Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι και την τιμητική συμμετοχή του Παναγιώτη Γκιώνη, η αναμέτρηση των μικτών ομάδων της Ευρώπης με την Ασία στο Ζανγκ Για Γκανγκ της Κίνας είχε σημασία και σε επίπεδο αξιωματούχων για την ελληνική πλευρά. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Μανώλης Κολυμπάδης ήταν παρών ως ο μοναδικός επίσημος προσκεκλημένος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Στο καθιερωμένο event βρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της τελευταίας Ρόναλντ Κράμερ, ο ομόλογός του από τη Διεθνή Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Τόμας Βάικερτ και φυσικά Κινέζοι επίσημοι. Δόθηκε η ευκαιρία για συζήτηση σε όλους, αλλά για την ελληνική ομοσπονδία ήταν πολύ ουσιαστική η επαφή με τον Κράμερ. Είχε προγραμματιστεί, ήταν διαρκείας και άφησε ευχαριστημένες και τις δύο πλευρές. Έγινε σε ξενάγηση από τους Κινέζους διοργανωτές στο περιθώριο του Asia-Euro All Stars Challenge με τον επικεφαλής της διοίκησης της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. να θίγει διάφορα ζητήματα και κύρια τα πρόσφατα περιστατικά στο άθλημα σε βάρος του κύρους και της αυτοδυναμίας της Κύπρου. Η ελληνική αποστολή επέστρεψε στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας κι ο Μανώλης Κολυμπάδης έδωσε χρήσιμες πληροφορίες βασικά για την πρώτη του μεγάλη συζήτηση με τον Ολλανδό παράγοντα (που ανέλαβε πέρσι την προεδρία στη θέση του Ιταλού Στέφανο Μπόζι), όπως και για τον αγώνα.
Η συνάντηση με τον Κράμερ κράτησε δύο ώρες κι έγινε το Σάββατο το πρωί στην αντίστοιχης διάρκειας ξενάγηση στα αξιοθέατα της πόλης (πάρκο, παλιά πόλη κτλ), που οργάνωσαν οι Κινέζοι. Η κουβέντα έμεινε αρκετά λεπτά στα γνωστά αρνητικά για την Κύπρο σκηνικά, που δημιουργήθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Λισσαβώνας. Θυμίζουμε ότι πρώτα στο bulletin της διοργάνωσης κι εκεί που αναγράφονταν οι συμμετοχές υπήρχε δίπλα στην Κύπρο η σημαία του τουρκοκυπριακού κράτους, ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι για το διασυλλογικό Μεσογειακό Κύπελλο, που οργάνωσαν πριν από λίγο καιρό οι Τούρκοι, δεν επιτρεπόταν να κάνουν αίτηση και να πάρουν βίζα ν’ αγωνιστούν στο τουρνουά αθλητές υπό τη σημαία της Μεγαλονήσου εκτός κι αν στην εθνικότητα δηλωνόταν κράτος Νότιας Κύπρου (που φυσικά δεν υφίσταται)! Βασικός λόγος, που ο Μανώλης Κολυμπάδης είχε σκοπό να επαναφέρει το θέμα είναι ότι ειδικά για το Μεσογειακό Κύπελλο οι Κύπριοι συνεχίζουν τις αντιδράσεις τους. Τόνισε λοιπόν, ότι τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος πρέπει να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα της Κύπρου, που είναι πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίζει τα προβλήματα, που αντιμετώπισε τους τελευταίους μήνες με τα θέματα της βίζας και με το θέμα της σημαίας της στο πρόγραμμα των αγώνων της Λισσαβώνας.
Ο επικεφαλής της E.T.T.U. παρατήρησε ότι δεν είχε απαγορευτεί η συμμετοχή των Κυπρίων στο Μεσογειακό Κύπελλο, όμως ο ομόλογός του της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. εξήγησε ότι «δεν θα ήταν δυνατό να δεχτούν συμμετοχή με αυτόν τον όρο όταν θ’ αναγκάζονταν να δηλώσουν κάτοικοι άλλης περιοχής. Σε ποιον θ’ άρεσε να υποστεί κάτι τέτοιο; Η Κύπρος είναι μία, θα ‘πρεπε να μπορούν να πάρουν βίζα με αυτό το όνομα. Πρέπει να καταλάβετε τη σοβαρότητα της κατάστασης διότι στο μέλλον μπορεί ν’ ανακύψουν παρόμοια προβλήματα. Εμείς είμαστε άλλο κράτος από την Κύπρο, όμως είμαστε ένα έθνος, ομόγλωσσοι και με πολύ έντονους δεσμούς». Έγινε διεξοδική συζήτηση στη διάρκεια της οποίας, ο Κράμερ ομολόγησε κι αυτός από την πλευρά του ότι η κίνηση με τη σημαία του τουρκοκυπριακού κράτους στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ήταν μεγάλο λάθος, αλλά και τον Έλληνα συνάδελφό του ν’ αναρωτιέται που βρήκαν οι υπεύθυνοι τη σημαία και την έβαλαν.
