Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ στη διεθνή επιτραπέζια αντισφαίριση γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι το εγχείρημα με τα πλαστικά μπαλάκια δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες.
Το νέο μπαλάκι μπήκε στη ζωή αθλητών, προπονητών και όλων των ανθρώπων του αθλήματος το καλοκαίρι του 2014, αντικαθιστώντας το κλασικό από σελιλόιντ και από φέτος χρησιμοποιείται και στις ελληνικές διοργανώσεις. Στην πορεία δημιούργησαν τέτοιες μπάλες όλες σχεδόν οι εταιρείες, όμως αντί το προϊόν να τελειοποιηθεί ή έστω να βελτιωθεί σταδιακά, εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλες αδυναμίες. Οι αθλητές είναι φυσικά αυτοί που τις εντοπίζουν και τις αντιλαμβάνονται πρώτοι και καθώς πληθαίνουν τα παράπονα άρχισε και ο διεθνής Τύπος να κάνει σχετικά ρεπορτάζ.
Το θέμα είναι σοβαρό και απασχολεί ολόκληρη την κοινότητα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, καθώς μιλάμε για μία ακόμα πολύ σημαντική αλλαγή στο άθλημα μ’ ένα προϊόν που και υψηλό κόστος έχει και αμφίβολης ποιότητας αποδεικνύεται. Επιλέξαμε δημοσίευμα του σάιτ tabletennisuk.co.uk για να δώσουμε μία εικόνα για το πώς έχουν αυτό τον καιρό τα πράγματα, αλλά και τη θέση της παγκόσμιας ομοσπονδίας, της I.T.T.F., η οποία πέρασε τη χρήση της νέας μπάλας.
Η καλά ενημερωμένη αγγλική ιστοσελίδα χρησιμοποιεί τον τίτλο «το πλαστικό μπαλάκι εξακολουθεί να έχει πρόβλημα». Στέκεται στα κομμάτια της αντοχής, της αναπήδησης και της ποσότητας, αναφέρει τις αντιδράσεις της επιτροπής αθλητών και σημειώνει ότι ενδεχομένως βρεθεί νέος όρος στο μέλλον για τη χρήση της καινούργιας μπάλας!
Το σάιτ σημειώνει αρχικά ότι τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της I.T.T.F. συναντήθηκαν πριν από λίγο καιρό και προέκυψε έκδηλη ανησυχία για ζητήματα, που αφορούν το μπαλάκι και τα τεστ αναπήδησης. Συμπληρώνει ότι τα πλαστικά μπαλάκια διαφημίστηκαν υπερβολικά και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θα έλεγαν πως οι κατασκευαστές βιάστηκαν να προβάλουν το προϊόν τους δίχως να έχουν εξασφαλίσει νωρίτερα ότι ανταποκρίνεται στα ποιοτικά στάνταρντ. «Πλέον ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που έχει το νέο πλαστικό μπαλάκι είναι ακριβώς αυτό- ότι δηλαδή είναι συνώνυμο της χαμηλής ποιότητας, εξ ου και το γεγονός πως ο εμπορικός επανακαθορισμός του έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων.
Η απάντηση στο πρόβλημα είναι να δοθεί ένα «νέο όνομα» στο μπαλάκι, ούτως ώστε να αφήσει πίσω του την κακή φήμη που έχει αποκτήσει. Η I.T.T.F. αμφισβητεί αυτή τη διαδικασία νέας ονοματοδοσίας και υποστηρίζει πως η αλλαγή υπάρχει γιατί και το παλιό σελιλόιντ έχει πλαστικό υλικό στον πυρήνα του», τονίζει το ρεπορτάζ.
Αμέσως μετά θέτει το ερώτημα «άρα, μήπως δεν έπρεπε να έχει γίνει αλλαγή μπάλας εξ αρχής;» και προχωρά στο σχόλιο «θ’ αναρωτηθείτε ποια είναι τα επιχειρήματα της I.T.T.F.. Αυτά θα πρέπει να τα βρει η ίδια η διεθνής ομοσπονδία, αλλά άποψή μας είναι ότι πρώτιστο μέλημα θα έπρεπε να είναι η ποιότητα της μπάλας κι όχι το όνομά της, ειδάλλως είναι σαν να έχει το ίδιο πρόβλημα με άλλο όνομα».
