Στο διπλό νέων ήρθε αυτή τη φορά η διεθνής διάκριση για τον Γιάννη Σγουρόπουλο. Με τον Αυστριακό συμπαίκτη του Μασιέι Κολοτζιέτσικ πήραν την 3η θέση στο όπεν της Τσεχίας, που είναι σε εξέλιξη στο Χοντονίν, έχασαν δε, πολύ καλή ευκαιρία για πρόκριση στον τελικό!

Στο διπλό νέων ήρθε αυτή τη φορά η διεθνής διάκριση για τον Γιάννη Σγουρόπουλο. Με τον Αυστριακό συμπαίκτη του Μασιέι Κολοτζιέτσικ πήραν την 3η θέση στο όπεν της Τσεχίας, που είναι σε εξέλιξη στο Χοντονίν, έχασαν δε, πολύ καλή ευκαιρία για πρόκριση στον τελικό!

Την Τετάρτη προχώρησαν μέχρι την 4άδα με τέσσερις νίκες εξασφαλίζοντας θέση στο βάθρο. Οι σπουδαίες εμφανίσεις τους έδειξαν ότι μπορούσαν και σήμερα το κάτι παραπάνω απέναντι στους Κινέζους Γιου Χεγί/Σου Γινγκμπίν και πράγματι, όχι απλώς ήταν ανταγωνιστικοί από την αρχή ως το τέλος, αλλά έφτασαν μία ανάσα από την είσοδο στον τελικό όταν πήραν προβάδισμα τριών πόντων στο καθοριστικό σετ. Εν τέλει οι εκπρόσωποι της μεγαλύτερης δύναμης της επιτραπέζιας αντισφαίρισης επικράτησαν 3-2 με σερί πόντων, πάντως το ελληνοαυστριακό δίδυμο κατάφερε να διακριθεί με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου κι άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στην πρώτη του συνεργασία. Στο απλό νέων ο Ελευσίνιος άσος αποκλείστηκε στον γύρο των «32», ενώ στο απλό νεανίδων η Ιωάννα Γερασιμάτου ηττήθηκε στις «64».

Αυτό είναι το δεύτερο μετάλλιο του Σγουρόπουλου στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο έπειτα από το ασημένιο στο Ευρωπαϊκό Τοπ 10 των νέων τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επίσης, το 2018 έχει αρχίσει πολύ καλά για τα ελληνικά χρώματα στα διεθνή τουρνουά μικρών ηλικιών, καθώς έχουν προηγηθεί η 3η θέση της Λεμονιάς Γκαϊντατζή στην Ουγγαρία στις αθλήτριες κάτω των 11 ετών και η 2η της Μαλαματένιας Παπαδημητρίου στο διπλό κορασίδων στο Ομάν (επίσης όπεν του World Junior Circuit, όπως αυτό της Τσεχίας).

Στο διπλό νέων ο Σγουρόπουλος και ο Κολοτζιέτσικ άρχισαν την προσπάθειά τους ως 4ο φαβορί. Στην πορεία τους στο ταμπλό είχαν βγει οριακά νικητές από άλλη «σύγκρουση» με ισχυρούς Ασιάτες όταν κατέβαλλαν με 3-2 τους Ιάπωνες Κακέρου Σόνε/Χαγιάτε Σουζούκι.

Νωρίτερα είχαν αποκλείσει εύκολα τους Αμπντεϊμπασέ Τσάκι/Όλεξ Ολέσκεβιτς (από την Αλγερία και την Ουκρανία αντίστοιχα) και τους Ρώσους Πάβελ Λίνεφ/Ντανίλ Κουλάκοφ, ενώ το μετάλλιο το σιγούρεψαν όταν απέκλεισαν με 3-0 και τους Ινδούς Τζιτ Τσάντρα/Σεχίτ Σουραβατζούλα.

Στο μεταξύ, οι Κινέζοι Γιου Χεγί/Σου Γινγκμπίν είχαν γίνει 1ο φαβορί στο ταμπλό με τη χτεσινή νίκη τους κόντρα στους Ρουμάνους Κριστιάν Πλετέα και Ράρες Σίπος. Θεωρητικά είχαν και στον σημερινό ημιτελικό τις πιθανότητες με το μέρος τους, όμως ο Σγουρόπουλος και ο Κολοτζιέτσικ τούς έφεραν από την αρχή σε πολύ δύσκολη θέση. Προηγήθηκαν με 1-0 και 2-1, ισοφαρίστηκαν εύκολα σε 2-2, όμως …όλο το ματς ήταν το καθοριστικό 5ο σετ. Ο Σγουρόπουλος και ο Κολοτζιέτσικ ήταν πίσω με 3-6, ισοφάρισαν άμεσα και προηγήθηκαν 9-6 για να πάρουν μετά πέντε πόντους στη σειρά οι Κινέζοι και τελικά το ματς (11-7, 8-11, 11-8, 2-11, 9-11)!

