Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων η Ευρωπαϊκή Ένωση Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης θέλησε να δημιουργήσει …έγνοιες και για τις εθνικές ομάδες των χωρών-μελών της στη μεγάλη ηλικιακή κατηγορία.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων η Ευρωπαϊκή Ένωση Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης θέλησε να δημιουργήσει …έγνοιες και για τις εθνικές ομάδες των χωρών-μελών της στη μεγάλη ηλικιακή κατηγορία. Πώς; Με το να διεξάγει από τώρα την κλήρωση των ομίλων για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομαδικού ανδρών και γυναικών, που θα διεξαχθεί σε δύο μήνες στο Λουξεμβούργο και συγκεκριμένα από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Η E.T.T.U. διενήργησε την κλήρωση χτες, στο ευρωπαϊκό δουκάτο και από τα χέρια της διαχρονικά κορυφαίας αθλήτριάς του, της αγέρωχης Νι Ξια Λιαν. Ως γνωστόν, τα ελληνικά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα θα είναι και αυτή τη φορά σε χωριστές κατηγορίες. Το ανδρικό είναι στην 1η κατηγορία (Championships Division) και κληρώθηκε στο 3ο γκρουπ όπου θ’ αντιμετωπίσει τη Σουηδία (επικεφαλής), τη Ρωσία και το Λουξεμβούργο. Το γυναικείο θ’ αγωνιστεί στη 2η κατηγορία (Challenge Division) και βρέθηκε στο 4ο γκρουπ αυτής (συνολικά 8ο) με αντιπάλους την Αγγλία, τη Σλοβενία και το Ισραήλ.

Στο European Table Tennis Championships 2017 θ’ αγωνιστούν 42 εθνικές ομάδες ανδρών και 38 γυναικών και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Δεκαέξι είναι στη Championships Division, άλλες τόσες στη Challenge και οι υπόλοιπες στη Standard Division.

Τους τίτλους και τα μετάλλια μπορούν να διεκδικήσουν μόνο οι χώρες της 1ης κατηγορίας, πάντως η τελική κατάταξη μετράει για όλες, διότι μέσα στο 2018 θα σχηματιστούν προκριματικά και για το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2019. Έτσι άλλωστε, χωρίστηκαν οι ομάδες και για το Λουξεμβούργο και η Ελλάδα στους άνδρες βρέθηκε στη δεύτερη σειρά των seeding (θέσεις 5-8) μετά την κατάκτηση της πρωτιάς στο 7ο γκρουπ των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος έναντι της «χάλκινης» πρωταθλήτριας κόσμου Αγγλίας. Η κλήρωσή της χαρακτηρίζεται καλή. Πρώτον διότι απέφυγε από τα πρώτα φαβορί κάποια από τις Γερμανία, Πορτογαλία και Γαλλία και η επικεφαλής του ομίλου της Σουηδία έπαψε από καιρό να είναι η κραταιά δύναμη των συνεχόμενων ευρωπαϊκών τίτλων. Δεύτερον γιατί έρχεται στα μέτρα μας και η Ρωσία και τρίτον γιατί το γηπεδούχο Λουξεμβούργο είναι μικρότερης δυναμικότητας. Η πρόκριση στην 8άδα είναι ο πρωταρχικός στόχος.

Στα συνολικά 4 γκρουπ οι ομάδες παίζουν με το σύστημα «ένας προς όλους» και ο κάθε αγώνας τελειώνει υπέρ αυτής, που θα φτάσει πρώτη στα 3 νικηφόρα επί μέρους παιχνίδια. Οι 2 πρώτες θέσεις στο καθένα από τα γκρουπ οδηγούν στα προημιτελικά. Οι ομάδες, που θα τερματίσουν στην 3η και την 4η θέση των γκρουπ συνεχίζουν για τις θέσεις 9-16. Στα αξιοσημείωτα ότι «έπεσαν» μαζί στο 2ο γκρουπ η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2015 Αυστρία με την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2014 Πορτογαλία.

Στις γυναίκες η Ελλάδα βρέθηκε στη Challenge Division επειδή περιορίστηκε στην 3η θέση του 2ου γκρουπ στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Στην ίδια κατηγορία αγωνίζεται σταθερά εδώ και πάρα πολύ καιρό και θα παλέψει για το καλύτερο πλασάρισμα. Τόσο την Αγγλία, όσο και τη Σλοβενία τις έχει συναντήσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια σε διεθνείς διοργανώσεις. Δύσκολο θα είναι και το Ισραήλ, που έρχεται από την τελευταία σειρά των seeding. Να σημειωθεί ότι κληρώθηκαν στον ίδιο όμιλο Ρουμανία και Ολλανδία, που ήταν αντίπαλες και στον αντίστοιχο των προκριματικών μαζί με την εθνική μας.
Από τα 4 γκρουπ αυτής της κατηγορίας οι 2 πρώτες ομάδες προχωρούν στο ταμπλό των θέσεων 17-24. Οι 3ες και οι 4ες συνεχίζουν για τις θέσεις 25-32 της διοργάνωσης.

Η κλήρωση στα γκρουπ των δύο πρώτων κατηγοριών, όπου μετέχουν και οι εθνικές μας ομάδες: 
Championships Division Ανδρών:

GROUP A: Γερμανία, Κροατία, Ισπανία, Λευκορωσία
GROUP B: Πορτογαλία, Αυστρία, Σλοβενία, Σλοβακία
GROUP C: Σουηδία, Ελλάδα, Ρωσία, Λουξεμβούργο
GROUP D: Γαλλία, Ρουμανία, Πολωνία, Ουκρανία
Challenge Division Ανδρών:
GROUP E: Αγγλία, Δανία, Ολλανδία, Ιρλανδία
GROUP F: Τσεχία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ελβετία
GROUP G: Ουγγαρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Εσθονία
GROUP H: Ιταλία, Σερβία, Ισραήλ, Λιθουανία
Championships Division Γυναικών:
GROUP A: Γερμανία, Ουγγαρία, Σουηδία, Κροατία
GROUP B: Ρουμανία, Τσεχία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο
GROUP C: Αυστρία, Πορτογαλία, Ουκρανία, Ισπανία
GROUP D: Πολωνία, Ρωσία, Γαλλία, Λευκορωσία
Challenge Division Γυναικών:
GROUP E: Σλοβακία, Λιθουανία, Ελβετία, Φινλανδία
GROUP F: Σερβία, Βέλγιο, Ιταλία, Δανία
GROUP G: Τουρκία, Ουαλία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία
GROUP Η: Αγγλία, Σλοβενία, Ελλάδα, Ισραήλ