To ποδοσφαιρικό γήπεδο στη Μόρια της Λέσβου που ανακαινίστηκε με χρήματα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πλέον αποτελεί ένα κόσμημα για τη Λέσβο, επιθεώρησαν το μέλος της ΔΟΕ Μάριο Πεσκάντε, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, μαζί με τους Ολυμπιονίκες της ιστιοπλοΐας Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή, τον Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό και τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Τέλη Αδαμόπουλο.
Στο γήπεδο τοποθετήθηκε συνθετικός τάπητας, ενώ αντικαταστάθηκαν οι παλιές εστίες με νέες, προκειμένου να τις χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Μόριας, ώστε να αθλούνται και να διασκεδάζουν, ενώ θα προπονούνται και θα δίνουν αγώνες και οι ομάδες της ευρύτερης περιοχής.
Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον προσφυγικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, που διαχειρίζεται ο Δήμος Λέσβου και δόθηκε αθλητικό υλικό (μπλούζες, μπάλες κ.α.) στα παιδιά που διαμένουν εκεί, τα οποία έδειχναν ιδιαίτερα ευχαριστημένα από την επίσκεψη των ανθρώπων της αθλητικής και Ολυμπιακής οικογένειας.
Ο Μάριο Πεσκάντε που είναι μόνιμος παρατηρητής της ΔΟΕ στα Ηνωμένα Εθνη, έμεινε εντυπωσιασμένος από τον καταυλισμό και τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί, ενώ έπαιξε και φωτογραφήθηκε με τα παιδιά.
Το πρωί της Κυριακής, οι κ.κ. Πεσκάντε και Καπράλος παρακολούθησαν επίδειξη ιστιοπλοΐας στο Λιμάνι της Μυτιλήνης από μικρούς αθλητές του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Μυτιλήνης οι οποίοι στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους δύο Ολυμπιονίκες, Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή και να βγάλουν φωτογραφίες μαζί τους.
Για την επίσκεψη στους πρόσφυγες της Λέσβου, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος δήλωσε: «Kαταρχήν είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για το γήπεδο στη Μόρια το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, κατόπιν της προτάσεως της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού για την ανακατασκευή του γηπέδου. Είναι πλέον ένα πολύ όμορφο γήπεδο για να παίζουν οι ομάδες των γύρω χωριών, αλλά και οι πρόσφυγες. Επίσης είδα ένα καταπληκτικό κέντρο φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ, όπου διαμένουν πρόσφυγες με τα παιδιά τους και αισθάνθηκα υπερήφανος γιατί η χώρα μας, χάρη στις ενέργειες του Δημάρχου Λέσβου, μπορεί και φιλοξενεί τους ανθρώπους σε αυτούς σε εξαιρετικές συνθήκες. Πρέπει, όμως, να τονίσω ότι το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο θέμα, που δεν λύνεται έτσι απλά και θέλω να πιστεύω ότι έτσι όπως η ΕΟΕ και ΔΟΕ στέκονται στο πλευρό του Δήμου Λέσβου για τους πρόσφυγες, έτσι και η Ευρώπη Θα κάνει το καλύτερο δυνατό για ένα θέμα που μπορεί να μην το νιώθει ο Βορράς, αλλά το αντιμετωπίζει ο Νότος, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη».
Ο Μάριο Πεσκάντε είπε: «Η ατμόσφαιρα στον προσφυγικό καταυλισμό ήταν πραγματικά εξαιρετική. Είναι πολύ σημαντικό να τον επισκεφτούν πολλοί άνθρωποι για να διαπιστώσουν από κοντά πόσο σημαντικό είναι να απλώνεις το χέρι σου και να συμπαραστέκεσαι σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη! Επίσης ο ρόλος μου ως απεσταλμένου της ΔΟΕ είναι να συμπαρασταθώ στις τοπικές κοινωνίες για τις θυσίες που έχουν κάνει όλο αυτόν τον καιρό για τους πρόσφυγες. Προέρχομαι από την Ιταλία και γνωρίζουμε πολύ καλά το πρόβλημα, εμείς έχουμε τη Λαμπεντούζα και θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα και η Ιταλία σε αυτό το θέμα είναι μόνες τους, καθώς η υπόλοιπη Ευρώπη σηκώνει τείχη και δεν βοηθά όσο θα έπρεπε. Αντιλαμβάνομαι λοιπόν τα αισθήματα των κατοίκων του νησιού και για αυτό εμείς είμαστε εδώ, ώστε μέσω του αθλητισμού και αυτού του γηπέδου, να δείξουμε τη συμπαράστασή μας».
Ο Παναγιώτης Μάντης δήλωσε: «Έχω μείνει άναυδος από τις προσπάθειες των κατοίκων και της τοπικής κοινωνίας για τους πρόσφυγες. Επισκεφτήκαμε τον οικισμό στο Καρά Τεπέ αλλά και το υπερσύγχρονο γήπεδο στη Μόρια και φάνηκε ότι γίνεται δουλειά», ενώ ο Παύλος Καγιαλής πρόσθεσε: «Έχω εντυπωσιαστεί από τις προσπάθειες που γίνονται εδώ για τους πρόσφυγες, είδαμε και το γήπεδο το οποίο ήδη χρησιμοποιείται. Οι προσπάθειες του Δημάρχου είναι εξαιρετικές και αξίζει ένα μεγάλο μπράβο και εδώ αποδεικνύεται τι μπορεί να κάνει μία κοινωνία, όταν υπάρχει θέληση και αγάπη».