Ο Ντιμίτρι Οβτσάροφ στους άνδρες και η Ελιζαμπέτα Σαμάρα στις γυναίκες είναι οι πρωταθλητές Ευρώπης του απλού για το 2015.
Στη διοργάνωση του Εκατερίνμπουργκ ο Γερμανός κράτησε τα σκήπτρα στο αγώνισμα ύστερα από την πρωτιά του 2013 στο Σβέσατ της Αυστρίας. Επιπλέον, έδωσε συνέχεια στο σερί της χώρας του μετά τα τρία αλλεπάλληλα χρυσά του Τίμο Μπολ το 2010, το 2011 και το 2012, ενώ επιβεβαίωσε ότι είναι ο κυρίαρχος πινγκπονίστας της γηραιάς ηπείρου τα τελευταία χρόνια. Η Ρουμάνα από την πλευρά της πέτυχε τη μεγαλύτερη διάκριση στην καριέρα της κι ενώ μέχρι τώρα μόνο στο απλό δεν είχε μετάλλιο στην πλούσια συλλογή της από τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα! Έγινε δε, η τρίτη Ρουμάνα στην ιστορία, που αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στο αγώνισμα, μετά την Οτίλια Μπαντέσκου στο Κουρμαγιέρ το 2003 και τη Μαρία Αλεξάντρου στο Λονδίνο το μακρινό 1966. Στη σημερινή τελευταία ημέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος πανηγύρισαν επίσης χρυσό μετάλλιο η Αυστρία, η Τουρκία, η Ισπανία και η Πορτογαλία!
Το χρυσό μετάλλιο στου απλό ανδρών διεκδίκησαν τα δύο πρώτα φαβορί. Το νούμερο 1 των αγώνων και του ευρωπαϊκού πίνακα αξιολόγησης, ο Ντιμίτρι Οβτσάροφ έδειχνε να έχει τον πρώτο λόγο στα προγνωστικά απέναντι στον Πορτογάλο Μάρκος Φρέιτας. Όχι μόνο γιατί ήταν αήττητος στο τουρνουά, αλλά και γιατί είχε ξεκάθαρα με το μέρος του την παράδοση. Σε αξιολογημένα πρωταθλήματα είχε 5 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, τον είχε νικήσει και στο Τσάμπιονς Λιγκ τα τελευταία χρόνια και είχε υποστεί μόνο μία ήττα. Ήταν στη φάση των γκρουπ του ίδιου διασυλλογικού κυπέλλου τον Νοέμβριο του 2014 με 3-2 σετ. Πράγματι ο 27χρονος Γερμανός πραγματοποίησε μία ακόμα σπουδαία εμφάνιση, πέρασε την τακτική του κόντρα στον αριστερόχειρα αντίπαλό του και τον κατέβαλλε με 4-1 σετ (14-12, 9-11, 11-9, 11-4, 11-6). Με το τέλος του αγώνα έσπευσε στο βάθρο, έβγαλε το μπλουζάκι της εθνικής Γερμανίας, το άπλωσε στο ψηλότερο σκαλοπάτι και ανέβηκε σε αυτό για να πανηγυρίσει, εισπράττοντας το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού. Τον Φρέιτας, που έκανε την καλύτερη παρουσία του στο αγώνισμα, τον είχε νικήσει (πολύ πιο δύσκολα τότε, με 4-3) και στον τελικό του Τοπ 16 τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ τον Ιούνιο πρώτευσε και στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού!
Την 3η θέση μοιράστηκαν ο Πορτογάλος Τιάγκο Απολόνια και ο Σουηδός Παρ Γκέρελ φτάνοντας πρώτη φορά τόσο ψηλά στο συγκεκριμένο αγώνισμα του θεσμού. Ο Απολόνια δεν μπόρεσε ν’ απειλήσει πολύ τον Οβτσάροφ κι έχασε 4-0, αντίθετα ήταν συγκλονιστικός ο ημιτελικός του Σκανδιναβού με τον Φρέιτας. Ο τελευταίος χρειάστηκε να ανατρέψει την κατάσταση από 1-3 στα σετ για να φτάσει στη νίκη.
