Καστρίτση: “Γιατί εθελοτυφλεί ο Πετρούνιας;”

Η Δήμητρα Καστρίτση σχολίασε τα όσα δήλωσε ο Λευτέρης Πετρούνιας, για τις καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις στον χώρο του αθλητισμού.

Η Ελληνίδα γυμνάστρια αναρωτήθηκε γιατί εθελοτυφλή τόσο ο χρυσός Ολυμπιονίκης, όσο και η σύζυγός του, Βασιλική Μιλλούση.

Χαρακτηριστικά, η Καστρίτση δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Status 107,7” της Θεσσαλονίκης: “Σε αυτά τα γυμναστήρια που είναι πολύ λίγα σε όλη την Ελλάδα συμπορευτήκαμε πάρα πολλοί αθλητές μαζί με αυτούς τους δύο αθλητές. Με τη σύζυγο του κυρίου Πετρούνια ήμασταν μαζί σε αγώνες, σε ταξίδια, σε παγκόσμια πρωταθλήματα, πανευρωπαϊκά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εθελοτυφλούν. Βέβαια, είναι προσωπικό του καθενός να μη μιλάει. Εμείς κάναμε αυτήν την προσπάθεια για να μπορέσει να σωθεί έστω και ένα παιδί. Δεν κοιτώ μόνο τα δικά μου παιδιά, αλλά και τα παιδιά των άλλων. Γιατί παράγοντες στη γυμναστική που υπήρχαν όταν ήμουν εγώ αθλήτρια, εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα. Η στήριξη που λένε ότι έχουμε, που είναι; Εγώ θα ήθελα προσωπικά να δω μία ανάρτηση που έχει κάνει ο κύριος Πετρούνιας για το άθλημα του κιόλας. Που είναι η στήριξη που μας παρέχει για να πάψουν να υπάρχουν αυτά τα αίσχη που γίνονται στο χώρο της ενόργανης. Εδώ και επτά μήνες είδαμε κανείς να μην ξέρει τίποτα, κανείς να μην έχει ακούσει τίποτα, κανείς να μην έχει δει τίποτα! Βεβαίως, μόνο οι ίδιοι μόνο μπορούν αν απαντήσουν γιατί δε μιλάνε. Εγώ όμως, δε βλέπω καμία στήριξη. Και στο θέμα της συγγνώμης, την οποία τη ζήτησε από τον ελληνικό λαό. Στον ελληνικό λαό αφιερώνουμε τα μετάλλια μας, δεν άκουσα να ζητήσει συγγνώμη από τους 33 αθλητές του αθλήματος του. Δε μας ζήτησε καμία συγγνώμη. Οι δηλώσεις του είναι ατυχέστατες και ακόμα πιο ατυχέστατη η προσπάθειά του να τις διορθώσει, διότι μηδενίζει την προσπάθεια της κυρίας Μπεκατώρου και του κινήματος #metoo. Είναι απαράδεκτο να πιστεύει οποιοσδήποτε ότι πρέπει να περιμένει ένα παιδάκι -6, 7, 8 χρονών- στον χώρο του αθλητισμού που κακοποιείται να γίνει χρυσός Ολυμπιονίκης ή παγκόσμιος πρωταθλητής, για να μπορεί να βγει το καταγγείλει”.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε: “Δε μιλάμε για ψυχολογική βία, μιλάμε για σεξουαλικές παρενοχλήσεις για κακοποιήσεις, μιλάμε για ξυλοδαρμούς για παιδιά ηλικίας 7 έως 14 ετών. Στην εθνική ομάδα είχα πέσει θύμα ξυλοδαρμού. Στη δική μου περίπτωση ήταν γυναίκα, σε άλλες περιπτώσεις ήταν άνδρες. Επί καθημερινής βάσης ήταν οι σφαλιάρες και το ξύλο στα πόδια. Αυτά ήταν πταίσματα σε υπήρχαν και πολύ πιο άγρια περιστατικά που προσπαθούσαν οι συναθλήτριες να σταματήσουν την προπονήτρια να χτυπάει. Αν κάτσει κάποιος διαβάσει τις καταθέσεις των αθλητριών είναι να δακρύζει και από χθες συνεχίζεται η κακοποίηση μας της ψυχής μας. Μπορεί κάποιος να διανοηθεί σε τι κατάσταση είμαστε από χθες όλοι εμείς;”.

Όσον αφορά στις επιτυχίες και στον τρόπο με τον οποίο αυτές ήρθαν δήλωσε: “Τα μετάλλιά μου τα καίω και τα πετάω… ντρέπομαι που ήμουν αθλήτρια αυτού του χώρου, αυτού του αθλήματος. Ένας αθλητής πρέπει πάνω απ’ όλα τα έχει ήθος και αξιοπρέπεια … Πίσω από τα μετάλλια και τα λαμπερά κορμάκια υπάρχει παρά πολύ δάκρυ, πάρα πόνος ψυχής, για να φτάσει να κατακτήσει μια θέση. Ήταν λοιπόν εκ μέρους του κυρίου Πετρούνια άκυρο να ακυρώνει όλους τους αθλητές, οι οποίοι δεν έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο. Για μένα όλοι οι αθλητές έχουν αξία. Μας άφηναν νηστικές και μας χτυπούσαν. Με τραβούσε από τα μαλλιά και με κλωτσιές με έσυρε στο γυμναστήριο, τα αυτιά μου μάτωναν. Ξύλο μπορεί να έπεφτε ακόμα και γιατί μια αθλήτρια στην προπόνηση δεν τέντωνε καλά το χέρι της”.

Τέλος, η Καστρίτη τόνισε: “Ποτέ δε θα έστελνα τα παιδιά μου στη γυμναστική… Αν μού πείτε 10, είναι οι δύο προπονητές που είναι οι σωστοί”.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

Δείτε Επίσης