Ίρις Βλαχούτσικου: Με τo … ξίφος της διεκδικεί θέση στην Ομοσπονδία Ξιφασκίας

Η σχέση της με το ξίφος είναι από ...κούνια. Στα νεανικά της χρόνια, η Ίρις Βλαχούτσικου, ως πρωταθλήτρια ξιφασκίας, το χρησιμοποίησε για να σηκώνει την Ελληνική σημαία ανά τον κόσμο.

Με το …σπαθί της πάλι αλλά και τις γνώσεις της, ως Sport Manager στη διοίκηση Αθλητισμού, έφερε εις πέρας την επιτελική θέση που είχε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Με το ίδιο …σπαθί πλέον πρεσβεύει την Ελλάδα στο εξωτερικό ως διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και Αθλητικής Διπλωματίας στον οργανισμό Peace and Sport με έδρα το Μονακό.

Η Ίρις Βλαχούτσικου, βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του Γιάννη Λιγνού στις επικείμενες εκλογές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας και μέσα από το www.novasports.gr εξηγεί τους λόγους της απόφασής. Παράλληλα αναλύει τα πλάνα που έχει, προκειμένου το αγαπημένο της άθλημα, η ξιφασκία, να κάνει βήματα μπροστά.

Γιατί αποφασίσατε να κατεβείτε στις επικείμενες εκλογές της ομοσπονδίας;

Έπειτα από 25 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στη οργάνωση και διοίκηση του αθλητισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά όντας μέσα στην Ολυμπιακή Οικογένεια, και έπειτα από τις μεταρρυθμίσεις του κ. Αυγενάκη, θέλω, να εκπληρώσω την επιθυμία μου να προσφέρω την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχω αποκομίσει και να εργαστώ σκληρά για το άθλημα της Ξιφασκίας στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Καθώς ήμουν και εγώ πρωταθλήτρια και μέλος της Εθνικής ομάδας ξιφασκίας, θέλω τώρα με την σειρά μου να συμβάλω, στην ανάπτυξη του αθλήματος και να δημιουργήσω τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τις αθλήτριες και τους αθλητές, ώστε να πετύχουν μεγάλους αγωνιστικούς στόχους, αλλά και να καλλιεργήσουν αξίες και αρχές που θα τους βοηθήσουν να γίνουν ενεργά και δημιουργικά μέλη της κοινωνίας μας.

Με την εμπειρία σας στον χώρο του αθλητισμού τι χρειάζεται η Ομοσπονδία της ξιφασκίας προκειμένου να κάνει βήματα προόδου;

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας και η κληρονομιά που αφήνει ο νυν Πρόεδρος κ. Μανώλης Κατσιαδάκης, είναι η καλύτερη βάση για να χτίσουμε το μέλλον του αθλήματος. Στόχος, είναι να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα το άθλημα στη χώρα και να φέρει ακόμα πιο μεγάλα αποτελέσματα διεθνώς. Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία μιας Ομοσπονδίας, είναι η σκληρή δουλειά, βασισμένη σε καλή οργάνωση και δομή με συγεκριμένους στόχους, όπως και η ανάπτυξη πολιτικών και διαδικασιών που βασίζονται σε ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Και βέβαια, το μυστικό για την επίτευξη των στόχων, είναι η σωστή επιλογή προτεραιοτήτων, η ομαδική εργασία και ένα think tank ανθρώπων με ομαδικό πνεύμα.

Ποια είναι τα σημεία-κλειδιά που θα προτάξει η παράταξη σας για να κερδίσει τις εκλογές;

Δουλεύοντας σε Διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς και βιώνοντας τόσες πολλές εκλογές στον αθλητικό χώρο, αυτό που έμαθα είναι, ότι προεκλογικά το σημαντικό δεν είναι να παρουσιάζεις τις ιδανικές συνθήκες λειτουργίας μίας ομοσπονδίας ή/και ενός αθλήματος, γιατί όλοι γνωρίζουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να εχει επιτυχίες ένα άθλημα, αλλά όπως ανέφερα και πριν,  το ΠΩΣ πετυχαίνονται οι στόχοι και οι ποιες είναι οι συνθήκες για να συμβεί αυτό. Με αυτά ως δεδομένα, σε συνεργασία με τον φίλο και συναθλητή μου Γιάννη Λιγνό, έχουμε δουλέψει και έχουμε συντάξει ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης και ανάπτυξης, με προτεραιότητες και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Οι πυλώνες του σχεδίου αυτού, έχουν ως επίκεντρο τις αθλήτριες και τους αθλητες μας και είναι οι εξής τέσσερις:

1. Τα 2/3 του προϋπολογισμού να προορίζεται για τις ανάγκες των αθλητριών και αθλητών, το οποίο είναι άκρως απαραίτητο για να φέρουν επιτυχίες

2. Οργάνωση και στήριξη της Εθνικής Ομάδας  με καλύτερες συνθήκες προπόνησης και καλά σχεδιασμένο αγωνιστικό πρόγραμμα.

3. Λεπτομερές σχέδιο για την προώθηση και αναγνωσιμότητα του αθλήματος της Ξιφασκίας και των Πρωταθλητών της

4. Καθοδήγηση και ευκαιρίες στους Συλλόγους να αναπτυχθούν και να συμμετάσχουν ενεργά στην ανάπτυξη, επιτυχία και διάδωση της Ξιφασκίας.

Γιατί κάποιο σωματείο να στηρίξει την προσπάθεια της παράταξής σας;

Όπως ανέφερα νωρίτερα, είμαστε μια ομάδα παλιών αθλητών που γνωρίζουμε πολύ καλά τις συνθήκες που απαιτεί το άθλημα και έχουμε αποκομίσει σημαντικές εμπειρίες, ώστε να δουλέψουμε εποικοδομητικά, για να μπορέσουν τα νέα παιδιά που ασχολούνται με την ξιφασκία σήμερα, να φέρουν επιτυχίες καθώς και να φέρουμε πολλά νέα παιδιά στο άθλημα. Δεν θέλουμε να υποσχεθούμε τίποτα άλλο, παρά σκληρή και μεθοδική δουλειά, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης βασισμένο πάνω στους 4 πυλώνες που ανέφερα επιγραμματικά πιο πάνω και την σταδιακή κατάκτηση εφικτών στόχων!

Η Σοφία Μπεκατώρου εδώ και λίγους μήνες άνοιξε το κεφάλαιο της σεξουαλικής παρενόχλησης στον αθλητικό χώρο. Ποια είναι η δική σας θέση;

Η Σοφία Μπεκατώρου έφερε στο προσκήνιο ένα προβληματικό φαινόμενο με τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις. Το θέμα αφορά ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία όπως είδαμε, καθώς επεκτάθηκε και πέρα από το αθλητικό πλαίσιο. Τώρα όλοι γνωρίζουμε πως περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης συμβαίνουν ακόμα και στους πιο απίθανους χώρους.

Η καταγγελία της Σοφίας, μας δίνει μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε επιτέλους κάτι, για ένα πρόβλημα στο οποίο φαίνεται πως κλείναμε τα μάτια και τα αυτιά. Εάν μας δοθεί η ευκαιρία να αναλάβουμε την Ομοσπονδία της Ξιφασκίας με τον Γιάννη, θα δουλέψουμε πάνω στα 3Α: Αναγνώριση – Ανταπόκριση- Αναφορά.

Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το ασφαλές περιβάλλον στην ξιφασκία, την ευημερία και την ανάπτυξη των ικανοτήτων των αθλητριών και αθλητών μας και βέβαια και του αθλήματος. Στόχος μας, θα είναι αφενός να προλάβουμε παραβατικές συμπεριφορές που τραυματίζουν τόσο τα θύματα αλλά και όσα πρεσβεύει το άθλημα και αφετέρου να τις αντιμετωπίζουμε άμεσα.

Θα φροντίσουμε λοιπόν, όσοι εμπλέκονται στην ξιφασκία, να Αναγνωρίζουν τι είναι και δεν είναι σεξουαλική και ψυχολογική βία και παρενόχληση, να γνωρίζουν πως θα πρέπει να Αντιδράσουν και τέλος που και πως να Αναφέρουν το συμβάν. Σκοπός μας θα είναι, κάθε μέλος τη οικογένειας της ξιφασκίας, να αισθάνεται πως βρίσκεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον, να ξέρει ότι μπορεί να μιλήσει ανοιχτά και το πιο σημαντικό, ότι θα ακουστεί.

