Η κατάκτηση της πρωτιάς από τον Κώστα Παπαγεωργίου και τη Γεωργία Ζαβιτσάνου στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών, που ολοκληρώθηκε χτες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, κεντρίζει την προσοχή και μπορεί να συζητιέται καιρό για διαφορετικούς λόγους.

Η κατάκτηση της πρωτιάς από τον Κώστα Παπαγεωργίου και τη Γεωργία Ζαβιτσάνου στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών, που ολοκληρώθηκε χτες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, κεντρίζει την προσοχή και μπορεί να συζητιέται καιρό για διαφορετικούς λόγους. Κυρίως βέβαια, για την Πατρινιά πρωταθλήτρια, η οποία πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση και πήρε μαζεμένους τους πρώτους τίτλους της στον θεσμό. Και για τον Παπαγεωργίου όμως, που πλέον έχει παίξει τελικό με …όλους τους υποψήφιους πρωταθλητές, είναι εντυπωσιακό, που εμφανίζεται ασυναγώνιστος εδώ και επτά χρόνια! Η ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. λοιπόν, είχε αφορμή να πάρει δηλώσεις από τους δύο πρωταθλητές και στον απόηχο της διοργάνωσης. Ο Παπαγεωργίου απαντά στο αν η κυριαρχία του μπορεί να βγάζει κάτι αρνητικό για την πρόοδο άλλων σπουδαίων αθλητών, ενώ σχολιάζει την απουσία των κορυφαίων Καλλίνικου Κρεάνγκα, Παναγιώτη Γκιώνη από τον θεσμό. Η Ζαβιτσάνου αναφέρεται στο επόμενο μεγάλο της στοίχημα, που είναι ν’ αγωνιστεί στην εθνική ομάδα γυναικών.

«Θα είναι λάθος να ειπωθεί ότι δεν έχω αντίπαλο. Η απόδειξη ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο είναι ότι αν εξαιρέσεις τη φετινή χρονιά σε όλες τις άλλες έχω γνωρίσει ήττες (και σημαντικές ήττες) στο διασυλλογικό πρωτάθλημα της Α1 και από Έλληνες αθλητές και όχι μόνο ξένους. Είναι παίκτες εγνωσμένης αξίας, που δεν έχουν ανάγκη ν’ αποδείξουν τίποτα. Έχουν αγωνιστεί ή αγωνίζονται ακόμα στο εξωτερικό, έχουν πολύ καλή πορεία ο καθένας και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για αθλητές όπως ο Λαγογιάννης, ο Βλοτινός, ο Φραγκούλης και ο Παπαδημητρίου πιο παλιά. Και βέβαια υπάρχουν οι μικρότεροι σε ηλικία, που έχουν αφήσει πολύ καλά δείγματα. Οι Κωνσταντινόπουλοι, ο Αγγελάκης, ο Σγουρόπουλος», δήλωσε ο Παπαγεωργίου. Σε συνέχεια αυτού του ερωτήματος θίχτηκε στον 37χρονο πρωταθλητή το γεγονός ότι ο Γκιώνης απέχει πολλά χρόνια από τη διοργάνωση (σ.σ. για πολύ καιρό βέβαια, δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής αγωνιζόμενος στο εξωτερικό), ενώ ο Κρεάνγκα δεν έχει πάρει μέρος ποτέ. Ρωτήσαμε τον αρχηγό της εθνικής ομάδας πώς βλέπει τη σταθερή απουσία των κορυφαίων εκπροσώπων της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης και η απάντησή του έχει πολύ ενδιαφέρον.

«Από τη μία πλευρά ναι, λες εσύ για την περίπτωση του Ζαν Μισέλ Σέιβ, που σταθερά αγωνιζόταν στο εθνικό πρωτάθλημα του Βελγίου, όμως από την άλλη υπάρχουν παραδείγματα πολλών άλλων πρωτοκλασάτων αθλητών, που δεν παίζουν στις αντίστοιχες διοργανώσεις των χωρών τους, τουλάχιστον συνεχόμενα έτη. Εγώ τους καταλαβαίνω απόλυτα ως επαγγελματίες αθλητές. Είναι πολύ πιθανό κι εγώ στη θέση τους να έκανα το ίδιο. Από την άλλη ως αθλητής, που τιμάω αυτόν τον θεσμό, θεωρώ ότι κάποιες φορές θα μπορούσαν να πάρουν μέρος αν τους έβγαινε το πρόγραμμα. Ειδικά φέτος πάντως, είναι σίγουρο ότι δεν μπορούσαν, καθώς ο Καλλίνικος έδινε αγώνα σήμερα (σ.σ. Κυριακή) στη Γαλλία και ο Γκιώνης ακολουθεί βαρύ πρόγραμμα άσχετα αν δεν είχε αγώνα αυτή την ημέρα. Σίγουρα θα τους ήθελα, έστω κάποιες φορές, στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα για το καλό του αθλήματος, την αίγλη και το επίπεδο των αγώνων».

