Μέχρι το 2035 περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι παχύσαρκο


Η παχυσαρκία αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο τις τελευταίες δεκαετίες και οι πιο πρόσφατες προβλέψεις είναι άκρως ανησυχητικές. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, μέχρι το έτος 2035, περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού προβλέπεται να είναι παχύσαρκο.

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό στατιστικό στοιχείο, που εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της δημόσιας υγείας και της παγκόσμιας οικονομίας. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας τάσης είναι βαθιές και απαιτείται επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση αυτής της επικείμενης κρίσης. Στο παρόν άρθρο, θα διερευνήσουμε τα αίτια της «επιδημίας» της παχυσαρκίας και θα εξετάσουμε πόσο σοβαρός είναι ο αντίκτυπός της στην υγείας μας.

Παχυσαρκία και χώρες χαμηλού εισοδήματος

Ορισμένες χώρες χαμηλότερου εισοδήματος έχουν βιώσει τις πιο συγκλονιστικές αυξήσεις στα ποσοστά παχυσαρκίας τους, κατά την τελευταία δεκαετία. Το Κιριμπάτι, ένα νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού, που θεωρείται μία από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες στην περιοχή αυτή, αναμένεται να έχει το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας ενηλίκων στον κόσμο έως το 2035, με ποσοστό 67%.

Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο από τις προβλέψεις για τη Σαμόα, τη Γαλλική Πολυνησία και τη Μικρονησία, με το 66%, 65% και 64% των ενήλικων πληθυσμών, αντίστοιχα, να αναμένεται να είναι παχύσαρκοι μέχρι το 2035. Μάλιστα, τον μεγαλύτερο κίνδυνο τον διατρέχουν τα παιδιά και οι έφηβοι που διαμένουν στις χώρες αυτές. Στην πραγματικότητα, η αύξηση των επεξεργασμένων τροφίμων έχει οδηγήσει στην ευπάθεια των χωρών χαμηλότερου εισοδήματος, καθώς οι τροφές που έχουν υποστεί προσθήκη άφθονων συντηρητικών, όπως οι κονσέρβες, τείνουν να είναι πολύ πιο οικονομικές, αλλά, παράλληλα, άκρως παχυντικές.

Οικονομικές επιπτώσεις

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος θα κοστίσουν στην παγκόσμια οικονομία πάνω από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια δυνητικού εισοδήματος, το 2035. Το κόστος που συνδέεται με έναν ολοένα και πιο υπέρβαρο πληθυσμό βασίζεται στην ανάπτυξη 38 ασθενειών, όπως οι βαλβιδοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Εκτός από το κόστος που προκύπτει κατά την αντιμετώπιση αυτών των συνθηκών υγείας, η ανεργία, η μακροχρόνια αναπηρία και η πρόωρη συνταξιοδότηση, συνδέονται επίσης με την παχυσαρκία και τις νοσηρές συνθήκες υγείας της. Επιπρόσθετα, ο παγκόσμιος οικονομικός αντίκτυπος της παχυσαρκίας, που εκτιμάται από τον Παγκόσμιο Άτλαντα Παχυσαρκίας, δεν εξετάζει το πώς αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν το εθνικό κόστος, υποδεικνύοντας έτσι, ότι η ανερχόμενη επιδημία παχυσαρκίας πιθανότατα θα είναι πιο ακριβή από ό, τι έχουν προβλέψει οι τρέχουσες εκτιμήσεις.

Πώς ο COVID-19 επιδείνωσε την παχυσαρκία;

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού (COVID-19), τα εθνικά lockdown οδήγησαν πολλούς ανθρώπους στο να εγκαταλείψουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους. Ως αποτέλεσμα, οι διατροφικές και καθιστικές συμπεριφορές, που συχνά συνδέονται με την αύξηση του σωματικού βάρους, εκτοξεύτηκαν. Αυτές οι συνήθειες περιελάμβαναν, αλλά δεν περιορίζονταν σε, μειωμένα επίπεδα σωματικής άσκησης και μεγαλύτερη καθημερινή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών. Έτσι, η ταχεία αύξηση βάρους λόγω της πανδημίας COVID-19 ενδέχεται να οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας από ό, τι έχουν υπολογίσει οι τρέχουσες εκτιμήσεις.

Πηγή: www.news-medical.net


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.