Ο ΣΕΕΔΑ, ο Σύλλογος Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών έστειλε επιστολή στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη όπου καταγράφει τις ενστάσεις για συγκεκριμένα σημεία του Αθλητικού Νομοσχεδίου.
Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
“Μελετώντας προσεκτικά το Αθλητικό Νομοσχέδιο που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, διαπιστώνουμε μετά λύπης μας ότι δεν έχει λάβει υπόψη του σε κανένα σημείο, τη θεσμική ιδιότητα του Συλλόγου Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών Ν.2725/1999 (Σ.Ε.Ε.Δ.Α.), καθώς σε πολλά άρθρα του νομοσχεδίου μνημονεύει αποκλειστικά τον Σύλλογο των Ελλήνων Ολυμπιονικών (Σ.Ε.Ο.), ο οποίος όμως δεν εκπροσωπεί όλους τους Διακριθέντες Αθλητές παρά μια ενότητα αυτών.
Ως εκ τούτου, ο Σ.Ε.Ε.Δ.Α. προέβη στην αποστολή ενημερωτικής επιστολής προς τον Υφυπουργό ενημερώνοντάς τον ότι, ο Σ.Ε.Ε.Δ.Α. απαρτίζεται από Πρωταθλητές και Πρωταθλήτριες όλων των αναγνωρισμένων Ολυμπιακών αθλημάτων, οι οποίοι έχουν σημειώσει Εξαιρετική Διάκριση σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς αγώνες με την Ελληνική Εθνική Ομάδα.
Επιπρόσθετα ότι, μεγάλο ποσοστό των Διακριθέντων Αθλητών υπηρετούν πλέον την χώρα μας με το ρόλο του δημόσιου λειτουργού, καθώς έχουν διοριστεί στον ευρύτερο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης, «ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ» σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2725/1999 και των τροποποιήσεών αυτού.
Ο Σ.Ε.Ε.Δ.Α. από την ίδρυσή του το 2013 ως και σήμερα έχει επιτελέσει σημαντικό έργο για τον αθλητισμό και τους αθλητές. Συμμετείχε σε κάθε ευκαιρία με προτάσεις του Δ.Σ. και των μελών του και πραγματοποίησε παρεμβάσεις σχετικά με την Αθλητική Νομοθεσία με υπομνήματα και συμμετοχή στις Δημόσιες Διαβουλεύσεις και κατέθεσε προτάσεις σε θεσμικές συναντήσεις στους προκατόχους Υφυπουργούς και Γενικούς Γραμματείς Αθλητισμού.
Κάθε χρόνο ο Σ.Ε.Ε.Δ.Α. μας εξασφαλίζοντας την επίσημη άδεια εισόδου στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποιεί σε όλη την επικράτεια, αθλητικές δράσεις, παρουσιάσεις και ομιλίες στις οποίες συμμετέχει τεράστιος αριθμός Πρωταθλητών και Πρωταθλητριών όλων των αθλημάτων, με σκοπό να μεταλαμπαδεύσει τις αξίες του αθλητισμού, του Ολυμπισμού, της αθλητικής άμιλλας, της αθλητικής παιδείας και να εμπνεύσει τη νέα γενιά μέσα από βιωματικές εμπειρίες.
Το 2017 ο Σ.Ε.Ε.Δ.Α. ίδρυσε το Πρόγραμμα Υποτροφιών στην Παιδεία και τον Αθλητισμό καλώντας ιδιωτικούς επιχειρηματικούς φορείς να στηρίξουν μέσα από το πρόγραμμα τους Έλληνες Πρωταθλητές και Πρωταθλήτριες, στην προσπάθειά τους για πρόκριση και συμμετοχή στις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις.
Σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων περί διορισμού “Τιμής Ένεκεν”, οι ενέργειες του Σ.Ε.Ε.Δ.Α. είχαν αποτέλεσμα την εφαρμογή του Νόμου και ενεργοποίηση των διαδικασιών με αποτέλεσμα τις Υπουργικές Αποφάσεις Τοποθέτησης των Διακριθέντων Αθλητών σε κενές οργανικές θέσεις του δημόσιου τομέα αντίστοιχων των τυπικών προσόντων τους και κάλυψη σημαντικών αναγκών της δημόσιας διοίκησης, έπειτα από 10ετή αναμονή – ομηρία των Αθλητών.
Στην επιστολή του ο ΣΕΕΔΑ ζήτησε την προσοχή του Υφυπουργού στις διατάξεις οι οποίες πρόκειται να δημιουργήσουν αθλητές δύο ταχυτήτων, καθώς μονομερώς και επανειλημμένα αναφέρεται στο Νομοσχέδιο αποκλειστικά σε αθλητές με Ολυμπιακή διάκριση και όχι σε Εξαιρετικά Διακριθέντες Αθλητές όπως ο όρος ορθά περιλαμβάνει τους αθλητές με Ολυμπιακές, Παγκόσμιες και Πανευρωπαϊκές νίκες έως τώρα.
Σχετικά με το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο τονίστηκαν τα εξής:
Επί του Άρθρου 2, σχετικά με το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού «Ε.Σ.Α.Σ» διαπιστώθηκε η συμμετοχή του Προέδρου του Σ.Ε.Ο. (Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών), ο οποίος θα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις για τον Ελληνικό αθλητισμό δια μέσου της Γ.Γ.Α. ενώ δυνητικά τα λοιπά σωματεία θα μπορούν να συμμετέχουν εφόσον προσκληθούν, χωρίς όμως το – αναφαίρετο – δικαίωμα της ψήφου και ενώ θα κρίνεται το μέλλον των Διακριθέντων Αθλητών και δη των μελών του συλλόγου του.
Επί του Άρθρου 16 του νομοσχεδίου, εκπλήσσει η ειδική μεταχείριση των Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών καθώς για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο Νομοσχέδιο, δεν έχουν συμπεριληφθεί εν γένει, οι Διακριθέντες Αθλητές, οι οποίοι έχουν ίσα δικαιώματα σύμφωνα με τον υπάρχοντα Αθλητικό Νόμο 2725/1999.
Επί του Άρθρου 7, στο τρίτο μέρος, διαπιστώνεται άλλη μία κατάφωρη αδικία η οποία καταστρατηγεί ένα θεμελιώδες και αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα, που αφορά στην ποσόστωση του γυναικείου φύλου στις αρχαιρεσίες των Ομοσπονδιών και των Αθλητικών Σωματείων. Η νέα αυτή διατύπωση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περί ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων.
Ενημερωτικά αναφέρθηκε στην επιστολή ότι, στο χρονικό διάστημα για το οποίο θα ανασταλεί η συγκεκριμένη διάταξη της ποσόστωσης με το επικείμενο νομοσχέδιο, επρόκειτο να διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες σε 40 ομοσπονδίες και αθλητικά σωματεία.
Ως εκ τούτου, κλήθηκε ο κ. Υφυπουργός να τροποποιήσει τα παραπάνω άρθρα, να συμπεριλάβει το σύνολο των Διακριθέντων Αθλητών στις σχετικές διατυπώσεις και αναφορές, να αντισταθεί σε τυχόν πιέσεις που μπορεί να έχουν προκληθεί από τα κακώς κείμενα του παραγοντισμού και να συνδράμει με σθένος στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως έπραξε με τον περιορισμό της θητείας και το όριο ηλικίας στις αρχαιρεσίες των Ομοσπονδιών, μια ριζοσπαστική διάταξη που όχι απλά θα φέρει την ανανέωση όπως ο ίδιος δήλωσε αλλά την κάθαρση σε παθογενείς Ομοσπονδίες που επί σειρά ετών αδίκησαν, εκδίωξαν και ταλαιπώρησαν πολλούς άξιους πρωταθλητές και πρωταθλήτριες του Ελληνικού αθλητισμού”.