Στο απλό γυναικών η Ελιζαμπέτα Σαμάρα λύγισε με 4-3 σετ τη Λι Τζίε και με όλη την πορεία της στο Εκατερίνμπουργκ αποδείχτηκε …αυθεντία απέναντι στις αθλήτριες με αμυντικό στυλ παιχνιδιού (τρεις νίκησε στο ταμπλό). Βρέθηκε να χάνει με 1-2 και 2-3, το πρωί είχε παίξει πάλι κόντρα σε άμυνα, όμως με αποφασιστικότητα και πολλές δυνάμεις έκανε το τέλειο παιχνίδι στα δύο επόμενα σετ και τα κατέκτησε με μόλις 8 πόντους παθητικό!!! Να σημειωθεί ακόμα ότι σε μεγάλες διοργανώσεις είχε έως σήμερα τρεις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια με τη Λι! Στο φινάλε έτρεξε στην αγκαλιά τού επί χρόνια προπονητή της Βιορέλ Φιλιμόν, ξέσπασε σε κλάματα και αμέσως μετά ανέβηκε στο τραπέζι και χαιρέτησε τον κόσμο που την αποθέωνε. Τα σετ 11-6, 9-11, 3-11, 11-7, 12-14, 11-4 και 11-4.
Στα ημιτελικά η Λι Τζίε κατέβαλλε τη Γιου Φου από την Πορτογαλία με 4-1 σετ, ενώ η Σαμάρα έκαμψε με το ίδιο σκορ την αντίσταση της Ρωσίδας Πολίνα Μιχαΐλοβα, που είχε στο πλευρό της εκατοντάδες συμπατριώτες της. Οι ηττημένες της 4άδας φόρεσαν στο στήθος το χάλκινο μετάλλιο.
Στο διπλό ανδρών οι τρεις στους τέσσερις αθλητές του τελικού ήταν Αυστριακοί. Ύστερα από υπέροχο, από κάθε πλευρά, παιχνίδι, ο Αυστριακός Στέφαν Φέγκερλ και ο Πορτογάλος Ζοάο Μοντέιρο πανηγύρισαν τη νίκη στα επτά σετ κόντρα στους Ρόμπερτ Γκάρντος/Ντάνιελ Χάμπεσον. Προηγήθηκαν 2-0 σετ, βρέθηκαν πίσω 2-3 και ξαναέκαναν …προσπέραση για το τελικό 4-3 με το φινάλε να γράφεται στην παράταση! Σε ατομικό αγώνισμα τόσο ο Φέγκερλ όσο και ο Μοντέιρο κατέκτησαν το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αμφότεροι δε, έδωσαν συνέχεια σε ανάλογη επιτυχία στο ομαδικό. Ο πρώτος μόλις πέντε ημέρες μετά τον τίτλο της Αυστρίας, ο δεύτερος μετά την περσινή πρωτιά της Πορτογαλίας! Σημειωτέον ότι πρώτη φορά έπαιξαν μαζί σε οποιαδήποτε διοργάνωση. Οι Γκάρντος/Χάμπεσον ένιωσαν πάλι την πίκρα της ήττας στο καθοριστικό ματς, ωστόσο είναι άξιοι συγχαρητηρίων για τη συνολικά εντυπωσιακή πορεία τους στις τελευταίες διοργανώσεις. Έπαιξαν για τρίτη σερί φορά στον τελικό του διπλού και ήταν τροπαιούχοι το 2012. Τα σετ του δραματικού αγώνα: 11-9, 14-12, 6-11, 8-11, 13-15, 11-8 και 12-10.
