Η «Historica» ήρθε στη ζωή μας για να μείνει… Πέρσι, «ζωντάνεψε» τα ποδήλατα κάθε εποχής… και φέτος φιλοδοξεί να δώσει ζωή και στο ιστορικό ποδηλατοδρόμιο πίστας της Ρόδου, το τετραήμερο 10-13 Οκτωβρίου.
Οι ατσάλινοι σκελετοί μόνο σκουριασμένοι δεν αποδείχθηκαν. Οι 100 και πλέον λάτρεις των πεντάλ ανταποκρίθηκαν πέρσι στο κάλεσμα των διοργανωτών – Γιώργου Βογιατζή, Μιχάλη Καρπαθάκη και Νεμράς Μπάστιαλη- Σκαρτάδου – και αναζωογόνησαν ένα άθλημα, που λατρεύτηκε και αγαπήθηκε όσο κανέναν άλλο στο «Σμαραγδένιο νησί».
Όλοι οι «Θρύλοι» της ελληνικής ποδηλασίας (Κανέλος Κανελλόπουλος, Μιχάλης Γκιτάκος, Στέλιος Βάσκος, Μιχάλης Κούντρας, Γιώργος Παγούνας) ήταν εκεί, διέσχισαν με τα καλοδιατηρημένα τους ποδήλατά τους μια διαδρομή 50 χλμ, σ’ ένα όμορφο ταξίδι πλούσιο σε αναμνήσεις με συντροφιά των ενθουσιασμό των πρεσβευτών της νέας γενιάς, αλλά και απλούς εραστές του αθλήματος.
Αυθεντικός εκπρόσωπος του ιστορικού παρελθόντος, έζησε εκεί τα «χρυσά» χρόνια από διαφορετικό μετερίζι, ο δημοσιογράφος Γιώργος Ζαχαριάδης, εκ των ιδρυτών του Α.Ο. Κολοσσός, στάθηκε στον ρόλο της Ρόδου στην εξέλιξη του αθλήματος. «Η ποδηλασία παρουσίασε μεγάλη ακμή στη Ρόδο και ανέδειξε σημαντικούς ποδηλάτες. Το ποδηλατοδρόμιο, το γήπεδο του Ήλιου όπως είναι η ονομασία του, ήταν το πρώτο ποδηλατοδρόμιο, που κατασκευάστηκε από τους Ιταλούς στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό ανήγαγε τη Ρόδο ως τον πιο δημοφιλή προορισμό για όλους τους Έλληνες ποδηλάτες», είπε.
Το 2007, ο Γιώργος Ζαχαριάδης τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και το «Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασιλείου Μπότση» για την πολύχρονη προσφορά του στη δημοσιογραφία της Δωδεκανήσου και την προβολή θεμάτων της Περιφέρειας. «Στην ποδηλασία ήρθαν πολλά νέα παιδιά, σπουδαίοι αθλητές. Θυμάμαι δύο μουσουλμάνους τους αδερφούς Κελεπιλέρ και τον Βιντάλ, το «γαλλάκι» όπως τον λέγαμε. Επίσης τον Φάνη Μαυρομάγουλο, μετά ακολούθησαν ο Κώστας Μπαρμπούσας, ο Αλέκος Κελόγλου και ο Κολοσσός πήρε τα σκήπτρα λόγω κυρίως του Μιχάλη Κούντρα», είπε, ανασύροντας εικόνες και γεγονότα που παραμένουν στον σκληρό δίσκο του μυαλού του. Όσο για το ποδηλατοδρόμιο, υπογράμμισε: «Ένα γήπεδο γεμάτο με φιλάθλους να παρακολουθούν με αγωνία τους αγώνες και να χειροκροτούν τους αθλητές. Χωρίς να υπερβάλω, δεν έπεφτε… καρφίτσα στο ποδηλατοδρόμιο. Ο ένας πάνω στον άλλο. Μοναδικές στιγμές, που δεν πιστεύω ότι θα ξανάρθουν» και αναφέρθηκε εν συνεχεία στη σημασία της «Historicα»: «Είναι τεράστια η σημασία της. Και το λέω αυτό, διότι αναβιώνει την ιστορία της Ρόδου στην ποδηλασία και θυμίζει σε μας τους παλαιότερους, τις υπέροχες εκείνες στιγμές. Η ποδηλασία τότε είχε φοβερές υποδομές. Οι αναμνήσεις ήταν υπέροχες, ο κόσμος πολύς και κάθε αγώνας στη Ρόδο αποτελούσε σημείο αναφοράς. Άρα, μας γυρνάει το χρόνο πίσω και μας θυμίζει υπέροχες στιγμές».
Η HISTORICA ΣΤΗΝ 84η ΔΕΘ
Η HISTORICA είναι παρούσα στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στο περίπτερο 2 (stand 14) του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου θα βρίσκεται η Νεμρά Μπάστιαλη- Σκαρτάδου, προκειμένου να ενημερώσει τους επισκέπτες για το ποδηλατικό ραντεβού της Ρόδου (10-13 Οκτωβρίου) με διαφημιστικά αντικείμενα και φυλλάδια. Άλλωστε, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου είναι συνδιοργανωτής της «Historica», καθώς στόχο είναι η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στο «Σμαραγδένιο νησί».