Πως μπορεί η ξιφασκία να κερδίσει θέση στην ελίτ του ελληνικού αθλητισμού;

Κάθε άθλημα μπορεί να κερδίσει μια θέση στην ελίτ του Ελληνικού Αθλητισμού, αλλά για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν:

Συνεχείς νίκες και μετάλλια σε διεθνείς αγώνες υψηλού επιπέδου και

Ελκυστική αθλητική ανάπτυξη, ώστε να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά κοντά σε αυτό το όμορφο άθλημα και όλες τις αξίες που πρεσβεύει.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συγχαρώ τη Δώρα Γκουντούρα για την πρόκρισή της να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αλλά και τον προπονητή της Θανάση Δελενίκα για αυτό το θαυμάσιο επίτευγμα που κάνει την ξιφασκία να κερδίζει μία θέση στην ελίτ του Ελληνικού Αθλητισμού!! Η αποστολή μας, και πρωταρχικός στόχος, εφόσον αναλάβουμε, θα είναι να την υποστηρίξουμε με τον καλύτερο τρόπο για να εκπληρώσει τον στόχο της στο Τόκιο!

Την ευθύνη για την Ξιφασκία και τις επιτυχίες της, την έχει η Ομοσπονδία σε συνεργασία με τους Συλλόγους και μαζί με τον Γιάννη Λιγνό και την ομάδα του, πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε με σκληρή δουλειά και ομαδικότητα να κάνουμε τη χώρα μας περήφανη!!

Ποια είναι η Ίρις Βλαχούτσικου

Η Ίρις Βλαχούτσικου, είναι Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και Αθλητικής Διπλωματίας στον οργανισμό Peace and Sport με έδρα το Μονακό. Έχει είδη 25 χρόνια διεθνής καριέρας ως Sport Manager στην Διοίκηση του Αθλητισμού.

Πρώην διεθνής αθλήτρια, μέλος της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Ξιφασκίας για 10 χρόνια, ήταν μέλος Οργανωτικών Επιτροπών Ολυμπιακών Αγώνων με μεγάλη εμπειρία σε αθλητικές εκδηλώσεις. Μετά την επιτυχία του «Ολυμπιακού Προπονητικού Συγκροτήματος Δεκέλεια», ενός Ολυμπιακού Συγκροτήματος, το οποίο περιελάμβανε προπονητήρια για 15 αθλήματα, αμαξοστάσια λεωφορείων  και περιπολικών καθώς και την διαμονή των οδηγών και της κατηγορίας των Extra Officials, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή βράβευσε αυτόν τον οργανωτικό σχεδιασμό ως «Την Διοικητική καινοτομία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004».

Η Ίρις διαθέτει πολυετή εμπειρία στο διεθνές αθλητικό στερέωμα και δούλεψε σε οργανισμούς όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC), η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου (UIPM) και διάφορες Οργανωτικές Επιτροπές Διεθνών Αγώνων.

Το 2016 ξεκίνησε να εργάζεται στον Διεθνή οργανισμό Peace and Sport, έναν ανεξάρτητο και ουδέτερο οργανισμό υπό την Αιγίδα του Πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό που ιδρύθηκε από τον Πρόεδρό του κ. Joel Bouzou. Είναι υπεύθυνη για τις Διεθνείς Σχέσεις, για εκδηλώσεις και συνεργασίες στην Ολυμπιακή οικογένεια, με αθλητικούς φορείς αλλά και με Διεθνή ιδρύματα. Στην αθλητική διπλωματία κατάφερε να οργανώσει τις διπλωματικές συνθήκες για την δημιουργία της μικτής ομάδας χόκεϊ στον πάγο με αθλήτριες από την Βόρεια και Νότια Κορέα στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Pyeongchang 2018.  

Έχει επιτύχει να αυξήσει τη συμμετοχή των διεθνών αθλητικών οργανισμών σε δραστηριότητες για την «ανάπτυξη μέσω του αθλητισμού» για πρόσφυγες και άλλες ευάλωτες κοινότητες.

