Θα είναι αυτή η... τρίτη και φαρμακερή;

Ο Παναθηναϊκός, νικήτριες στον πρώτο ελληνικό «εμφύλιο» της ημιτελικής φάσης κόντρα στον μαχητικό Πανιώνιο, σφράγισαν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Challenge Cup, παίρνοντας δύο σετ στο “Ανδρέας Βαρίκας”. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που το τμήμα διεκδικεί ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο, με την ελπίδα η φετινή προσπάθεια να ολοκληρωθεί με την κατάκτηση της κούπας.

2000: Η “παρθενική” υπέρβαση στην Περούτζια

Η αρχή του ευρωπαϊκού ονείρου έγινε πριν από 24 χρόνια. Υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Νικολάκη, ο Παναθηναϊκός είχε εξαιρετική πορεία στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Αφού απέκλεισαν την Τσερκάζι στον “Τάφο του Ινδού”, οι “πράσινες” ταξίδεψαν στην Ιταλία για το φάιναλ-φορ. Εκεί, υπέταξαν την τουρκική Ένκα με 3-0, αλλά στον τελικό λύγισαν από την πανίσχυρη οικοδέσποινα Περούτζια (3-0), κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο.

Σύνθεση: Γιαλένιου, Μάσσου, Ζανάρα, Πιζέλε, Αλιφιεράκη, Ντούλε, Φεντότοβα, Σφυρή, Ιορδανίδου, Αγγελάκη, Σαπαρέφσκα, Μπάμπουλη.

2009: Η χαμένη ευκαιρία

Εννέα χρόνια αργότερα, το “τριφύλλι” επέστρεψε σε τελικό, αυτή τη φορά για το Challenge Cup. Ο δρόμος προς το φάιναλ-φορ του Γιέζι πέρασε από έναν ακόμη ελληνικό προημιτελικό, με τον Παναθηναϊκό να αποκλείει το Μαρκόπουλο με δύο νίκες. Στον ημιτελικό της Ιταλίας, η ομάδα του Δημήτρη Φλώρου διέλυσε την Αλμπαθέτε με 3-0, έχοντας στο πλευρό της χιλιάδες οπαδούς που μετέτρεψαν το γήπεδο σε… Λεωφόρο. Ωστόσο, η ιταλική Γιέζι αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο στον τελικό (3-0).

Σύνθεση: Τότσκο, Χατζηνίκου, Ντουμιτρέσκου, Φερνάντες, Φραγκιαδάκη, Καρπουζά, Κουτουξίδου, Λόζανσιτς, Μυλωνά, Παπαγεωργίου, Σάκκουλα, Σαπαρέφσκα, Τομάσεβιτς, Τζανακάκη.

2026: Η ώρα της δικαίωσης;

Μετά τις δύο προηγούμενες συμμετοχές που σταμάτησαν στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται για την τρίτη του απόπειρα. Η πρόκριση επί του Πανιωνίου δεν ήταν απλώς μια νίκη, αλλά το μήνυμα πως η φετινή ομάδα έχει τη στόφα και την εμπειρία να διεκδικήσει το πρώτο της ευρωπαϊκό αστέρι.