Ο επόμενος μεγάλος στόχος για τον Παπαγεωργίου είναι το Προολυμπιακό τουρνουά της Ευρώπης. Κυνηγώντας πάντα το όνειρο της ολυμπιακής πρόκρισης θα είναι στην αποστολή για τους αγώνες στην Κωνσταντινούπολη, που αρχίζουν στις 6 Απριλίου. Θα είναι η τρίτη χρονιά μετά το 2008 και το 2012, που θα μπει σε αυτή τη διαδικασία και μιλάει ρεαλιστικά για τις πιθανότητες πρόκρισης στο Ρίο. «Είναι πολύ διαφορετικό το τουρνουά από άλλες χρονιές διότι μετέχουν όλα τα μεγάλα ονόματα και τα «εισιτήρια» θα είναι 10. Αυτό δυσκολεύει πάρα πολύ την προσπάθεια γιατί είναι σαν να θέλεις να βγεις στους καλύτερους 10 τις Ευρώπης! Καλά-καλά ούτε ο Γκιώνης θεωρείται φαβορί για την πρόκριση. Μπορείς πάντως, με καλά αποτελέσματα να βελτιώσεις τη θέση σου στην παγκόσμια κατάταξη και να ελπίζεις για πρόκριση από αυτό το κριτήριο. Θα έλεγα ότι αυτός μπορεί να είναι ουσιαστικά ο στόχος μου. Θα προσπαθήσω για το καλύτερο φυσικά, τα έχω πάει καλά και στα προηγούμενα Προολυμπιακά, απλά φαίνεται πιο εφικτό να πάρω βαθμούς για τον πίνακα αξιολόγησης από το να εξασφαλίσω πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη».  

Με τους τίτλους στο απλό και το διπλό η Ζαβιτσάνου ένιωσε πρωτόγνωρη χαρά. Ειδικά με την πρωτιά στο σημαντικότερο αγώνισμα υλοποίησε άλλη μία βασική της επιδίωξη και αυτό που κοιτάζει τώρα είναι να βρει θέση στις μεγάλες διοργανώσεις με την εθνική ομάδα γυναικών. «Ήρθα από την Πάτρα να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για να προοδεύσω στο άθλημα και ήταν μεγάλο στοίχημα για μένα να φτάσω τις αθλήτριες της εθνικής ομάδας και να τις ξεπεράσω. Κατάφερα να φτάσω πρώτη φορά στον πανελλήνιο τίτλο και πλέον ελπίζω σε κάτι καλύτερο και στην εθνική ομάδα», τόνισε η 23χρονη πρωταθλήτρια και συνέχισε: «Πιστεύω ότι έχω δείξει το  καλό μου πρόσωπο, έχω παρουσιάσει την εικόνα, που μπορεί να μου δώσει θέση στην εθνική ομάδα. Ελπίζω ο κύριος Κώστας (σ.σ. Βατσακλής) να μου δώσει την ευκαιρία και ανυπομονώ γι’ αυτό. Εγώ θα συνεχίσω να δουλεύω για να γίνω καλύτερη και το ν’ αγωνιστώ με το εθνόσημο σε μεγάλη διοργάνωση είναι το δεύτερο στοίχημα για μένα! Δεν στεναχωριόμουν κάθε φορά που δεν έμπαινα στην ομάδα. Θα έλεγα ότι πείσμωνα. Πείσμωνα και σκεφτόμουν ότι μπορώ να γίνω καλύτερη και να βοηθήσω κι εγώ την εθνική ομάδα».

* Την Κυριακή έδωσε η Ενεμπόν τον αγώνα της για τη 14η ημέρα στο πρωτάθλημα της γαλλικής λίγκας. Έπαιξε εκτός έδρας με τη Τζούρα Μορέκι έχασε 4-2. Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα έκανε καλή εμφάνιση και μπορούσε κάλλιστα να ολοκληρώσει με δύο νίκες. Αρχικά κατέβαλλε τον αγέρωχο Ισπανό Χε Ζι Βεν με 3-0 σετ και στη συνέχεια κάμφθηκε με 3-2 από τον Νιγηριανό Αρούνα Κουάντρι. Πήρε προβάδισμα 2-1 κατακτώντας το 3ο σετ με το εντυπωσιακό 11-1, όμως έχασε στην παράταση το 4ο και το 5ο σετ! Η Ενεμπόν είναι τώρα με 29 βαθμούς στην 4η θέση. Συγκατοικεί με την Μπουλόν και την Ανζέ κι έχει έναν αγώνα παραπάνω από την τελευταία.