Με τις καλύτερες εντυπώσεις και την αίσθηση ότι είχε πολλαπλά οφέλη ολοκλήρωσε η ελληνική αποστολή την τιμητική (το δίχως άλλο) συμμετοχή της στο προπονητικό καμπ επιλογών για παιδιά έως 12 ετών, που έγινε στο Λουξεμβούργο από τις 18 έως τις 23 του μήνα.

Με τις καλύτερες εντυπώσεις και την αίσθηση ότι είχε πολλαπλά οφέλη ολοκλήρωσε η ελληνική αποστολή την τιμητική (το δίχως άλλο) συμμετοχή της στο προπονητικό καμπ επιλογών για παιδιά έως 12 ετών, που έγινε στο Λουξεμβούργο από τις 18 έως τις 23 του μήνα. 

Οι κορυφαίοι της παμπαιδικής κατηγορίας Αλέξανδρος Μαδέσης, Κίμων Μήτκας και Δήμητρα Πετσίβα, συνοδευόμενοι από τον αθλητή του Α.Ο. Πεύκης και προπονητή Γιώργο Παντερή, πήραν μέρος στο επονομαζόμενο Europe Eurotalents Project Talent Identification & Selection, που συνδιοργάνωσαν η ομοσπονδία του Λουξεμβούργου και η κινεζική ομοσπονδία σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ομοσπονδία επιτραπέζιας αντισφαίρισης (E.T.T.U. και I.T.T.F.). Και μόνο η παρουσία Κινέζων προπονητών, όπως και μικρών αθλητών της ίδιας χώρας, οι οποίοι βοήθησαν στις προπονήσεις, αρκούσε για ν’ αποδειχτεί πολύτιμη αυτή η πρωτόγνωρη εμπειρία στο ευρωπαϊκό δουκάτο. Και είναι επίσης σημαντικό ότι στην ανακοίνωση για τους τρεις καλύτερους παμπαίδες και τις τρεις καλύτερες παγκορασίδες, που επιλέχθηκαν για την ομάδα U13 της E.T.T.U., ο Μαδέσης βρέθηκε στην 6η θέση του σχετικού πίνακα.

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε 23 τραπέζια στο National Sports Institute (I.N.S.) στο κέντρο της πόλης του Λουξεμβούργου. Πήραν μέρος 46 παιδιά (24 αγόρια και 22 κορίτσια) από 17 χώρες μαζί με έξι κινεζάκια, που ήταν σπάρινγκ. Επικεφαλής στην προπονητική ομάδα ανέλαβε ο Κινέζος Λι Σιαοντόνγκ. Βοηθοί του οι: Λου Πενγκ, Λου Άιφα και Γιου Τιανχούι, αλλά και οι Ευρωπαίοι ειδικοί Μάρτιν Όστερμαν και Σια Τσενγκ από την ομοσπονδία του Λουξεμβούργου (ο πρώτος ήταν οργανωτής του καμπ, ο δεύτερος είχε και τον ρόλο του μεταφραστή για τους Κινέζους προπονητές), ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες ήταν παρών και ο διευθυντής του αναπτυξιακού προγράμματος της E.T.T.U. Νέβεν Τσέγκναρ. Κάθε μέρα οι αθλητές είχαν δύο προπονήσεις, ενώ τα βράδια καλύπτονταν με μίτινγκ και διαλέξεις. 

