Δεν υπάρχει τίποτα που να συγκρίνεται με τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας για τους Σέρβους παίκτες, κάτι που είναι προφανές με όλο το πάθος και το συναίσθημα που δείχνει ο καθένας έχει την ευκαιρία να το κάνει.
Ο Πέτζα Στιογιάκοβιτς είχε και τα δύο άφθονα όταν έπαιζε για τη χώρα του, κατά τη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του, το απώγειο της οποίας σημειώθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, στην Ινδιανάπολη, όπου οι πρώην Γιουγκοσλαβία στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια.
Ο σπουδαίος εκτελεστής, που ήταν και ο κορυφαίος σκόρερ της ομάδας του με 18,8 πόντους στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ, το 2002, σημείωσε 26 στον τελικό στο θρίαμβο με 84-77 εναντίον της Αργεντινής μετά από παράταση.
Σήμερα ο Πέτζα είναι assistant general manager στους Sacramento Kings, την ομάδα με την οποία είχε τα πιο επιτυχημένα χρόνια του ως παίκτης, αλλά ήρθε στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα για να παρακολουθήσει τη δράση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα FIBA U16 στο Νόβι Σαντ αλλά και το καμπ “Μπάσκετ χωρίς σύνορα (BWB”) στο Βελιγράδι.
Όταν ρωτήθηκε για τους παίκτες που επιθυμούν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους και το έκαναν στα Παράθυρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου – που τους προσφέρουν την ευκαιρία να αγωνιστούν μπροστά στο κοινό τους – ο Stojakovic απάντησε: “Είναι ευθύνη του παίκτη. Πρέπει να αισθάνεσαι την Εθνική Ομάδα με τον σωστό τρόπο”.
«Όλοι μεγαλώσαμε με την επιθυμία και την ανάγκη να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας, ήταν πάντα προτεραιότητά μας και πιστεύω ότι εμφυσήσαμε αυτό το συναίσθημα και στις νεότερες γενιές. Θεωρώ ότι αυτοί, οι νεότεροι παίκτες σκέφτονται τώρα με τον ίδιο τρόπο. Εμείς έχουμε αυτή τη νοοτροπία. Είναι μέσα μας. Οταν μπαίνεις σε αυτά τα παπούτσια, έχεις την ευθύνη να εκπροσωπείς τον εαυτό σου και τη χώρα σου».
Η Σερβία κέρδισε τέσσερα από τα έξι παιχνίδια στον πρώτο γύρο των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλο και θα ανοίξει την αυλαία του δεύτερου γύρου στην Ελλάδα, στις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα φιλοξενήσει την Εσθονία στις 16 Σεπτεμβρίου. Η τρίτη ομάδα του Ομίλου είναι το Ισραήλ. Οι τρεις πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο θα προκριθούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας που θα διεξαχθεί το επόμενο καλοκαίρι.
Ο Στογιάκοβιτς είπε επίσης ότι δεν είναι αληθής η άποψη που ακούγεται ότι οι παίκτες που αγωνίζονται στο ΝΒΑ έχουν λιγότερη επιθυμία να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους, ούτε τους απαγορεύουν οι ομάδες του ΝΒΑ να το κάνουν.
“Αυτό δεν συμβαίνει ποτέ”, είπε. “Όταν ήμουν παίκτης, δεν υπήρξε ποτέ απαγόρευση για να παίξουμε στην Εθνική Ομάδα. Αντίθετα, τώρα που είμαι στη διοίκηση μιας ομάδας του ΝΒΑ, επιμένουμε ότι οι παίκτες μας είναι ενεργοί το καλοκαίρι για να παίξουν μπάσκετ. Υπάρχει άραγε καλύτερος τρόπος από το να παίζουν για τις Εθνικές ομάδες τους;”.
Ο Στογιάκοβιτς φυλά σαν θησαυρό τις αναμνήσεις που έχει τη θητεία του στην Εθνική ομάδα, η οποία τον βοήθησε φυσικά για να φτάσει στο επίπεδο να παίξει σε μεγάλες ομάδες. Ηταν παρών στην ομάδα που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Κωνσταντινούπολης, το 2001, όπου είχε κατά μέσο όρο 23 πόντους.
“Εχει περάσει πολύς καιρός από τότε που συνέβη αυτό”, είπε, “αλλά αυτές είναι πάντα όμορφες αναμνήσεις. Όταν συναντώ τους συμπαίκτες μου από εκείνη την εποχή, τα πάντα οδηγούνται πίσω, σε εκείνη την περίοδο της ζωής μας, όταν ήμασταν μέλη της Εθνικής Ομάδας. Είχα το προνόμιο να κερδίσω δύο χρυσά μετάλλια με την Εθνική Ομάδα και αυτό θα έχει πάντα μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου”.