Χαρά και συγκίνηση προκαλεί στους παλαιότερους φίλους του αθλήματος η είδηση ότι επανασυστάθηκε το τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης του Πέρα της ομογένειας!
Το Πέρα Κωνσταντινούπολης, το Μπεήογλου Σπορ, όπως λεγόταν στα τούρκικα (Beyoğlu Spor), ιδρύθηκε το 1923 και εξελίχτηκε σ’ ένα από τα κορυφαία σωματεία της ομογένειας με θαυμάσια αθλητική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα. Μετά το 1980 το τμήμα άρχισε να εμφανίζει πτώση και στα μέσα της δεκαετίας του ’80 σταμάτησε τη λειτουργία του (στο μεταξύ, το 1973 ιδρύθηκε ο Α.Σ. Πέρα στην Αθήνα και το 1978 στη Θεσσαλονίκη). Φέτος, ύστερα από 30 χρόνια η άλλοτε πρωταθλήτρια ομάδα Τουρκίας επανήλθε στο αγωνιστικό προσκήνιο και μάλιστα προχτές κατέκτησε ουσιαστικά την άνοδο στη Β’ Εθνική κατηγορία! Στην επιστροφή της συνέβαλαν σημαντικά παλιοί αθλητές και πρώτος απ’ όλους ο ομογενής Βασίλης Αλεξανδρίδης, από τις εμβληματικές μορφές της τουρκικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης, που το 1983 συνέχισε για λίγο την καριέρα του στην Ελλάδα και μετά από μακρά αποχή παίζει σταθερά τα τελευταία χρόνια στα διασυλλογικά πρωταθλήματα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.!
Οι αγώνες ανόδου στα εθνικά πρωταθλήματα της Τουρκίας έγιναν στην πόλη της Τοκάτης, που βρίσκεται στη βορειοανατολική Τουρκία και ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 13 Ιουνίου. Ήταν οι πρώτοι για το Πέρα της ομογένειας μετά την επανίδρυση του τμήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης, την οποία είχε αποφασίσει μέσα στο 2016 κι οργάνωσε και γιορτή καλώντας αθλητές και παράγοντες από τον καιρό της κυριαρχίας του. Στη διοργάνωση πήραν μέρος 39 ομάδες στους άνδρες και 21 στις γυναίκες απ’ όλη την Τουρκία. Οι συνθέσεις των ομάδων περιλάμβαναν πολύ αξιόλογους αθλητές με συμμετοχές κατά καιρούς στην εθνική Τουρκίας, αλλά και στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ της γείτονας χώρας. Επιπλέον, με την ομάδα της Μαλάτειας συμμετείχε και ο Ιρανός Βαχέτ Μαλμίρι.
Στην πρώτη φάση το Πέρα Κωνσταντινούπολης νίκησε στον όμιλό του με 3-0 τις ομάδες ERZURUM GENÇLİK SPOR και ORDU HİZMET-DER SPOR. Στη συνέχεια κατέβαλλε με το ίδιο σκορ την GIRESUN GENÇLİK SPOR και προκρίθηκε στην πρώτη οκτάδα.
Στον επόμενο αγώνα του γνώρισε την ήττα από τη MUĞLA SPOR με 3-1, αλλά με νίκες 3-0 επί της ISPARTES GSK και 3-1 επί της BİTLİS GENÇLİK SPOR πέρασε στην κορυφαία 4άδα. Εκεί έδωσε συναρπαστική αναμέτρηση με την ομάδα του ALTINORDU ώσπου κάμφθηκε με 3-2 καταλαμβάνοντας τελικά την 4η θέση. Είναι πλασάρισμα, το οποίο του χαρίζει κατά 99% την άνοδο στη Β’ Εθνική κατηγορία (3η την τάξει). Η τυπική επικύρωση έρχεται στο προσεχές διάστημα όταν ξεκαθαρίσει πόσες ομάδες θα δηλώσουν ν’ αγωνιστούν στην κατηγορία.
Ο Βασίλης Αλεξανδρίδης ήταν επικεφαλής στην ομάδα του ομογενειακού σωματείου και τον πλαισίωσαν οι Kamil Uzgur, Ertan Huner και Ugur Surucu. Ο δύο φορές «χρυσός» Μεσογειονίκης και πρωταθλητής Τουρκίας στο απλό ανδρών τη δεκαετία του ‘70, είχε πολλούς αγώνες στα …χέρια του από τα διασυλλογικά στην Ελλάδα φέτος με τον Δ.Α.Ο. Ταύρου. Στην Τουρκία αγωνίστηκε σε όλα τα ματς από τη θέση 1 και πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση θυμίζοντας στους φιλάθλους το τεράστιο ταλέντο του από τα χρόνια, που μεσουρανούσε και αρίθμησε περισσότερες από 750 συμμετοχές με το εθνόσημο της γείτονας χώρας!