Οι προπονητές έβαλαν άμεσα τα παιδιά να δώσουν ματσάκια του ενός σετ και αργότερα σχημάτισαν από δύο γκρουπ ώστε οι αθλητές να είναι πιο κοντά σε δυναμικότητα. Τα αγόρια χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ των 12 και τα κορίτσια σε ανάλογα των 10. Ο Μαδέσης και ο Μήτκας ήταν στο 1ο γκρουπ και η Δήμητρα στο 2ο. Την Κυριακή, στην τελευταία ημέρα, έγινε το προβλεπόμενο τουρνουά. Σε αυτό συμμετείχαν και οι έξι Κινέζοι αθλητές. Στα αγόρια ο Μαδέσης πήρε τη 12η θέση και ο Μήτκας τη 14η, ενώ στα κορίτσια η Πετσίβα ήταν 15η. Να σημειωθεί ότι η αθλήτρια του Ο.Ε.Α. Έδεσσας τραυματίστηκε ελαφρά το Σάββατο το απόγευμα στον προσαγωγό και έπαιξε με ενοχλήσεις στο τουρνουά.

Από χτες κιόλας η E.T.T.U. ενημέρωσε τις ομοσπονδίες-μέλη για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του προπονητικού καμπ στο Λουξεμβούργο. Επιλέχθηκαν τρία αγόρια και τρία κορίτσια, τα οποία θα πάρουν μέρος σε νέα συγκέντρωση προετοιμασίας της παγκόσμιας ομοσπονδίας του αθλήματος (I.T.T.F.), το World Hopes Week and Challenge, το οποίο θα διεξαχθεί επίσης στο ευρωπαϊκό δουκάτο από τις 11 έως τις 17 Αυγούστου 2017. Από αυτή τη δραστηριότητα μάλιστα, θα επιλεγούν τα μέλη για την ομάδα Ελπίδων της I.T.T.F., η οποία θα μετάσχει στο I.T.T.F. World Cadet Challenge, που θα γίνει στα νησιά Φίτζι στην Ωκεανία από τις 21 έως τις 29 Οκτωβρίου 2017. Το να βρεθεί λοιπόν, ο Αλέξανδρος Μαδέσης, στην 6η θέση του σχετικού πίνακα, μόλις τρεις κάτω από τις επιλογές για τη συγκέντρωση του Αυγούστου, αποτελεί πολύ ενθαρρυντικό νέο για τον ίδιο, τους γονείς του και όσους το βοηθούν στην εξέλιξή του. 

Γενικά η συμμετοχή σε αυτό το καμπ φυσικά, αποτέλεσε τιμή και για τα τρία παιδιά και τους δίνει ώθηση ώστε να προσπαθήσουν στο μέλλον ακόμα περισσότερο για την πρόοδό τους. Στα κριτήρια επιλογής δεν ήταν μόνο οι θέσεις στο εσωτερικό τουρνουά, αλλά και συνολικά η παρουσία στις προπονήσεις. Για παράδειγμα ο Πορτογάλος Μασιέλ, που επιλέχθηκε ως 3ος, δεν αγωνίστηκε καν στο τουρνουά γιατί την Κυριακή είχε μία άλλη αγωνιστική υποχρέωση. Αξιοσημείωτο και το γεγονός ότι ήταν 7η στη λίστα αυτή η ταλαντούχα Κύπρια Φωτεινή Μελέτη! Στην ομάδα αξιολόγησης για τους καλύτερους ήταν οι προπονητές Λι Σιαοντόνγκ, Σια Τσενγκ, Λου Πενγκ, Όστερμαν και Τσέγκναρ. Στη σχετική ενημέρωση από την E.T.T.U. οι αθλητές με το έντονο χρώμα είναι αυτοί που επιλέχθηκαν για το World Hopes Week & Challenge 2017 σαν μέλη της μικτής Ευρώπης (σημειωτέον ότι μέχρι ένας/μία μπορούσε να επιλεγεί από κάποια χώρα).

