Γιατί οι σεισμολόγοι προβληματίζονται με τον σεισμό της Εύβοιας- Το άγνωστο ρήγμα και το σενάριο της Πάρνηθας

Ολοι συμφωνούν πάντως ότι το σεισμικό φαινόμενο στην Εύβοια πρόκειται να έχει διάρκεια

“Ας επικεντρωθούμε όχι σε κάτι που μπορεί να γίνει αλλά στη σεισμική ακολουθία που είναι σε εξέλιξη και ας βοήθησουμε τους κατοίκους της περιοχής να αντιμετωπίσουν την ακολουθία που είναι σε εξέλιξη”. Αυτή η δήλωση του καθηγητή Παπαζάχου μοιάζει καθησυχαστική, αλλά ούτε ο ψύχραιμος κ. Παπαζάχος δεν κρύβει την ανησυχία του, ότι τον σεισμό των 5 Ρίχτερ μπορεί να ακολουθήσει και άλλος, ίσως και μεγαλύτερος σεισμός.

Από την πλευρά του και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του μήπως ακολουθήσει και άλλος, μεγαλύτερος των 5 Ρίχτερ σεισμός, ενώ τον προβληματισμό του εξέφρασε και ο Ευθύμιος Λέκκας. “Η κατάσταση περιπλέκεται”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το θέμα με τον σεισμό στην Εύβοια είναι περίπλοκο και προβληματίζει τους σεισμολόγους, καθώς η περιοχή δεν έχει μελετηθεί αρκετά. Και ναι μεν δηλώνουν ότι θεωρητικά η περιοχή δεν δίνει μεγάλους σεισμούς, αλλά διατηρούν επιφυλάξεις για το τι θα ακολουθήσει. Αλλωστε όπως δήλωσε και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, και η περιοχή της Πάρνηθας δεν έδινε μεγάλους σεισμούς και προέκυψε ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ στην Αθήνα.

Το τι θα γίνει αργότερα έχουμε χρόνο να το δούμε μπροστά μας”, ανέφερε ακόμα ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, καθώς το σεισμικό φαινόμενο στην Εύβοια αναμένεται να έχει διάρκεια.

Τα σχολεία να μείνουν κλειστά τις επόμενες μέρες, τόνισε. “Υπάρχει η πιθανότητα και ισχυρότερης δόνησης στο μέλλον” ανέφερε.

Κώστας Παπαζάχος: Υπάρχει πιθανότητα και ισχυρότερης δόνησης στο μέλλον

Ειδικότερα, ο Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ, επέκρινε τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των σεισμολόγων που ήρθαν πάλι στην επιφάνεια, με αφορμή τους δύο ισχυρούς σεισμούς στη νότια Εύβοια.

Η δήλωση αυτή του κ. Παπαζάχου ήρθε ως απάντηση για τα καρφιά μεταξύ των σεισμολόγων, αναφορικά με τη δυναμική του ρήγματος που μέχρι τώρα ήταν άγνωστο.

“Δεν έχουμε καθόλου καλή εικόνα για την περιοχή που είναι ελάχιστα μελετημένη”, ανέφερε ο καθηγητής Γεωδυναμικής στο ΑΠΘ, δηλώνοντας στην ΕΡΤ, ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει όντως η πιθανότητα και ισχυρότερης δόνησης στο μέλλον.

“Οι κάτοικοι πρέπει να οπλιστούν με υπομονή …θα έχουμε μετασεισμούς “

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, τις επόμενες ημέρες θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιο ισχυρό σεισμό. “Αποκλείω το φαινόμενο να ολοκληρωθεί σύντομα. Τις επόμενες ημέρες θα έχει σίγουρα αρκετούς μετασεισμούς στην περιοχή. Οι κάτοικοι πρέπει να οπλιστούν με υπομονή” τόνισε ο κ. Παπαζάχος. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία τις επόμενες ημέρες για την αποφυγή πανικού σε περίπτωση νέου σεισμού.

Παλιά σπίτια που έχουν ανεπάρκεια αντισεισμική δεν μπορούν να κατοικηθούν”, συμπλήρωσε ο σεισμολόγος, προτρέποντας τους κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλή κατοικία.

Σεισμός στην Εύβοια: Αγωνία για το άγνωστο ρήγμα και τις συνεχείς δονήσεις – Τι προβληματίζει τους σεισμολόγους

Αξίζει να σημειώσουμε ότι προβληματισμό συνεχίζει να προκαλεί σε όλους τους σεισμολόγους η σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια, μετά και την ισχυρή δόνηση των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Όπως ανέμεναν οι σεισμολόγοι, η μετασεισμική ακολουθία ήταν έντονη, καθώς καταγράφηκαν τέσσερις μετασεισμοί σε μόλις μισή ώρα. Mέχρι το πρωί της Τετάρτης, σημειώθηκαν δεκάδες μετασεισμοί μικρής έντασης που έκαναν τους κατοίκους να νιώθουν ότι τρέμει η γη κάτω από τα πόδια τους.