Εξάλλου, με δεδομένο ότι εκτός από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία (E.T.T.U.) έχει αλλάξει ακόμα πιο πρόσφατα πρόεδρο και η παγκόσμια ομοσπονδία (I.T.T.F.), ο Μανώλης Κολυμπάδης εξέφρασε τη θέση του σε θέματα, που αφορούν και στις δυο. Υπογράμμισε αρχικά ότι η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. επιζητά να έχει άριστες σχέσεις τόσο με την E.T.T.U. όσο και με την I.T.T.F.. Στο πλαίσιο αυτό είναι έτοιμη να συνεργαστεί και με τα δύο αυτά όργανα για το καλό του αθλήματος.
Μετά επισήμανε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο ν’ αλλάζουν οι κανονισμοί κάθε λίγο και λιγάκι με γνώμονα το τι συμφέρει τις μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος. Τελευταία έγιναν αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής και στο Ευρωπαϊκό και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Τρίτον, σημείωσε ότι «τόσο η E.T.T.U. όσο και η I.T.T.F. πρέπει να φτιάξουν ενιαίο κανονισμό για τις μεταγραφές-μετακινήσεις των παικτών από χώρα σε χώρα. Τώρα τα πράγματα είναι θολά και ο καθένας εφαρμόζει τους δικούς του κανονισμούς».
Και τέταρτον, υποστήριξε ότι οι δύο ομοσπονδίες πρέπει να θεσπίσουν κανόνες προστασίας για επαγγελματίες αθλητές και προπονητές, που χάνουν τα χρήματά τους εξαιτίας του γεγονότος ότι πτωχεύουν τα σωματεία, στα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Θύματα αυτής της κατάστασης θυμίζουμε, έπεσαν στην αρχή της σεζόν οι διεθνείς μας Κώστας Παπαγεωργίου και Κώστας Λαγογιάννης με τη γαλλική Αμικάλ Λεγκ Σεζέρ.
Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο Μανώλης Κολυμπάδης τόνισε ότι η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. επιθυμεί να συνεχιστεί από την E.T.T.U. το πρόγραμμα των επιμορφωτικών θεματικών σεμιναρίων για τους Έλληνες προπονητές. Ο πρόεδρος της E.T.T.U. βρήκε πολύ ενδιαφέρουσες τις προτάσεις της ελληνικής ομοσπονδίας και του υποσχέθηκε ότι μαζί με τον Τόμας Βάικερτ πολύ σύντομα θα του απαντήσουν θετικά στα περισσότερα από τα ζητήματα που έθεσε. Ειδικά για τα επιμορφωτικά σεμινάρια προκαταβολικά του απάντησε πως δέχεται τη συνέχιση της συνεργασίας και ότι πολύ σύντομα αυτό θα επισημοποιηθεί αφού πρώτα μιλήσει με τον Γκλεν Τίπερ, που είναι ο υπεύθυνος επιμορφωτής της Ι.Τ.Τ.F..
Ο ΓΚΙΩΝΗΣ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ «ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ»!
Αναφορικά με τον αγώνα Ασίας-Ευρώπης, που έληξε με σκορ 6-4, ένα γεγονός με ξεχωριστή σημασία είναι ότι ο Παναγιώτης Γκιώνης αναδείχτηκε ο πιο δημοφιλής αθλητής της διοργάνωσης ύστερα από ψηφοφορία που έγινε μεταξύ των θεατών και στις δύο ημέρες της συνάντησης. Έτσι, στο τέλος του απονεμήθηκε το βραβείο του «Most popular player of the game». Η όλη εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη για τον σημερινό «χάλκινο» πρωταθλητή Ευρώπης, ο οποίος αντιμετώπισε τους δύο πρώτους αθλητές της μικτής Ασίας τον Κινέζο Σου Σιν και τον Τσουάν Τσι Γιουάν από την Ταϊπέι και ηττήθηκε με 3-0 σετ.
Η προσέλευση του κοινού ήταν καλή, όμως όταν μιλάμε για Κίνα δεν θα ήταν υπερβολικό να γεμίσει το γυμναστήριο και τις δύο ημέρες, ακόμα και σε τέτοια αναμέτρηση όπου δεν διακύβευαν κάτι οι κορυφαίοι αθλητές. Τα εισιτήρια πουλήθηκαν υποχρεωτικά σε εταιρείες, αλλά το προσωπικό τους, που τα προμηθεύτηκε δωρεάν, δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα σε ικανοποιητικό βαθμό. Οργανωτικά βέβαια, το event ήταν άψογο. Ανάμεσα στους επί μέρους αγώνες αλλά και στη διάρκεια των τάιμ άουτ υπήρξαν χάπενινγκς με μαζορέτες, χορευτικά, τραγούδια, διαγωνισμούς με κληρώσεις δώρων και διάφορα παιχνίδια για τους μικρούς φίλους.
Ουσιαστική επαφή του Κολυμπάδη με τον πρόεδρο της E.T.T.U.
Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι και την τιμητική συμμετοχή του Παναγιώτη Γκιώνη, η αναμέτρηση των μικτών ομάδων της Ευρώπης με την Ασία στο Ζανγκ Για Γκανγκ της Κίνας είχε σημασία και σε επίπεδο αξιωματούχων για την ελληνική πλευρά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