Το σάιτ αναφέρει επιλογές για τις αγωνιστικές μπάλες, όπως και μπαλάκια όλων των εταιρειών και στη συνέχεια δίνει επιγραμματικά ορισμένες ακόμα πληροφορίες:
– Γίνεται συζήτηση να δοθεί νέος όρος για το πλαστικό μπαλάκι. Η αρμόδια επιτροπή για τον εξοπλισμό στο άθλημα έχει συζητήσει να βρεθεί νέος όρος για το πλαστικό μπαλάκι γιατί το σελιλόιντ είναι επίσης πλαστικό. Οι ειδικοί θα κάνουν νέα πρόταση στην Εκτελεστική Επιτροπή με το που θα συμφωνηθεί ο νέος όρος.
– Η Επιτροπή Αθλητών της I.T.T.F. έκανε έκθεση και επισημαίνει ότι παραμένει πρόβλημα η ποιότητα και η ποσότητα και ότι μόλις 1 στα 6 μπαλάκια είναι καλό! Οι τοπ παίκτες παίρνουν καλής ποιότητας μπαλάκια, όμως η πλειοψηφία χρησιμοποιεί μπαλάκια, που είναι πολύ μαλακά και σπάνε εύκολα, ενώ τα μπαλάκια για την προπόνηση είναι ακόμα χειρότερα!
– Η Επιτροπή προτείνει να γίνεται αλλαγή μπάλας ύστερα από τρία σετ! Επίσης, θα συγκεντρώσει περισσότερα σχόλια από αθλητές της Ασίας (και θυμίζουμε ότι οι Κινέζοι είχαν από την αρχή ζωηρές αμφιβολίες γι’ αυτή την αλλαγή κι εξακολουθούν ν’ αντιδρούν…), θα ζητά αναφορά του προβλήματος στον εκάστοτε διευθυντή αθλήματος αγώνων, ενώ εκπρόσωπός της θα πάει την Κίνα για να επισκεφτεί μεγάλη εταιρεία κατασκευής μπάλας.
– Η Εκτελεστική Επιτροπή συμφώνησε ότι η κατάσταση με τις μπάλες δεν είναι ικανοποιητική, και γι’ αυτό θα παρακολουθείται από τους κατασκευαστές.
Ο τομέας της αναπήδησης είναι ένα άλλο κομμάτι, που έχει προκαλέσει ..πονοκέφαλο στην I.T.T.F., αφού υπάρχουν διαφορές στη συμπεριφορά της μπάλας. Έγιναν λεπτομερή τεστ και με τη συνεργασία εταιριών, αλλά η Εκτελεστική Επιτροπή της I.T.T.F. αποφάσισε να τα σταματήσει διότι δεν βλέπει να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το ίδιο είχε ζητήσει και η Επιτροπή Αθλητών σημειώνοντας ότι ουδόλως μειώθηκε η ανισονομία στους αγώνες (που προκύπτει δηλαδή, από τις διαφορές στην ποιότητα της μπάλας). Το ρεπορτάζ του αγγλικού σάιτ κλείνει με την επισήμανση ότι αυτό που καλείται πλέον να κάνει η I.T.T.F. είναι να βρει λύσεις μέσα από ένα άλλο πλάνο εργασιών «ώστε να δημιουργηθεί ίσο και δίκαιο περιβάλλον παιχνιδιού για όλους τους αθλητές».
Πέρα από κάθε αμφιβολία πρόκειται για κοινούς προβληματισμούς όλων των ανθρώπων του αθλήματος με βάση όσα έχουν δει σε αυτούς τους 18 μήνες. Υπάρχουν μάλιστα και πληροφορίες ότι έχει γίνει κίνηση έντονης διαμαρτυρίας από την πλευρά των αθλητών, στην οποία πρωτοστάτησαν κορυφαία ονόματα…