Υπενθυμίζεται ότι η σεισμική δραστηριότητα του συγκεκριμένου ρήγματος άρχισε τις πρωινές ώρες της Τρίτης, με τον σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ ακολούθησαν μετασεισμοί 4,2 Ρίχτερ και 4,1 Ρίχτερ αλλά και δεκάδες άλλοι με μικρότερα μεγέθη.

Στους δρόμους οι κάτοικοι – Ζημιές σε κτίρια

Στους δρόμους έμειναν τη νύχτα οι κάτοικοι στη νότια Εύβοια και κυρίως στην κοινότητα Ζαράκων, καθώς από τον βραδινό σεισμό προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια ενώ παράλληλα εντάθηκε η ανησυχία τους για την εξέλιξη του φαινομένου.

ΕΥΒΟΙΑ_ΣΕΙΣΜΟΣ

Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη , είχε εξασφαλισμένα ξενοδοχεία για αυτούς που θα ήθελαν να περάσουν τη νύχτα, δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι καθώς ορισμένοι που χρειάστηκαν να μετακινηθούν πήγαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων.

“Η αγωνία για τους κατοίκους ήταν μεγάλη όλη τη νύχτα παρά τις διαβεβαιώσεις των σεισμολόγων πως υπάρχει μέχρι στιγμής μία μετασεισμική ακολουθία που χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική”, σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Γιώργος Κελαϊδίτης και όπως υπογράμμισε, “προσπαθήσαμε μέσα στη νύχτα να εντοπίσουμε τα κρίσιμα σημεία. Ωστόσο ήταν πολύ δύσκολο. Από σήμερα το πρωί θα βρεθούν στην περιοχή κλιμάκια μηχανικών για να επιθεωρήσουν τόσο τα δημόσια κτίρια όσο και τις κατοικίες για να έχουμε μία συνολική εικόνα κύρια στα κτίσματα που διαπιστώνονται ρωγμές” είπε χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε στο evima.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαράκων, Χρήστος Τρανός, ο νέος σεισμός των 5 Ρίχτερ δημιούργησε νέα προβλήματα καθώς -όπως είπε χαρακτηριστικά- “έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια, ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρώην ο σεισμός σε σπίτια, σχολεία και άλλα κτίρια. Όλοι οι κάτοικοι είναι στους δρόμους, γιατί φοβούνται να μπουν μέσα στα σπίτια τους”.

Πάνω από 85 μετασεισμοί τη νύχτα- “Πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός”

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητή σεισμολογίας ‘Ακης Τσελέντης , ως προς την εξέλιξη της με τα σεισμικής δραστηριότητας μετά τον χθεσινοβραδινό μεγάλο σεισμό 5 Ρίχτερ στην περιοχή των νέων Στύρων της Εύβοιας. Όλη τη νύχτα , είπε είχαμε πάνω από 85 μετασεισμούς με μεγαλύτερο έναν 4,2. Ο κ.Τσελέντης εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν ο κύριος και από δω και πέρα δεν θα έχουμε κάποιον μεγαλύτερο.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Στους σεισμούς που σημειώθηκαν απο το άγνωστο ρήγμα, στην Εύβοια αναφέρθηκε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαπδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, τονίζοντας πως ακόμα δεν γνωρίζουν αν τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

“Δεν ξέρουμε αν τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός”, επεσήμανε ο γνωστός σεισμολόγος, προσθέτοντας ότι “όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και γι’ αυτό χρειάζεται καλή αξιολόγηση των στοιχείων”.

Εξήγησε δε ότι το γεγονός πως η περιοχή δεν έχει σεισμικό ιστορικό, δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε και μεγάλο σεισμό.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι “περιπλέκεται το σκηνικό, αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός” και εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την πορεία του φαινομένου. “Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός ο αποψινός, η περιοχή είναι αχαρτογράφητη σεισμολογικά και θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου” τόνισε ο κύριος Λέκκας και δεν απέκλεισε ένα νέο ισχυρότερο σεισμό.

“Η εκτίμησή μου είναι πάντως πρόσθεσε ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερο σεισμό αλλά πρέπει να περιμένουμε”. Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και προσεκτικοί και να μην πάνε αύριο τα παιδιά της περιοχής στα σχολεία. Ωστόσο είπε ότι “η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς και τα κτίρια αντέχουν τόσους βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ”.

Ωστόσο μιλώντας στο Mega, δήλωσε πως οι επιστήμονες είναι σε επαφή με τον περιφερειάρχη και με τους Δήμους της περιοχής, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού.