Στο διπλό γυναικών η Ισπανία και η Τουρκία χρειάστηκαν την παρουσία αθλητριών κινεζικής καταγωγής για να κατακτήσουν το πρώτο τους χρυσό μετάλλιο στην ιστορία των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων! Η Σεν Γιανφέι και η Χου Μελέκ, που αντίστοιχα εκπροσωπούν τις δύο χώρες αναδείχτηκαν νικήτριες στο αγώνισμα όταν κατέβαλλαν στον τελικό τις Τζορτζίνα Πότα/Ελιζαμπέτα Σαμάρα από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία αντίστοιχα με 4-1 σετ (11-4, 11-7, 11-9, 11-13, 11-4). Την 3η θέση πήραν αθλήτριες, που παίζουν άμυνα. Οι Χαν Γινγκ/Ιρέν Ιβάνκαν από τη Γερμανία και οι Λι Τζίε/Λι Κιαν από την Ολλανδία και την Πολωνία αντίστοιχα.
ΕΓΚΩΜΙΑ ΓΙΑ ΓΚΙΩΝΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟ
Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έφτασε στο τέλος του, όμως παρουσιάζουν ενδιαφέρον τα χτεσινοβραδινά ρεπορτάζ για τον προημιτελικό του Παναγιώτη Γκιώνη με τον Οβτσάροφ. Όλοι στάθηκαν στον εξαιρετικό αγώνα του Έλληνα πρωταθλητή, μάλιστα ο Γερμανός άσος στις δηλώσεις του παραδέχτηκε ότι αν έχανε και το 2ο σετ τότε θα ήταν πολύ δύσκολο να γυρίσει τη σε βάρος του κατάσταση.
«Ο Γκιώνης δοκίμασε τον Οβτσάροφ, αλλά ο πρωταθλητής επικράτησε», ανέφερε στον τίτλο του το σάιτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος (E.T.T.U.) και στον πρόλογο υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις του ο Έλληνας αθλητής απέτυχε να σταματήσει την πρόοδο του Οβτσάροφ».
Η ιστοσελίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (I.T.T.F.) είχε τον τίτλο: «Εντυπωσιακές άμυνες, εκρηκτικές επιθέσεις, αλλά δεν αρκούσε για να νικήσει το 1ο φαβορί» και στο ρεπορτάζ σημείωσε: «Ωστόσο, θα μπορούσαν όλα να είναι πολύ διαφορετικά αν σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο του ματς επικρατούσε ο γενναίος Παναγιώτης Γκιώνης. Μετά τη νίκη του στο 1ο σετ, ο Έλληνας άσος έπαιξε με αυτοπεποίθηση, έφτασε στο 10-6 στο 2ο , αλλά δεν το αξιοποίησε. Ο Ντιμίτρι Οβτσάροφ επέζησε από την κρίση και παρόλο που έχασε το 3ο σετ, σταδιακά έγινε το αφεντικό στο παιχνίδι».
Και τα δύο ρεπορτάζ φιλοξένησαν τις δηλώσεις του Οβτσάροφ μετά το παιχνίδι: «Ήταν ένα πολύ δύσκολο ματς, που απαίτησε πολλή δύναμη. Ένιωσα να κουράζομαι από την αρχή, καθώς είναι ένα πολύ μεγάλο τουρνουά για μένα. Είχα προετοιμαστεί καλά και δεν ξέρω γιατί, αλλά ήρθε απρόσμενη εξέλιξη στο 1ο σετ. Ο αντίπαλος επίσης, έπαιξε άψογα, πολύ έξυπνα και με μεγαλύτερη διάρκεια απ’ ό,τι στον αγώνα μας για το ομαδικό. Ο Γκιώνης έχει μελετήσει καλά το παιχνίδι μου και με πίεσε. Στα τρία πρώτα σετ ήταν ο καλύτερος παίκτης και μπορώ να πω ότι ήμουν ευτυχής, που το σκορ ήταν μόνο 1-2. Μετά από αυτό έκανα το καλύτερο… Αν έχανα το 2ο σετ στο 6-10 πίσω, δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου, αλλά σίγουρα θα ήταν λίγο δύσκολο να διαχειριστώ την κατάσταση. Είμαι ευτυχής, που έφτασα στη νίκη».