Στην Τοκάτη συνόδευσαν την ομάδα και δύο ακόμα παλιοί αθλητές της, που από τα μέσα του ’70 μέχρι τις αρχές του ’80 την οδήγησαν σε 4 πρωταθλήματα. Ο Νταβίτ Κουμρού και ο αδερφός του Βασίλη, ο Φάνης Αλεξανδρίδης, ο οποίος σταμάτησε την αγωνιστική δράση δέκα χρόνια μετά τη μόνιμη εγκατάστασή του στην Αθήνα, αλλά ήδη είχε γράψει σημαντική ιστορία στο άθλημα. Πέρα από τις κορυφαίες εθνικές διακρίσεις στην Τουρκία και τη δυναμική παρουσία στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της χώρας, που είχαν ως μεγαλύτερη στιγμή το χάλκινο μετάλλιο στο απλό παίδων, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1977, είχε τη δεκαετία του ’80 ασημένια και χάλκινα μετάλλια στα Πανελλήνια πρωταθλήματα ανδρών-γυναικών και πανηγύρισε τίτλους με τον Α.Σ. Πέρα Αθηνών (πήρε 4 πρωταθλήματα, το ένα με συμπαίκτη τον αδερφό του, το 1984).
Να προσθέσουμε ότι φέτος συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τότε που εκείνη η σπουδαία ομάδα του Πέρα της ομογένειας κατέκτησε στην πόλη Βαν της Τουρκίας το πρώτο από τα συνολικά 4 πρωταθλήματα ανδρών της Τουρκίας (1977, 1980 και 1982 τα επόμενα). Την ομάδα αποτελούσαν κύρια τα αδέρφια Αλεξανδρίδη και ο Κουμρού (τριάδα τότε με μέσο όριο ηλικίας τα 16 χρόνια), μαζί τους ήταν ο Νazim Arpaci και ο Στέφανος Παντζίρης, προπονητής ο αείμνηστος Θωμάς Χατζημηνάογλου και έφορος ο Αλέξανδρος Αλεξανδρίδης, πατέρας του Βασίλη και του Φάνη, που τους είχε παροτρύνει κιόλας ν’ ασχοληθούν με την επιτραπέζια αντισφαίριση. Το 1982 δεν βρισκόταν στην ομάδα ο Φ. Αλεξανδρίδης, που αγωνιζόταν ήδη στο Πέρα Αθηνών.
Πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι στους αγώνες της Τοκάτης οι φίλοι του αθλήματος έδειξαν μεγάλο σεβασμό και αγάπη σε αυτά τα μεγάλα ονόματα του παρελθόντος και ειδικά προς το πρόσωπο του Βασίλη Αλεξανδρίδη. Ο λόγος είναι ότι ο 58άχρονος σήμερα αθλητής θεωρείται από πολλούς ο καλύτερος, που έχει αναδείξει το τουρκικό πινγκ πονγκ. Την ομάδα του Beyoğlu Spor μάλιστα, οι Τούρκοι την αποκαλούν Θρύλο (EFSANE TAKIM)! Η ομογενειακή ομάδα είχε κυριαρχήσει τη δεκαετία του ‘70 στα πρωταθλήματα παίδων, νέων και ανδρών της χώρας και η πιο χαρακτηριστική στιγμή ήταν η κατάκτηση του εθνικού διασυλλογικού πρωταθλήματος το 1977, στην Πόλη Εσκίσεχιρ, διότι στη διάρκεια των αγώνων νίκησε όλους τους αντιπάλους της με 5-0!
Στη νέα προσπάθεια που άρχισε πριν από λίγους μήνες ηγείται ο Κουμρού και βοηθούν με όλες τους τις δυνάμεις ο Βασίλης και ο Φάνης Αλεξανδρίδης. Με την επανίδρυση του τμήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης το Πέρα έχει μακροπρόθεσμο στόχο τη δημιουργία φυτώριου παικτών, κύρια από τα ελληνικά σχολεία και την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης, ώστε να αναδειχτούν από το σωματείο νέοι αθλητές και να διακριθούν. Στην πολύ παραγωγική δεκαετία του ’70 άλλωστε, αναδείχτηκαν από τον συγκεκριμένο σύλλογο κι άλλοι αθλητές, πέρα από τους προαναφερθέντες, όπως ο Αλέξανδρος Δέσης, ο Φώτης και ο Γιάννης Πλακωτάρης, η Στέλλα Παπαδοπούλου, η Ειρήνη Κουτσουπίδου και πολλοί άλλοι.
Το Πέρα Κωνσταντινούπολης ξαναπήρε με περηφάνια τη θέση του στο τουρκικό πινγκ πονγκ και φιλοδοξεί να ξαναζήσει στο μέλλον επιτυχίες με κύριο στήριγμα τους παίκτες, που θα προχωρούν από την υποδομή του συλλόγου. Προς το παρόν θα το βοηθήσουν την επόμενη σεζόν και οι τρεις παλιοί βασικοί παίκτες της ομάδας (Βασίλης και Φάνης Αλεξανδρίδης και Κουμρού) και θα έχουν την προσθήκη 2-3 ακόμα αθλητών από την Κωνσταντινούπολη.