Από το καλό στο καλύτερο εξακολουθεί να πηγαίνει και στον διεθνή χώρο ο Γιάννης Σγουρόπουλος.
Με σπουδαία νίκη, κατά τη δεύτερη μέρα του World Tour της Κροατίας, πήρε σήμερα την πρωτιά στο προκριματικό γκρουπ του απλού ανδρών και πέρασε επιβλητικά στο κυρίως ταμπλό. Ξεπέρασε με 4-2 σετ τον Βραζιλιάνο Τιάγκο Μοντέιρο, πρώην πρωταθλητή Λατινικής Αμερικής και θα έχει και σημαντικό βαθμολογικό όφελος. Ο 16άχρονος πρωταθλητής και φυσικά ο Γκιώνης, ο οποίος είναι απευθείας στον 1ο γύρο, μαθαίνουν το βράδυ, μετά τη σχετική κλήρωση, τους αντιπάλους τους για τα ματς της Πέμπτης. Επίσης, ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης και η Γεωργία Ζαβιτσάνου υπέστησαν ήττες στη δεύτερη μέρα των ομίλων και έμειναν έξω από τη συνέχεια. Θυμίζουμε ότι ο Σγουρόπουος και ο Αγγελάκης έχουν προκριθεί από χτες στο ταμπλό των αγώνων για αθλητές έως 21 ετών. Στην τεχνική καθοδήγηση των αθλητών είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής.
Ο Σγουρόπουλος (νούμερο 498 στην παγκόσμια κατάταξη του Μαΐου) είχε δημιουργήσει από την Τρίτη προϋποθέσεις πρόκρισης από το 9ο γκρουπ, όταν νίκησε τον Γάλλο Ρομέν Ρουίζ (Νο 302) με 4-1 σετ. Παρότι έφυγε με πρόβλημα στη μέση από αυτό το ματς, περιόρισε τις ενοχλήσεις με τέιπ και αλοιφές και κατάφερε να διατηρήσει υψηλά στάνταρ απόδοσης και σήμερα. Έδωσε συναρπαστική αναμέτρηση με τον (επικεφαλής του γκρουπ) Τιάγκο Μοντέιρο και επιβεβαίωσε τα εξαιρετικά αγωνιστικά του στοιχεία, όπως και το θάρρος και την αποφασιστικότητα, που τον διακρίνουν και στα παιχνίδια του ως αουτσάιντερ. με την κατάλληλη τακτική και ψυχραιμία στα κρίσιμα σημεία πήρε τη νίκη με 4-2 σετ (11-6, 5-11, 11-6, 10-12, 11-7, 11-8) κι εξασφάλισε την πρόκριση από τη 2η αγωνιστική του γκρουπ. Ο Μοντέιρο βρίσκεται στο νούμερο 128 της παγκόσμιας κατάταξης, είναι αθλητής εγνωσμένης αξίας και με πολύ μεγάλη εμπειρία.
Αναδείχτηκε δύο φορές πρωταθλητής Λατινικής Αμερικής στο απλό ανδρών (2004, 2008), έχει πρωτιές σε όλα τα υπόλοιπα αγωνίσματα του θεσμού, αλλά και συμμετοχή, μεταξύ άλλων, σε 3 Ολυμπιακούς Αγώνες, σε 15 Παγκόσμια πρωταθλήματα, σε Παγκόσμια Κύπελλα ατομικού και ομαδικού και σε επειβόμενα τουρνουά της διεθνούς ομοσπονδίας από το μακρινό 1997. O Βραζιλιάνος είχε αρνητική απόδοση και το απόγευμα και χάνοντας 4-0 από τον Ρουίζ έμεινε τελικά 3ος. «Έπαιξε πολύ καλά ο Γιάννης και σημείωσε μεγάλη νίκη, η οποία θα του δώσει και βαθμούς στον διεθνή πίνακα αξιολόγησης. Ευτυχώς αντιμετωπίσαμε και τους πόνους στη μέση και όλα πήγαν καλά», τόνισε ο Βατσακλής. Να προστεθεί ότι οι νικητές από το 19ο μέχρι το 46ο γκρουπ περνούν και από δεύτερη προκριματική φάση μ’ ένα νοκ άουτ ματς.
Ο Αγγελάκης αποκλείστηκε ως 3ος από το 36ο γκρουπ, πάντως έκανε καλή προσπάθεια και αποκόμισε πολύτιμη εμπειρία. Σήμερα το μεσημέρι έχασε από τον Ιάπωνα επικεφαλής Τομοκάζου Χαριμότο με 4-1 σετ (7-11, 8-11, 7-11, 11-9, 4-11).
Στο απλό γυναικών η Ζαβιτσάνου περιορίστηκε χωρίς νίκη στην τελευταία θέση του 9ου γκρουπ, πάντως μέσα από τρία πολύ δύσκολα παιχνίδια έκανε χρήσιμα αγωνιστικά τεστ. Μετά τη χτεσινή ήττα από τη Λαμ Γιε Λοκ από το Χονγκ Κονγκ, σήμερα έδωσε τα ματς της 2ης και της 3ης αγωνιστικής. Το πρωί κάμφθηκε από την Ουγγαρέζα Ίμρε Λέιλα με 4-2 σετ (11-8, 9-11, 6-11, 11-7, 7-11, 1-11) και το μεσημέρι από τη Σλοβένα Άλεξ Γκάλιτς (που ήταν επικεφαλής του γκρουπ) με 4-0 (2-11, 9-11, 7-11, 9-11).
Αύριο το πρωί γίνεται και ο 1ος γύρος (σ.σ. των «64») στο ταμπλό Under 21. Ο Αγγελάκης θ’ αντιμετωπίσει τον Ιάπωνα Γιουκίγια Ούντα και ο Σγουρόπουλος το 2ο φαβορί του αγωνίσματος, τον Πορτογάλο Ζοάο Ζεράλδο (και τα δύο ματς στις 11:10 ώρα Ελλάδας). Να συμπληρώσουμε ακόμα ότι στο γυμναστήριο το Ζάγκρεμπ επισκέπτεται Έλληνας από τη Θεσσαλονίκη και κρατώντας και σημαία της χώρας βοηθά ψυχολογικά τους αθλητές μας.
ΝΕΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Ύστερα κι από την ανακοίνωση των χωρών, που θα μετάσχουν στο ομαδικό του Ολυμπιακού τουρνουά, δημιουργήθηκαν ελεύθερες θέσεις για να συμπληρωθεί το σύνολο των 86 διαθέσιμων για το Ρίο. Έτσι, με βάση την παγκόσμια κατάταξη του Μαΐου προέκυψαν 7 ακόμα προκριθέντες και είναι οι εξής:
Στους άνδρες:
Λούμπομιρ Γιάνκαρικ (Τσεχία)
Μπένεντεκ Όλαχ (Φινλανδία)
Ντμίτρι Προκόπκοφ (Τσεχία)
Άνταμ Πατάντιους (Ουγγαρία)
Χε Ζιβέν (Ισπανία)
Αλεξάνταρ Καρακάσεβιτς (Σερβία)
Άντριαν Κριζάν (Ρουμανία)
Στις γυναίκες:
Νι Ξια Λιαν (Λουξεμβούργο)
Μαργαρίτα Πεσότσκα (Ουκρανία)
Μαρία Ντόλτζικ (Ρωσία)
Χάνα Ματέλοβα (Τσεχία)
Καρόλ Γκρουντίς (Γαλλία)
Έβα Οντόροβα (Σλοβακία)
Αλεξάντρα Πριβάλοβα (Λευκορωσία)