Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επελέγη στο Νο 15 των ντραφτ από τους Μιλγουόκι Μπακς και ο προπονητής του στο Φιλαθλητικό, Τάκης Ζήβας μίλησε για τα αγωνιστικά προσόντα και την προσωπικότητα του 18χρονου διεθνή άσου.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επελέγη στο Νο 15 των ντραφτ από τους Μιλγουόκι Μπακς και ο προπονητής του στο Φιλαθλητικό, Τάκης Ζήβας μίλησε για τα αγωνιστικά προσόντα και την προσωπικότητα του 18χρονου διεθνή άσου. Ο Έλληνας προπονητής με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra 103,3» αναφέρθηκε στο «πρόβλημα» που υπάρχει με τα παιδιά μεταναστών και ελπίζει πως η επιτυχία του Αντετοκούνμπο θα «ξυπνήσει» τους υπεύθυνους.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Τάκης Ζήβας:

Για το αν περίμενε πως θα είναι στο Νο 15: «Γιατί όχι… Και υψηλότερα περίμενα, αν ήταν οι συνθήκες κάπως διαφορετικές».

Για το πώς δεν τον πήραν χαμπάρι οι μεγάλες ελληνικές ομάδες: «Αυτό να το ρωτήσετε στους ίδιους…»

Για το στιλ παίκτη του Αντετοκούνμπο: «Είναι πολύ καλός χειριστής. Έπαιζε πλέι μέικερ χρόνια στα παιδικο-εφηβικά και τώρα και στο ανδρικό. Έχει την ικανότητα να καθοδηγεί τα πράγματα, η προσωπικότητά του τέτοια που του επιτρέπει να μοιράσει την… τράπουλα».

Για το αν θα παίξει «άσος» και στο ΝΒΑ: «Πλεονέκτημά του είναι ότι τρέχει πάρα πολύ καλά το γήπεδο. Σε σετ παιχνίδι ό,τι θέση και να παίξει έχει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται και να είναι πολύ καλός συμπαίκτης. Είναι ένας all around παίκτης. Το παιδί αναπτύσσεται ακόμα, θα περάσει τα 2,10. Μπορεί από το να πάρει το αμυντικό ριμπάουντ και να τρέξει, μέχρι να παίξει και πλάτη τον οποιοδήποτε».

Για το πού μπορεί να βελτιωθεί: «Πήρε 10 πόντους σε έναν χρόνο και είναι ακόμα στην ανάπτυξη. Βιολογικά είναι μικρότερος από 18 ετών. Έχει πολύ δρόμο για να ολοκληρωθεί και σαν σωματότυπος».

Για το πότε τον πρωτοείδε: «Είχαν έρθει όλα τα αδέρφια πριν από έξι χρόνια. Ο Σπύρος Βελινιάτης μάς έφερε σε επαφή γιατί ήξερε πως στην ομάδα επενδύαμε στα μικρά παιδιά και γνώριζε πως θα βοηθηθεί εδώ και η οικογένεια. Ο Θανάσης ήταν ο μεγαλύτερος και ίσως πιο άτυχος καθώς δεν υπολείπεται σε πολλά από τον Γιάννη. Πίσω από τον Γιάννη υπάρχει ο Κωστάκης και ο Άλεξ ο μικρότερος».

Για το τι είπε όταν τον είδε: «Τι να πεις όταν βλέπεις παιδί με τέτοιο ύψος να τον κυνηγάνε οι κοντοί και να τους βάζει 40 πόντους. Ο μόνος τρόπος για να προοδεύσουμε, όπως τόσα χρόνια, είναι μέσω δουλειάς. Όσα παιδιά έχουν διάθεση να ιδρώσουν…».

Για το αν είναι ανθεκτικός στη σκληρή δουλειά: «Δεν είναι τυχαίο ότι ποντάρουν πάνω του τέτοιες εταιρίες. Το παιδί είναι ξεχωριστή προσωπικότητα. Δεν φτάνει να φαίνεσαι ωραίος και να κάνεις ντρίμπλα. Το παιδί έχει περάσει πολύ δύσκολα, το μάτι του γυαλίζει…».

Για τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας: «Είχαν τεράστιο θέμα. Μέρα με την ημέρα ψάχνανε ένα μεροκάματο να ταΐσουν τέσσερα παιδιά. Για τους γονείς του, τώρα είναι τα εύκολα. Τα 24 χρόνια που είναι στην Ελλάδα ήταν τα δύσκολα».

Για το τι θα του πει όταν τον ξαναδεί: «Ό,τι θα του έλεγε κάθε πατέρας. Να είναι καλό παιδί και εργατικό και να έχει υγεία. Δεν έχει καταφέρει ακόμα τίποτα. Βρέθηκε από το ναδίρ στο ζενίθ σε μικρό χρονικό διάστημα. Αν θέλει να κάνει αυτό που φανταζόμαστε όλοι θέλει πολλή δουλειά».

Για το θέμα με τα παιδιά των μεταναστών: «Ελπίζω το ταξίδι του Γιάννη στο ΝΒΑ να βοηθήσει και το ελληνικό μπάσκετ ώστε οι υπεύθυνοι να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στα παιδιά μεταναστών. Προσπαθούμε να τα κρατήσουμε στο γήπεδο, αλλά οι κανονισμοί δεν μας αφήνουν. Ο Γιάννης αν δεν είχε πάρει από την ομοσπονδία και τον κύριο Βασιλακόπουλο την μπασκετική υπηκοότητα, δεν θα έπαιζε καν στην Α2, καθώς είχε δικαίωμα μόνο ο Θανάσης. Οι ομάδες του κέντρου έχουν παιδικο-εφηβικά με δώδεκα μετανάστες, αλλά οι προκηρύξεις από την εποχή του Νώε, δίνουν δικαίωμα μόνο σε ένα παιδί να παίζει στην ανδρική ομάδα. Δυστυχώς, φέρνουν τα παιδιά σε αδιέξοδο. Για παράδειγμα πίσω από τον Γιάννη έρχονται ο Κωστάκης και ο Άλεξ, αλλά δεν θα έχουν δικαίωμα να παίζουν μαζί κι εμείς θα περιμένουμε να τους στείλουμε στην εθνική ομάδα και στα ντραφτ, γιατί έχει συνέχεια το πράγμα».