Ο «βασιλιάς» παρέμεινε στον θρόνο του! Ο Κινέζος Μα Λονγκ άντεξε στη …γερή αμφισβήτηση από τον συμπατριώτη του Φαν Ζεντόνγκ και με νίκη 4-3 σετ στον συγκλονιστικό τελικό κράτησε τα σκήπτρα από το 2015. Το 54ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων ολοκληρώθηκε σε εορταστικούς τόνους το απόγευμα στο Ντίσελντορφ και επιβεβαίωσε ότι η ασιατική χώρα παραμένει κυρίαρχη στο διεθνές στερέωμα. Με τις Ντινγκ Νινγκ και Λιου Σιβέν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στο διπλό γυναικών κι έκλεισε τη διοργάνωση με 4 πρωτιές σε 5 αγωνίσματα. Η Ευρώπη μπορεί να κατέκτησε μόλις ένα χάλκινο μετάλλιο (με την Πετρίσα Σόλγια στο διπλό μικτό), πάντως στο οργανωτικό κομμάτι οι Γερμανοί πήραν υψηλό βαθμό με τα όσα παρουσίασαν στη διάρκεια των 8 ημερών και σαφώς ανέβασαν το πρεστίζ του θεσμού. Η αυλαία έπεσε με τις απονομές των επάθλων στα δύο αγωνίσματα και τα επόμενο μεγάλο ραντεβού είναι το 2018 στο Χάλμσταντ της Σουηδίας για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού.
Στο απλό ανδρών ο Μα Λονγκ …εξήγησε γιατί θεωρείται ο καλύτερος όλων κατά την τελευταία τριετία. Μετά από μία ώρα και 16 λεπτά το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης έκαμψε στο φινάλε το νούμερο 2, τον Φαν Ζεντόνγκ και συμπλήρωσε ιδανικά τον αντίστοιχο τίτλο στη Σουζού της Κίνας, αλλά και το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Ρίο. Με εξαιρετική απόδοση απάντησε αρχικά στο δυναμικό ξεκίνημα του Φαν και πήρε τρία σερί σετ. Ο 20χρονος επιθετικός αντέδρασε πετυχημένα και όχι μόνο ισοφάρισε αλλά προηγήθηκε με 9-7 στο ψυχοφθόρο 7ο σετ. Ο Μα Λονγκ όμως, βρήκε τις λύσεις στο φινάλε κι αφού έχασε το ματς μπολ στο 10-9, έπαιξε τέλεια τους δύο επόμενους πόντους και πανηγύρισε στην παράταση τη μεγάλη νίκη. Ήταν τελικός αντάξιος της τεράστιας ποιότητας των δύο αθλητών, που ξεσήκωσε ουκ ολίγες φορές τους χιλιάδες θεατές. Τα σετ 7-11, 11-6, 11-3, 11-8, 5-11, 7-11 και 12-10. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν ο Σου Σιν και ο Λι Σανγκ Σου. Για τον 27χρονο Κορεάτη ήταν το πρώτο στην καριέρα του, ενώ ο Σου (που δεν μπόρεσε ούτε αυτή τη φορά να γίνει ο πρώτος αριστερόχειρας παγκόσμιος πρωταθλητής για την Κίνα) είχε πάρει την 3η θέση και το 2013. Στους σημερινούς ημιτελικούς ο Μα και ο Φαν παρουσιάστηκαν σε τέλεια κατάσταση και κατέβαλλαν με 4-0 σετ ο μεν τον συμπατριώτη του Σου Σιν, ο δε τον Λι Σανγκ Σου από την Κορέα. Η Κίνα διατηρεί σταθερά τα πρωτεία στο αγώνισμα εδώ και 12 χρόνια, μάλιστα μετά το 2003 και τον τελευταίο τίτλο, που είχε πανηγυρίσει η Ευρώπη με τον Αυστριακό Βέρνερ Σχλάγκερ, εμφανίζει πάντοτε δικούς της αθλητές στον τελικό!
Ο τελικός του διπλού γυναικών έκλεισε το αγωνιστικό πρόγραμμα και μπορεί να μη δημιουργούσε το ίδιο ενδιαφέρον μ’ εκείνον των ανδρών, όμως ήταν εξίσου αμφίρροπος και είχε σασπένς. Το χρυσό μετάλλιο κυνήγησαν και φέτος δύο ζευγάρια από την Κίνα. Τη νίκη πήραν τελικά η Ντινγκ Νινγκ και η Λιου Σιβέν λυγίζοντας στα επτά σετ τις Τσεν Μενγκ/Ζου Γιουλίνγκ: 9-11, 11-8, 13-11, 8-11, 11-6, 6-11 και 11-9. Ο συναρπαστικός αγώνας είχε διάρκεια μία ώρα και 12 λεπτά και χάρισε όμορφες στιγμές, όχι μόνο με τη διακύμανση και τα κλειστά σετ, αλλά και με το εντυπωσιακό συνδυαστικό παιχνίδι των δύο ζευγαριών. Η Ντινγκ πανηγύρισε πρώτη φορά αυτόν τον τίτλο ύστερα από τρεις χαμένους τελικούς. Έφυγε με δύο χρυσά από το Ντίσελντορφ έπειτα από εκείνο στο απλό και μετατράπηκε σε μεγάλη πρωταγωνίστρια του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Η Λιου είχε αναδειχτεί νικήτρια του διπλού και πριν από δύο χρόνια με συμπαίκτρια την (αντίπαλό της σήμερα) Ζου Γιουλίνγκ.
Η κυριαρχία της Κίνας στο διπλό γυναικών αποτελεί κατεστημένο. Έφτασε τις 15 σερί πρωτιές από το 1989 και στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει και αποκλειστικά δικές της αθλήτριες στους τελικούς. Είναι δε, παρούσα στους τελικούς ασταμάτητα από το 1971. Την 3η θέση μοιράστηκαν οι Φενγκ Τιανβέι/Γιου Μενγκ Γιου από τη Σιγκαπούρη και οι 16άχρονες Μίμα Ίτο/Χίνα Χαγιάτα από την Ιαπωνία. Στα ημιτελικά οι Ζου/Τσεν απέκλεισαν με 4-1 σετ το δίδυμο από τη Σιγκαπούρη και οι Ντινγκ/Λιου με το ίδιο σκορ τις Γιαπωνέζες.