Παγκόσμιο πρωτάθλημα: Βack to back από τον Φαν Ζεντόνγκ

Με τους Κινέζους να επανέρχονται ξανά ως απόλυτοι κυρίαρχοι της διεθνούς σκηνής στην επιτραπέζια αντισφαίριση και να δίνουν μία ακόμα εντυπωσιακή παράσταση με τους καλύτερους του είδους ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα 28/05 στο Durban της Νότια Αφρικής το Παγκόσμιο πρωτάθλημα 2023.

Τον επίλογο τον έγραψαν τέσσερις κορυφαίοι εκπρόσωποι της αχανούς χώρας, πρόσφεραν συναγωνισμό και πλούσιο θέαμα κι έκλεισαν τη διοργάνωση με 5 χρυσά μετάλλια για την Κίνα σε ισάριθμα ατομικά αγωνίσματα. Ο Φαν Ζεντόνγκ διατήρησε στα 26 χρόνια του το τρόπαιο του απλού ανδρών, που είχε κατακτήσει το 2021 επικρατώντας στα έξι σετ του Γουάνγκ Τσουτσίν. Μαζί είχαν πάρει την πρωτιά στο διπλό ανδρών, ενώ ο Γουάνγκ ήταν νικητής και στο διπλό μικτό. Στο απλό γυναικών η Σουν Γινγκσά έφτασε στον σημαντικότερο τίτλο για πρώτη φορά στην καριέρα της στο 23ο έτος της ηλικίας της. Στον τελικό έκαμψε επίσης με 4-2 σετ την Τσεν Μενγκ, η οποία το Σάββατο 27/05 είχε ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο διπλό γυναικών. Η Σουν είχε αναδειχτεί πρωταθλήτρια και στο διπλό μικτό. Στο απλό ανδρών η Κίνα απολαμβάνει το 22ο χρυσό μετάλλιο στον θεσμό και το 10ο συνεχόμενο και στο απλό γυναικών το 25ο στο σύνολο και το 15ο σερί.   

Στον τελικό του απλού ανδρών συναντήθηκαν οι πιο φορμαρισμένοι αυτό τον καιρό αθλητές του κόσμου. Ο δεξιόχειρας Φαν Ζεντόνγκ υπερασπιζόταν τον τίτλο του στις ΗΠΑ από τη θέση 1, ο αριστερόχειρας Γουάνγκ Τσουτσίν (Νο 2) ήθελε την πρωτιά και στο σπουδαιότερο αγώνισμα μετά από εκείνες της Παρασκευής και του Σαββάτου στα διπλά. Έγινε θεαματική αναμέτρηση κι επιφύλαξε συγκινήσεις, που δεν φανταζόταν κάποιος. Ο Γουάνγκ πήρε το προβάδισμα και ο Φαν αντέδρασε άμεσα και δυναμικά. Όχι απλά γύρισε την κατάσταση, αλλά στο 3-1 σετ προηγήθηκε 8-2 και μετά είχε 5 ευκαιρίες να τελειώσει το ματς προηγούμενος με 10-5. Ο Γουάνγκ όμως, έκανε απίστευτη ανατροπή σώζοντας τα διαδοχικά ματς μπολ και ξαναμπήκε στο παιχνίδι. Εν τέλει ο Φαν Ζεντόνγκ έδειξε πολύ δυνατή ψυχολογία και ηρεμία, δημιούργησε νέα διαφορά στο 6ο σετ με 7-2 κι έφτασε στο τελικό 4-2 (11-8, 9-11, 7-11, 10-12, 13-11, 11-3). Με τα δύο σερί χρυσά ο Φαν παίρνει τη σκυτάλη από τον Μα Λονγκ, ο οποίος σε μία ξεχωριστή στιγμή πριν από την έναρξη του τελικού παρέλαβε μία ρεπλίκα του τροπαίου για τις 3 συνεχόμενες πρωτιές το 2015, το 2017 και το 2019. Με τα μάτια βουρκωμένα από τη συγκίνηση ο σημερινός «χρυσός» Ολυμπιονίκης, που βαδίζει προς τη δύση της απίστευτης καριέρας του, έκανε έναν σύντομο χαιρετισμό στα αγγλικά και απηύθυνε ευχαριστίες σε όσους τον βοήθησαν στις μεγάλες επιτυχίες του. Ο Μα Λονγκ και ο επίσης Κινέζος Λιανγκ Τζικούν πήραν στη Ν. Αφρική την 3η θέση.  

Στον τελικό του απλού γυναικών η Σουν Γινγκσά, νούμερο 1 του αγωνίσματος, τέθηκε αντιμέτωπη με τη Τσεν Μενγκ (Νο 3). Οι συμπαίκτριες στην εθνική ομάδα είχαν και κοινό έξτρα κίνητρο να πανηγυρίσουν πρώτη φορά τον παγκόσμιο τίτλο στο απλό, καθώς η Σουν είχε χάσει στον τελικό του 2021 (από τη Γουάνγκ Μανγιού) και η Τσεν στον τελικό του 2019 (από τη Λιου Σιβέν).

Η Σουν έχασε το 1ο σετ με κάποια διαφορά, αλλά γρήγορα πήρε τον έλεγχο κι έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της όταν έκανε το 3-1. Η Τσεν μείωσε, όμως η νεότερη συμπατριώτισσά της κράτησε τρομερό ρυθμό, ήταν σχεδόν αλάνθαστη στο 6ο σετ κι έφτασε στην τελική επικράτηση με 4-2 σετ (5-11, 11-8, 11-7, 11-7, 7-11, 11-6).

Οι δύο φιναλίστ είχαν κοντραριστεί και στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, πριν από δύο χρόνια στο Τόκιο και είχε επικρατήσει η Τσεν με 4-2 σετ. Στην απονομή των επάθλων, που έγινε αμέσως μετά πήραν το χάλκινο μετάλλιο η Κινέζα Τσεν Σινγκτόνγκ και η Γιαπωνέζα Χίνα Χαγιάτα.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.