Ο Γιου και ο Σου είναι 18 και 17 ετών αντίστοιχα. Παίζουν με ευρωπαϊκό πιάσιμο στη ρακέτα (shakehand), είναι δεξιόχειρες και μέχρι να επηρεαστεί και η δική τους θέση από τις πρόσφατες αλλαγές της παγκόσμιας ομοσπονδίας στο σύστημα αξιολόγησης βρίσκονταν και οι δύο μέσα στους πρώτους 20 του κόσμου στην εφηβική κατηγορία. Στην τρέχουσα κατάταξη U18, αυτή του Φεβρουαρίου, ο Σου είναι στο νούμερο 15. Με τη θαυμάσια απόδοσή του το ελληνοαυστριακό ζευγάρι έδειξε ότι μπορούσε ακόμα και το χρυσό μετάλλιο, ωστόσο πέρα από κάθε αμφιβολία, σε τουρνουά τόσο υψηλού αγωνιστικού επιπέδου, είναι επιτυχία και η 3η θέση. Να σημειωθεί ακόμα ότι στο διπλό ήταν στο κοουτσάρισμα ο ομοσπονδιακός προπονητής Κωνσταντίνος Κωστόπουλος μαζί με τον Αυστριακό ομόλογό του (και θείο του Αυστριακού αθλητή) Γιάρεκ Κολοτζιέτσικ.

Κι ενώ είχε πολύ καλές εμφανίσεις στο διπλό, υστέρησε στο απλό νέων ο Σγουρόπουλος. Αφού βρέθηκε απευθείας στα νοκ άουτ και στον 2ο γύρο ως 9ο φαβορί του αγωνίσματος, επιβλήθηκε στους «64» του Πολωνού Γιαν Ζαντέτσκι με 4-1. Στα πρώτα σετ είχε προβλήματα, μετά όμως πέρασε το παιχνίδι του κι έφτασε με σχετική ευκολία στη νίκη (13-11, 9-11, 11-3, 11-3, 11-7). Στους «32» είχε αντίπαλο τον Μπε Κουν Τινγκ από τη Σιγκαπούρη και ο βαθμός δυσκολίας ανέβηκε. Ο σημερινός πρωταθλητής Ευρώπης του απλού νέων χρειαζόταν σταθερότητα στην καλή απόδοση, όμως δεν την είχε. Έχασε στην παράταση το ισορροπημένο 1ο σετ και μετά δεν κατάφερε ν’ αλλάξει ρυθμό και να πετύχει κάτι ουσιαστικό. Αποκλείστηκε με 4-0 χάνοντας με διαφορά τα επόμενα σετ (13-15, 6-11. 4-11, 1-11).

Στο απλό νεανίδων η Γερασιμάτου είχε προχωρήσει στο ταμπλό με τη 2η θέση από τον προκριματικό όμιλο. Αφού μπήκε bye στον γύρο των «64» ανέλαβε πολύ δύσκολο έργο απέναντι στο 6ο φαβορί του τουρνουά, την Τσέχα Ζντένα Μπλάσκοβα. Έκανε καλή προσπάθεια, ήταν ανταγωνιστική σε δύο σετ, αλλά γνώρισε φυσιολογικά την ήττα με 4-0 σετ (6-11, 4-11, 11-13, 7-11).

Αύριο αρχίζει το ομαδικό. Στους νέους η Ελλάδα βρέθηκε από τη δεύτερη σειρά των seeding στο 3ο γκρουπ. Εκεί έχει αντιπάλους τη μικτή Χιλής-Αιγύπτου-Δομινικανής δημοκρατίας (επικεφαλής), τη μικτή Πουέρτο Ρίκο-Μεξικού και τη μικτή Σλοβενίας-Ουρουγουάης.   
Στις νεάνιδες το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κληρώθηκε στο 6ο γκρουπ με την Κροατία (επικεφαλής), τη Σλοβενία και την Ουκρανία.

Οι κορασίδες τέλος, θ’ αγωνιστούν στο 6ο γκρουπ. Θ’ αντιμετωπίσουν τη Γαλλία, που είναι η επικεφαλής, την Πολωνία και το Καζακστάν.