Το απέραντο γαλάζιο των νερών της Αμοργού... να σβήνει στον ορίζοντα με τις μενεξεδιές αποχρώσεις του ουρανού κατά τη δύση του ηλίου. Και μέσα στο τιρκουάζ της πισίνας του “Aqua Terra” στον Άγιο Παύλο, οι κορυφαίοι δύτες να μυούν τους παρευρισκόμενους στα μυστικά της στατικής άπνοιας, σε μία μυσταγωγική τελετή, χωρίς ανάσα, για πρωταγωνιστές και θεατές.

Το απέραντο γαλάζιο των νερών της Αμοργού… να σβήνει στον ορίζοντα με τις μενεξεδιές αποχρώσεις του ουρανού κατά τη δύση του ηλίου. Και μέσα στο τιρκουάζ της πισίνας του “Aqua Terra” στον Άγιο Παύλο, οι κορυφαίοι δύτες να μυούν τους παρευρισκόμενους στα μυστικά της στατικής άπνοιας, σε μία μυσταγωγική τελετή, χωρίς ανάσα, για πρωταγωνιστές και θεατές. 

Ο Έλληνας πρωταθλητής, Άρης Ιωαννίδης, έμεινε κάτω από το νερό με κρατημένη την ανάσα του για 6 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα, αφήνοντας στη 2η θέση τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μιγκέλ Λοθάνο, που σημείωσε επίδοση 6:05’’, στην επίδειξη του αγωνίσματος της στατικής άπνοιας στο 1ο Διεθνές Τουρνουά “Authentic Big Blue”, στην Αμοργό.
 
Ο Έλληνας καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, Γιώργος Σακκάς έκανε μία εισαγωγή για τους στόχους στη στατική άπνοια, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι ένα αγώνισμα της ελεύθερης κατάδυσης, στο οποίο μπορούμε να κρατήσουμε την ανάσα μας περισσότερη ώρα γιατί είμαστε ακίνητοι και δεν καταναλώνουμε ενέργεια και οξυγόνο. Ο αθλητής παίρνει τις τελευταίες ανάσες του, βάζει το πρόσωπό του μέσα στο νερό, ξεκινά να μετρά ο χρόνος και ο δύτης ασφαλείας ελέγχει αν ο αθλητής έχει τις αισθήσεις του, με συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Όταν ο αθλητής βγάλει τις αεροφόρες οδούς αρχίζει ο χρόνος μέτρησης, για το αν είναι έγκυρη ή άκυρη η προσπάθειά του».

Ο Κύπριος διεθνής κριτής, Σάββας Σάββα, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα 15 δεύτερα που έχει ο αθλητής στη διάθεσή του, με το που θα βγάλει το κεφάλι από το νερό για να αποδείξει πως δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του: «Πρέπει μέσα σε 15΄΄ από την ώρα που θα βγει μέσα από το νερό να αφαιρέσει τη μάσκα του ή τα γυαλάκια, να αναγνωρίσει τον κριτή, να δώσει το καταδυτικό οκ. Κάποιος που μπορεί να κάνει αυτά μέσα σε 15 δεύτερα διασφαλίζει ότι δεν παρουσιάζει συμπτώματα υποξείας. Το σημαντικό είναι να μην μείνει τόσο μέσα στο νερό ώστε να παρουσιάσει συμπτώματα. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους αθλητές, να είναι ναι μεν κουρασμένοι, αλλά να μπορούν να αντιδρούν».

Ποιος μπορεί να ασχοληθεί ως αθλητής με την ελεύθερη κατάδυση; «Εχουμε αθλητές παγκοσμίου επιπέδου που ήταν κολυμβητές ή πολίστες. Ηταν δηλαδή οικείοι στο νερό, και έμαθαν γρήγορα τεχνικές εξίσωσης στα βαθιά νερά. Όμως, δεν χρειάζεται κάποιος συγκεκριμένος σωματότυπος για να ασχοληθείς σε υψηλό επίπεδο με την ελεύθερη κατάδυση. Δεν πρέπει να είσαι ανοιχτός, ψηλός ή πολύ λεπτός. Ούτε η ευρύτητα στα πνευμόνια επηρεάζει. Μπορεί κάποιος που είναι 50 κιλά και έχει χωρητικότητα οξυγούνου 4 λίτρα στα πνευμόνια μπορεί να είναι αρκετά για τα 50 κιλά του».
 
Η ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» (1988) που γυρίστηκε στα νερά της Αγίας Άννας έκανε την Αμοργό γνωστή σε όλον τον κόσμο, αλλά χρειάστηκε η ιδέα και πρωτοβουλία της αθλητικής δημοσιογράφου, Βιβής Δρακά, για να διοργανώσει η Αμοργός, 29 χρόνια αργότερα, το 1ο Διεθνές Τουρνουά “Authentic Big Blue”, επίσημος αγώνας ηδη από την πρώτη χρονιά της ΑIDA (σ.σ. οι επιδόσεις είναι επίσημες). Κι όπως ανέφερε με την εμπειρία τοθ ο Σάββας Σάββα: «Στην Κύπρο είναι μέχρι στιγμής περισσότερο αναπτυγμένο το άθλημα εν συγκρίσει με την Ελλάδα. Εχουμε διοργανώσει τρεις παγκόσμιους αγώνες. Συγκεκριμένα, διοργανώσαμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2015. Οι χώρες με υπόβαθρο στην ελεύθερη κατάδυση είναι η Ρωσία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ιαπωνία. Κάποιοι από τους Ισπανούς ζουν στην Αίγυπτο όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες να προπονούνται καθημερινά, δηλαδή σε ζεστά νερά, χωρίς ανέμους, με μια σταθερή θερμοκρασία όλο το χρόνο».