Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία διοργάνωσε τη 12η Διεθνή Σύνοδο για Εκπαιδευτικούς Ανωτάτων Ιδρυμάτων Φυσικής Αγωγής, με ειδικό θέμα «Ολυμπισμός και Διακυβέρνηση».
Στη Σύνοδο συμμετείχαν 72 μετέχοντες από 43 διαφορετικές χώρες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν καθηγητές πανεπιστημίου ειδικευμένοι σε θέματα φυσικής αγωγής και διδασκαλίας Ολυμπιακών και αθλητικών Αρχών.
Μετά την Τελετή Έναρξης των εργασιών της Συνόδου από τον Πρόεδρο της ΔΟΑ, κ. Μιχάλη Φυσεντζίδη, ακολούθησε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση και συζήτηση σχετικά με τη «Μηδενική ανοχή στο ντόπινγκ στον αθλητισμό» από το Μέλος της ΔΟΕ και Προέδρου της WADA, Sir Craig REEDIE.
Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με την ομιλία του Δρος Uri SCHAEFER, Προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου για την Επιστήμη του Αθλητισμού & τη Φυσική Αγωγή (ICSSPE), σχετικά με τη  «Χρήση και αξιοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ως μέσο για την ενίσχυση της έρευνας και της διδακτικής τους επάρκειας».
Την τρίτη ημέρα ο καθηγητής Christo DE CONING από την Νότια Αφρική, μίλησε για την «Ανάγκη για μια κανονιστική δύναμη με σκοπό τη χρηστή διακυβέρνηση από τους διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς», ενώ ο καθηγητής Vassil GIRGINOV από την Μεγάλη Βρετανία ασχολήθηκε με το θέμα της «Διακυβέρνησης της Ολυμπιακής Κληρονομιάς».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία της Καναδής καθηγήτριας Marijke TAKS σχετικά με την «Διακυβέρνηση στον Αθλητισμό και το Ολυμπιακό Κίνημα και το μέλλον των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων».
Την τέταρτη ημέρα ο καθηγητής Δρος Roberto MALUF DE MESQUITA από την Βραζιλία παρουσίασε τους «Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016: Η διαχείριση των Αγώνων και η κοινωνική απήχηση στα ΜΜΕ της Βραζιλίας». Τέλος ο καθηγητής Δρ Γιάννης ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ εξήγησε τον «Ρόλο του Ολυμπιακού Κινήματος στην προσφυγική κρίση» και παρουσίασε το «Πρόγραμμα άσκησης προσφύγων».
Κατά τη διάρκεια όλων των ημερών της συνόδου οι καθηγητές συμμετείχαν στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα OVEP ΙΙ, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, σε συνεργασία της ΔΟΕ και της ΔΟΑ, από τις κυρίες Elizabeth SLUYTER-MATHEW, Elaine COOK, Narin HAJTASS και την καθηγήτρια Δρα Marion KEIM LEES. 
Οι μετέχοντες βρήκαν το θέμα της διακυβέρνησης στον αθλητισμό και το Ολυμπιακό κίνημα εξαιρετικά ενδιαφέρον, αποκομίζοντας πληθώρα νέων ιδεών και εναυσμάτων για να υλοποιήσουν καινούργια προγράμματα πίσω στις χώρες του, κάτι το οποίο φανερώνει την μεγάλη επιτυχία της συνόδου.