Στα αγόρια:

1. Ντράγκος Μπουγιούρ (Ρουμανία)   150 πόντοι
(Τζούλιαν Τσιρίτα, Ρουμανία,   138)
2. Τέιλερ Φοξ (Γερμανία)    137
3. Λουίζ Μασιέλ (Πορτογαλία)  131
4.  Γιούτους Λέκτενμπόργκερ (Γερμανία) 129
5.  Στέπαν Μπρχελ (Τσεχία)   126
6.  Αλέξανδρος Μαδέσης (Ελλάδα) 122
7.  Μπάχα Εμίρ Σορμέζ  (Τουρκία) 119

Στα κορίτσια:

1. Άννα Χέρσεϊ (Ουαλλία) 141 πόντοι
2. Φέιζα Ντεμίρ  (Tουρκία) 130
3. Λάουρα Κέιμ (Γερμανία) 129  
4. Έλενα Σομέροβα (Τσεχία) 127
5. Ανέτ Κάουφμαν (Γερμανία) 125
6. Σόφι Ερλέι (Ιρλανδία) 123  
7. Φωτεινή Μελέτη (Κύπρος) 122  
8. Έβελιν Ουνγκβάρι (Ρουμανία) 121
 
«Ήταν ωραία και πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας και η παρουσία των Κινέζων έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Σκεφτείτε ότι ο υπεύθυνος κόουτς για τη φυσική κατάσταση είναι στην εθνική ομάδα Κίνας και δουλεύει με όλα τα αστέρια της υπερδύναμης του αθλήματος. Έγινε δουλειά στην τεχνική και σε επίπεδο φυσικής κατάστασης, κάναμε πολλά ουσιαστικά μίτινγκ και είδα επιμονή στη λεπτομέρειες. Κάθε μέρα γίνονταν από δύο προπονήσεις, νωρίς το πρωί είχαμε για είκοσι λεπτά και ασκήσεις στο γυμναστήριο και το βράδυ κάναμε μίτινγκ όπου ανταλλάσαμε απόψεις, εκφράζαμε απορίες κτλ. 

Είχαν ποικιλία και ένταση οι προπονήσεις, μάλιστα πριν αρχίσει το πρόγραμμα έκαναν μικρή επίδειξη οι Κινέζοι για να δείξουν οι προπονητές τι ακριβώς θέλουν από τους Ευρωπαίους στις ασκήσεις. Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, τα παρακολουθούσα συνεχώς από κοντά και τα βοηθούσα. Άφησαν θετική εικόνα και πιστεύω ότι ωφελήθηκαν πολύ από το καμπ», τόνισε ο Παντερής, που διαθέτει δίπλωμα προπονητή Γ’ κατηγορίας και συμπλήρωσε με τον ίδιο ενθουσιασμό: «Θα έλεγα ότι στέκονταν συνεχώς σε δύο πράγματα οι Κινέζοι προπονητές. Πρώτα τόνιζαν ότι έτσι όπως έχει εξελιχθεί το άθλημα οι αθλητές πρέπει από μικρή ηλικία να παίζουν επιθετικά. Επίσης, ότι σε οποιοδήποτε χτύπημα από το σερβίς μέχρι το μπλοκ ή το σπιν, τίποτα δεν γίνεται μόνο με το χέρι. Μετράει και το πως θα χρησιμοποιήσεις το σώμα σου, όχι μόνο το χέρι σου, για να χτυπήσεις την μπάλα και γι’ αυτό πρέπει να μεταφέρεις το κέντρο βάρους».

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν οι συζητήσεις για τη γιγάντωση του κινεζικού πινγκ πονγκ με αφορμή φυσικά και τη διαφορά, που διατηρεί από το ευρωπαϊκό. Ο σημερινός «χάλκινος» πρωταθλητής Ελλάδας του διπλού ανδρών είπε χαρακτηριστικά: «Μας εξήγησαν ότι δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τη σημαντική απόσταση που ακόμα υπάρχει. Ο πρώτος ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη τεχνική κατάρτιση στην Ευρώπη και μία συγκεκριμένη βάση πάνω στην οποία θα  λειτουργήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Ο δεύτερος ότι από μικροί οι αθλητές στην Κίνα κάνουν περισσότερες ώρες προπόνησης και όταν πάνε δεκατριών ετών αποφασίζουν αν θα γίνουν επαγγελματίες»!