Έχει επίσης συνεισφέρει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων του Peace and sport στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ξεκινώντας το πρόγραμμα LIVE TOGETHER στην Ιορδανία με τους Σύριους Πρόσφυγες μετά την εξασφάλιση ενός Μνημονίου Συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία UNHCR. Το 2020 το πρόγραμμα έλαβε την επίσημη αναγνώριση από τα Ηνωμένα Έθνη ως βέλτιστη πρακτική για την επίτευξη της ατζέντας του 2030.

Περίληψη βιογραφικού προγράμματος:

1. PEACE AND SPORT, ΜΟΝΑΚΟ

I. Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και Αθλητική Διπλωματία, Μονακό (από τον Ιανουάριος 2019)

ΙΙ. Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και Προγραμμάτων, Μονακό (Φεβρουάριος 2016 – Δεκέμβριος 2018)

ΙΙΙ. Παγκόσμια ομοσπονδία e-sports (gef). Μέλος της Επιτροπής Διεθνών σχέσεων (από Ιανουάριο 20-21).

2. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ BAKU 2015, ΜΠΑΚΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

I. Eπικεφαλής Ομάδας Αθλημάτων  – Διεύθηνση Αθλημάτων (Ιανουάριος 2014 – Ιούλιος 2015)

3. ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (ΔΟΕ), ΛΩΖΑΝΗ, ΕΛΒΕΤΙΑ

I. Project Manager Χειμερινών Αγώνων & Σχέσεων με τις Διεθνής Ομοσπονδίες Αθλημάτων – Τμήμα Αθλητισμού (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ΔΟΕ) (Ιούλιος 2013 – Οκτώβριος 2013)

ii. Σύμβουλος σχεδιασμού προπόνησης Ολυμπιακών Αγώνων (Νοέμβριος 2006 – Μάρτιος 2007)

4. UNION INTERNATIONALE DE PENTATHLON MODERNE (UIPM), ΜΟΝΑΚΟ

Ι. Διευθύντρια Αγώνων & Λειτουργιών, Μονακό (Ιανουάριος 2009 – Ιούλιος 2013)

5. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ για Αθλητικά Θέματα στον Δήμαρχο Νέας Ερυθραίας, Αθήνα, Ελλάδα (2007 – 2008)

6. ΑΓΩΝΕΣ ΝΗΣΩΝ NATWEST ISLAND GAMES XII, ΡΟΔΟΣ 2007 Οργανωτική Επιτροπή

Ι. Διευθύντρια Αθλημάτων & Εγκαταστάσεων, Ρόδος, Ελλάδα, (2005 – 2007)

7. Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών & Παραολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 (ATHOC) (1999-2004)

Ι. Διευθύντρια Συγκροτήματος Δεκέλειας, Διεύθυνση Εγκαταστάσεων (2003-2004)

ii. Μέλος της Ομάδας Υποστήριξης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Εγκαταστάσεων ΑΘΗΝΑ 2004 που αναφερόταν απευθείας στο Διευθύνων Σύμβουλο της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004 (2003 – Φεβρουάριος 2004)

iii. Διευθύντρια Προπονητηρίων και Προγραμμάτων Προπόνησης, Τμήμα Αθλητικού Σχεδιασμού και Επιχειρήσεων, Διεύθυνση Αθλημάτων (1999-2003)

8. Συντονίστρια της Επιτροπής Διεκδίκησης των ΑΓΩΝΩΝ ΝΗΣΩΝ NATWEST ISLAND GAMES XII, ΡΟΔΟΣ 2007, 2003

9. Στέλεχος Οργανωτικών Επιτροπών για Διεθνή Αθλητικά Γεγονότα και Παγκόσμια Πρωταθλήματα (2001-2002), Παγκοσμίως

10. Βοηθός Διευθύντριας Προπονητηρίων, Ολυμπιακοί Αγώνες SYDNEY 2000, ΣΥΔΝΕΥ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2000)

11. Έκτο (6ο) Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αθλητισμού IAAF «ΑΘΗΝΑ 97», Αθήνα Ελλάδα

 Υπεύθυνη Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων, (1996-1997)

12. Γενική Διευθύντρια Οργανωτικών Επιτροπών – Πρωταθλήματα Μπάσκετ & Ποδοσφαίρου Ιδιωτικών Πανεπιστημίων Αττικής (1995-1998)

13. Ακαδημαϊκή Εμπειρία: Διδασκαλία σε κορυφαία Σεμινάρια Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητισμού (από το 1994)

 

 

 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.