“Γι’ αυτόν τον σκοπό έχουμε επικοινωνήσει και με τον περιφερειάρχη και με τους Δήμους της περιοχής. Είμαστε και σε επαφή με το αρμόδιο υπουργείο. Η περιοχή δεν έχει σεισμικό δυναμικό για να δώσει σεισμό της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεν έχει σχέση με άλλους σεισμούς στον ελληνικό χώρο. Είμαστε στον ίδιο χώρο, αλλά δεν επηρεάζει το ένα το άλλο”, σχολίασε ο κ. Λέκκας για την σεισμική ακολουθία.

Για την παρακολούθηση του φαινομένου, είπε κλείνοντας ο κ. Λέκκας πως, “πρόκειται για ένα άγνωστο τυφλό ρήγμα που δε βγαίνει στην επιφάνεια. Στον θαλάσσιο χώρο έχουμε ρήγματα που δικαιολογούν τις σεισμικές δραστηριότητες. Το φαινόμενο του σεισμού είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο το οποίο δεν βλέπουμε και προσπαθούμε να παρατηρήσουμε μέσω οργάνων. Είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να ανιχνευθεί ή να καταγραφούν οι διαδικασίες πριν τον σεισμό. Δεν έχουμε τη δυνατότητα ου έχουμε σε άλλα φυσικά φαινόμενα”.

Ανάρτηση στο Facebook με αφορμή το νέο σεισμό έκανε αργά χθές βράδυ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι με το νέο αυτό σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και “πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη”.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: “Μόλις είχαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σεισμό (2 δέκατα του ρίχτερ μεγαλύτερο) μεγέθους 5.0,EΠIK:6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ δηλ στον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα, πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία”.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας αλλά και πυροσβεστικές δυνάμεις και ειδικά μονάδες της ΕΜΑΚ που μεταφέρθηκαν και παραμένουν στην περιοχή με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

“Θέλουμε να έχουμε μία πιο καθαρή εικόνα με το ξημέρωμα της σημερινής μέρας σε σχέση με το αποτύπωμα που αφήνουν πίσω τους τα 5 Ρίχτερ” υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, που όπως διαπιστώνει “η αγωνία είναι μεγάλη για τους κατοίκους που τους ανάγκασε να περάσουν τη νύχτα τους ακόμη και σε αυτοκίνητα”.

Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά

Κλειστά παρέμειναν σήμερα, Τετάρτη για προληπτικούς λόγους όλα τα σχολεία στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου με απόφαση του δημάρχου Θανάση Μπουραντά, καθώς και στον Δήμο Καρύστου με απόφαση του δημάρχου Λευτέρη Ραβιόλου.

ΕΥΒΟΙΑ_ΣΕΙΣΜΟΣ
ΕΥΒΟΙΑ_ΣΕΙΣΜΟΣ

Αθανάσιος Γκανάς: Δεν έχουμε ένδειξη ότι πρόκειται να έρθει ένας μεγάλος σεισμός

“Δεν είμαστε βέβαιοι ότι είναι ο κύριος σεισμός, γιατί τα μεγέθη 4,8 με 5,0 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ, είναι ισοδύναμα. Οπότε περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί”. Αυτό δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφορικά με τον σεισμό στους Ζάρακες της Νότιας Εύβοιας.

“Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί” σημείωσε ο σεισμολόγος, ο οποίος μιλώντας για τους δυο σεισμούς που έγιναν αισθητοί σε πολλές περιοχές εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα που προκάλεσε τη σεισμική δραστηριότητα στη Νότια Εύβοια δεν είναι μεγάλο και δεν μπορεί να δώσει σεισμούς της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

“Θα χρειαστούμε και άλλο χρόνο. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε μεγέθυνση του εστιακού χώρου, γιατί μιλάμε για ένα αστικό χώρο συγκεκριμένο με ένα μήκος γύρω στα 10 χιλιόμετρα και ένα εύρος περίπου στα άλλα 10 χιλιόμετρα στην περιοχή και να εξετάσουμε το πλήθος των μετασεισμών”, δήλωσε ο Αθανάσιος Γκανάς.

Στη συνέχεια ο κ. Γκανάς αναφέρθηκε στον φόβο που έχει κυριεύσει τους κατοίκους της περιοχής από τη συνεχή σεισμική ακολουθία, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν το έχουν οι νέες κατασκευές.

“Το έχουν τα παλαιά σπίτια προ του 1959 και όσα είναι πέτρινα. Αυτά πρέπει να ελεγχθούν” δήλωσε, ενώ ερωτηθείς για τους μετασεισμούς ανέφερε ότι έχουν φτάσει τους εκατόν είκοσι, γεγονός που θεωρεί φυσιολογική εξέλιξη.

Πηγή: ΤΗΕΤΟC


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.