Το πιο σημαντικό βήμα για την επαναλειτουργία του Μουσείου των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, έγινε στην Ολυμπία, με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για την παραχώρησή του από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το πιο σημαντικό βήμα για την επαναλειτουργία του Μουσείου των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, έγινε στην Ολυμπία, με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για την παραχώρησή του από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της ΕΟΕ Μανώλη Κολυμπάδη. Παρών ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γιωργιόπουλος, αφού η επισκευή του Μουσείου, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ), με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ.
Στη σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Ολυμπίας, συμμετείχαν, επίσης, ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ολυμπισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού Δημήτρης Κωσταριάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας Παναγιώτης Φλέσσας, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Δεββές και Πέτρος Γιαννακόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πανάγος Παντελάκος ο Πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ και Κοσμήτορας του Μουσείου Γιώργος Αλικάκος και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας Χάρης Σπηλιόπουλος. Παρών, ήταν και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Λεωνίδας Βαρουξής.
Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ παρέστησαν στην τελετή απόδοσης στο κοινό, στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, του αναστηλωμένου βόρειου κίονα του αναθηματικού μνημείου των Πτολεμαίων. Το τιμητικό αυτό ανάθημα, ένα από τα λαμπρότερα του είδους του, εντάσσεται στον σπάνιο τύπο αναθηματικών μνημείων με δύο μεμονωμένους κίονες στα άκρα του.
Το γεγονός αυτό εντάσσεται σε ένα γενικότερο πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2004 με την αναστήλωση τμήματος της εισόδου του Φιλιππείου, με τον επαναπατρισμό μάλιστα αρχιτεκτονικών μελών από το Βερολίνο, καθώς και την αναστήλωση των κιόνων (Ν12) και αυτών στην περιοχή του οπισθόδομου του Ναού του Διός (2012), σε συνδυασμό με τις πραγματοποιηθείσες εργασίες διαμόρφωσης νέας εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο, την ανασκαφή και ανάδειξη μεγάλου τμήματος του Γυμνασίου και τις στερεωτικές εργασίες στην περιοχή των Θησαυρών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