Σαν σήμερα, στις 9 Νοεμβρίου του 1989, σημειώθηκε ένα από τα πιο εμβληματικά γεγονότα του 20ού αιώνα, η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Το τείχος, το οποίο είχε ανεγερθεί το 1961 από την Ανατολική Γερμανία, χωρίζοντας το Βερολίνο και κατ’ επέκταση ολόκληρη τη Γερμανία σε ανατολικό και δυτικό τμήμα, συμβόλιζε τη διχοτόμηση του κόσμου και τον Ψυχρό Πόλεμο που διήρκεσε για δεκαετίες.
Η πτώση του τείχους προήλθε ως αποτέλεσμα της διαρκώς αυξανόμενης δυσαρέσκειας των πολιτών της Ανατολικής Γερμανίας, οι οποίοι απαιτούσαν μεγαλύτερες ελευθερίες και είχαν κουραστεί από τον απολυταρχικό έλεγχο της κομμουνιστικής κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια του 1989, η πίεση αυξανόταν συνεχώς με συνεχείς διαδηλώσεις, όπως στη Λειψία, όπου χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν ζητώντας άνοιγμα των συνόρων και ελευθερία μετακίνησης. Ταυτόχρονα, σημαντικές αλλαγές παρατηρήθηκαν σε άλλες κομμουνιστικές χώρες, γεγονός που ενίσχυσε την ελπίδα των Ανατολικογερμανών για αλλαγή.
Η ιστορική στιγμή έφτασε στις 9 Νοεμβρίου, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ανατολικής Γερμανίας, Günter Schabowski, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανακοίνωσε κατά λάθος ότι τα σύνορα θα ανοίξουν άμεσα. Το αναπάντεχο νέο κυκλοφόρησε ταχύτατα και πλήθη πολιτών συγκεντρώθηκαν στα συνοριακά σημεία, με αποτέλεσμα να κατακλύσουν τις διόδους εισόδου και εξόδου. Οι συνοριακοί φρουροί, αδυνατώντας να ελέγξουν την κατάσταση, αναγκάστηκαν να ανοίξουν τις πύλες και οι πολίτες πέρασαν ελεύθερα από την Ανατολή στη Δύση.
Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου υπήρξε μια συγκλονιστική εξέλιξη, που έφερε κοντά οικογένειες, φίλους και συνεργάτες που είχαν χωριστεί για 28 ολόκληρα χρόνια. Οι σκηνές χαράς, με ανθρώπους να σκαρφαλώνουν πάνω στο τείχος, να το καταστρέφουν και να αγκαλιάζουν τους αγαπημένους τους, παραμένουν χαραγμένες στην ιστορία ως συμβολισμός της νίκης του ανθρώπινου πνεύματος και της ενότητας. Η πτώση του τείχους σηματοδότησε την αρχή του τέλους του Ψυχρού Πολέμου και αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την επανένωση της Γερμανίας, η οποία επισημοποιήθηκε το 1990.