΚΑ και σκέφτομαι μόνο την ΤΣΣΚΑ. Είμαι φιλόδοξος, ενημερώνομαι για το ΝΒΑ, είχα συνεργασία για 7 χρόνια με τους Πίστονς. Θεωρώ πως σύντομα κάθε ομάδα του ΝΒΑ θα έχει τουλάχιστον έναν Ευρωπαίο στον πάγκο της. Ως προοπτική με ενδιαφέρει, αλλά δεν με απασχολεί. Θα δούμε στο μέλλον. Μετά την ΤΣΣΚΑ, θα δούμε…».