Φωτιά στα Βίλια: Δραματικές ώρες – Καίγονται σπίτια στον οικισμό (pics+vids)

Συναγερμός στα Βίλια καθώς η φωτιά έφτασε στον οικισμό και οι φλόγες τύλιξαν τα πρώτα σπίτια του χωριού.

Συναγερμός σήμανε λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι στα Βίλια καθώς το πύρινο μέτωπο μετά από αναζωπύρωση κινήθηκε απειλητικά προς το χωριό, με τις φλόγες να φτάνουν στα πρώτα σπίτια που βρίσκονται στα ανατολικά.

Τα πυροσβεστικά οχήματα και οι δυνάμεις σχηματισαν μια “ζώνη άμυνας” για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έγινε αμέσως επιχείρηση ανάσχεσης με όλα τα εναέρια μέσα και τις επίγειες δυνάμεις. Η φωτιά τελικά ανακόπηκε και δεν έφθασε στον οικισμό.

Ωστόσο, περίπου μια ώρα αργότερα οι άνεμοι άλλαξαν και πάλι κατεύθυνση με αποτέλεσμα οι φλόγες να απειλούν εκ νέου τα πρώτα σπίτια. Μάλιστα η κάμερα του Open κατέγραψε οικία που παραδόθηκε στις φλόγες.

Φωτιά στα Βίλια: Δραματικές ώρες - Καίγονται σπίτια στον οικισμό [Εικόνες - Βίντεο]
1
1
1

Να σημειωθεί πως έχει προηγηθεί εισήγηση για εκκένωση του χωριού με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο Mega, δεν στάλθηκε σε όλους η ειδοποίηση του 112 για εκκένωση.

Αυτή την ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι.

Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου, γεγονός που δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Συνολικά επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη μεταξύ αυτών και το Beriev. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Συνδρομή παρέχουν ο Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

1
1
1

Έχουν καεί πάνω από 80.000 στρέμματα

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χθες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Πηγή: THETOC


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.